Recupera’t amb èxit d’una lesió

Moltes vegades em trobo en consulta amb pacients que s’han lesionat i per falta d’informació, acudeixen a estratègies que podrien no ser del tot encertades per arribar a regenerar amb èxit els teixits lesionats, allargant en el temps un procés que hauria de ser ràpid i eficaç.

Quan parlo de lesió em refereixo, per exemple, a un esquinç de turmell, una distensió o trencament de fibres musculars, una fuetada cervical, un traumatisme, un mal gest… en definitiva, tot allò que produeix dolor amb el moviment, que millora amb el repòs i que sabem detectar perfectament el moment en el qual s’ha produït.

Quan els teixits es fan mal bé per una lesió, també es trenquen vasos sanguinis. Això produeix la sortida de sang (edema localitzat) a la zona lesionada, produint els signes característics: dolor, calor, enrogiment de la pell i inflor. En aquest context, el dolor és informació. L’edema estimula els receptors de dolor i aquesta informació viatja a través dels nervis fins al cervell perquè es faci conscient la lesió i fem un canvi en la nostra conducta: NO moure la zona lesionada perquè puguin regenerar-se els teixits! D’altra banda, el sistema immunitari es posa en marxa per protegir i netejar la zona i també entren en joc dues substàncies altament inflamatòries que seran clau en les primeres hores després de la lesió. Quan aquestes substàncies arriben al pic màxim d’inflamació, es produeix un senyal de STOP de la inflamació i es transformen en el nostre antiinflamatori natural, donant pas posteriorment a la regeneració.

Per tant, el dolor i la inflamació són estratègies que porta a terme el nostre propi organisme per arribar a regenerar els teixits.

Les estratègies més utilitzades sempre han sigut: el repòs absolut o la immobilització, l’aplicació de gel localitzat i els antiinflamatoris. Veurem que passa en cada cas.

Què fa l’aplicació local de gel? Disminueix la sensibilitat dels receptors de dolor i la velocitat de conducció nerviosa i disminueix la formació de l’edema i per tant la disminució de mediadors inflamatoris.

Si posem gel, si, alleuja el dolor, però estarem silenciant els nostres mecanismes naturals de protecció i això pot fer que moguem la zona lesionada abans de temps o massa i per tant, allargar el temps de recuperació.

Què fan els antiinfamatoris? No deixen que les substàncies inflamatòries, de les que parlava, arribin al seu pic màxim, per tant, no arriba el senyal de STOP inflamatori i no es dóna pas a la fase antiinflamatòria i la posterior regeneració dels teixits. Això es tradueix en mala qualitat els teixits, fibrosi i que la lesió duri més temps de l’esperat.

Aleshores… ¿Com resolem la inflamació? Amb la sang viatgen àcids grassos que arriben a la zona de lesió a través de l’edema. Aquests greixos són utilitzats per les cèl·lules del sistema immune, per transformar les substàncies inflamatòries que et deia abans, en antiinflamatòries. Per tant, què necessitem per resoldre amb eficàcia la inflamació? Àcids grassos!, però no tots els àcids grassos serveixen per produir el senyal de STOP, necessitem essencialment l’omega 3 (EPA y DHA). L’omega 3 no els produeix el nostre organisme, per tant, per tenir unes bones concentracions en sang, ho hem de fer a través de la dieta. Trobem aquest tipus de greix, especialment al peix blau, per la seva alta concentració, però també a les carns de pastura, el marisc i algunes algues.

I el repòs i la immobilització? Doncs s’haurà d’adaptar a cada cas, ja que no és el mateix un esquinç de turmell de grau I, que una fractura, però en tot cas el moviment és l’estímul perquè el teixit reorganitzi adequadament les fibres, per tal de suportar les càrregues del dia a dia un cop ens hàgim recuperat. El que marcarà el límit del moviment és el dolor. Per tant el repòs haurà de ser relatiu i haurem de seguir una pauta d’exercici terapèutic per tal de generar un teixit nou que sigui fort. En tot cas, aquesta informació és general i sempre i s’ha de mirar cada cas en concret i tenir en compte tot el context de la persona.

Sílvia Garcia Aguilera

Fisioterapeuta col·legiada 7823

Experta en psico-neuro-immunologia clínica

www.integrafisioterapiaisalut.com

@silvia_garcia_fisio

@integrafisioterapiaisalut

 

 

 

 

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Farmàcies de Guàrdia