Asbento, amiant, uralita, càncer

Si observem globalment la construcció del poble d’Olesa, ens farem ressò de que amb general gaudim d’un municipi que si tots hi posem una mica d’esforç i cura ciutadana, ens sentirem orgullosos d’ell. Si el mirem amb ulls crítics segur que hi trobarem forces pegues -ja las anirem solucionant poc a poc- però ni ha una que segur que la tindríem que solucionar amb urgència.

Passejant per nostre poble i rodalies, he pogut observar forces construccions fetes amb uralita: teulades, dipòsits, desaigües, sortida de fums, claraboies, aparcaments, naus industrials, magatzems, etcètera. Jo hi treballat una bona temporada a l’empresa Rocalla i recordo las fermes mesures de seguretat que ampraven els operaris per manipular el fibra-cement, tot i així els obrers emmalaltien i desapareixien amb molta celeritat, això ha fet que sempre tingués molta por i respecta al amiant-uralita.

Recomano a tots els olesans llegir a Internet “La guia bàsica i pràctica sobre el amiant-uralita. Si el lector es un xic conscient de la realitat que ens envolta, la lectura fa que el impacte sigui importantíssim. Entre d’altres coses ens assabenta que el amiant-uralita es causa de que milions de persones pateixin càncer de pulmó amb mort prematura. Las obres d’uralita amb 20 a 25 anys d’antiguitat tenen ja l’estructura degradada, lo que provoca que la pluja i el vent alliberin a l’espai fibres de amiant (asbento) que respirat per els humans, tenen la propietat maligna de clavar-se dintre els pulmons de per sempre més. Esta prohibit actualment manipular la uralita per les persones, sols ho pot fer una companyia especialitzada.

Penso que tots plegats tenim la obligació de fer desapareixer aquest material de tot el món i sobretot d’Olesa per la part que ens toca, es en ve de nens, nenes, joves i grans. És una reflexió que podem proposar a tots els responsables de nostre poble. Si tots plegats féssim un pla serio per anular la uralita d’Olesa, podríem estar molt orgullosos de la bona feina feta.

Jaume Francesch Sole

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Guaita!

Fora de joc

Futbol Sala

Campiona i rècord

Boxa

Farmàcies de Guàrdia