Situació del CAP Olesa

Davant d’algunes queixes d’usuaris del CAP Olesa en quant a problemes de comunicació telefònica, ajornament de cites, manca de visites mèdiques, hem volgut buscar respostes amb el Director del CAP Olesa, Dr. Carles Martí i la regidora de Salut Pública de l’Ajuntament, Ada Agut.

 

P: A partir de les queixes dels usuaris del CAP d’Olesa en relació a la falta de visites, problemes amb la comunicació telefònica i manca de seguiment a alguns pacients, quina es la valoració que fas?

CM: Qualsevol queixa per part dels nostres usuaris es tramita a través del servei d’Atenció a l’Usuari de MútuaTerrassa i s’avalua de manera objectiva i individualitzada per tal de poder donar la resposta més adequada. No sempre el nostre servei coincideix amb el que desitja l’usuari, però en qualsevol cas i ateses les circumstàncies actuals al nostre país, l’atenció primària a tots els ciutadans està garantida en tot el territori.

Des de l’inici de la pandèmia fins al moment actual i, d’acord amb els criteris i directrius establerts per la Generalitat de Catalunya a través del Servei Català de la Salut, des de tots els centres d’Atenció Primària s’ha prioritzat l’activitat urgent i les visites inajornables. En aquest sentit sí que ha variat l’activitat presencial, però s’ha mantingut el seguiment i l’atenció dels pacients que ho requereixen a través d’altres canals de contacte. Així mateix s’ha prioritzat poder realitzar qualsevol tràmit a través del portal La Meva Salut, s’ha activat la e-consulta i es realitzen consultes de manera telemàtica. Certament el volum de consultes telefòniques ha augmentat de manera considerable des de la pandèmia a tots els centres sanitaris i per això cal potenciar la consulta telemàtica.

AA: Tot el sistema de salut, a causa de la pandèmia, ha patit canvis que ens han afectat a tots d’una manera o altra. També el nostre CAP ha patit aquests canvis pel que fa  a la prioritat i a la gestió de les visites programades. Des de l’ajuntament entenem aquests canvis alhora que entenem les preocupacions i les queixes de la ciutadania quan veu que no rep la resposta que considera adient.

Des de la regidoria n’estem al cas i diàriament estem en contacte amb el CAP per fer-ne un seguiment acurat. També vam traslladar a CatSalut les incidències pel que fa a les queixes de comunicació telefònica. Tot i que CatSalut s’ha compromès a posar més recursos que millorin l’assistència i l’atenció telefònica col·lapsada, entenem que és un sistema que ratlla el col·lapse i que demana de més recursos i professionals.

 

P: Els protocols pel Còvid estàn relacionats amb aquesta falta d’atenció que percep la comunitat de pacients?

CM: Com a centre proveïdor del Servei Català de la Salut ens remetem a donar compliment i implementar les directrius que ens marca la Generalitat. Es poden consultar en el web del Departament de Salut de la Generalitat https://canalsalut.gencat.cat/ca/inici,  i són els protocols que hem de complir tots els centres. Sí que, com a director del Cap Olesa, apel·lo a la ciutadania de la nostra ciutat a actuar de manera responsable i curosa per protegir-se de manera individual i col·lectiva i ajudar a evitar així qualsevol possible rebrot.

AA: Com deia, tot el sistema de salut ha quedat alterat per la pandèmia i pels rígids i necessaris protocols. Aquest protocol ha prioritzat unes visites i n’ha ajornat d’altres. Amb tot, cal recordar que veníem d’una situació que no era òptima, amb llistes d’espera que ja eres masses llargues abans de l’esclat de la pandèmia. En temes importants de salut, qualsevol ajornament és una pèrdua en qualitat de vida, i cal destinar el màxim de recursos per a trobar-hi solució.

P: Com continua l’activitat al CAP d’Olesa i quina missatge li fas arribar a la població?

CM: És evident que la nostra activitat ha variat de manera ostensible si la comparem amb el període d’abans de la pandèmia, però crec que és just destacar que ens hi hem adaptat ràpid i de manera satisfactòria veient el que hem passat. Actualment estem destinant recursos a seguiment de residències, hem mantingut serveis bàsics que en altres ciutats han hagut de centralitzar en un sol centre i ho hem fet gràcies a l’esforç i a la dedicació de tots i cadascun dels nostres professionals. En qualsevol cas l’objectiu és poder mantenir el màxim d’activitat per donar un servei òptim a la nostra població de referència, seguint i adaptant-nos a les directrius i recomanacions que ens indiquin les autoritats sanitàries.

AA: Insisteixo en recordar que la pandèmia ha alterat tot el sistema de salut i, per tant, també el nostre CAP. També em de recordar que bona part de les baixes laborals s’han donat dins del mon sanitari. Ells han estat sempre en la primera línia de la lluita contra el virus. En aquest sentit cal que recordem que la ciutadania també podem col·laborar, i molt, en la millora de les condicions assistencials del CAP: cal que seguim complint les 4 indicacions bàsiques que tots sabem: rentat de mans, us de mascareta, respectar la distància de seguretat i reduir, en la mesura del possible, les trobades i reunions.

Des de la regidoria de Salut com des de l’Alcaldia estem permanentment en contacte amb el CAP i amb CatSalut, no només per fer el seguiment necessària de l’evolució de la pandèmia al nostre municipi, sinó també per fer de corretja de transmissió de les queixes dels nostre veïns i veïnes, i mirar de trobar-ne una resposta adequada. I, ja sabeu, cuidem-nos, perquè en la mesura que ens cuidem, cuidem també els altres.

 

Redacció 08640

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Terra i Mans

Música al Mercat

Fira del vi

Compres conjuntes

Farmàcies de Guàrdia