Sanitat pública

Els fets que es repeteixen en el temps, els pobles els arriben a considerar normals “perquè sempre ha sigut així” i es converteixen en tradicions. Així és com a Olesa fem “La Passió”, celebrem “Els jkMisteris” i el CAP ens envia a l’Hospital de la Mútua de Terrassa o al CAP de la Rambla d’Ègara també a Terrassa quan necessitem proves diagnòstiques. Podríem anar a Martorell a on també hi ha un hospital, en comptes de Terrassa, si, però a Olesa ens hi hem (ens hi han) acostumat, ja coneixeu el nostre eslògan “Olesa cultura i tradicions”.

Però, per què a Terrassa i no a Martorell? Sabem que Terrassa està a 14 km. per una carretera estreta amb 78 revolts i Martorell a 9 km. per una bona carretera amb només 11 revolts; que cap a Terrassa

hi ha 10 autobusos al dia en cada sentit i a Martorell 54 trens; que és més car viatjar a Terrassa sigui amb autobús, tren o taxi. Però no tot ha de ser dolent, perquè encara ens queda l’alternativa sanitària-turística: d’Olesa a Martorell amb els FGC i de Martorell a Terrassa passant per Barcelona, total 64 km. (128 km. amb la tornada) de meravelloses vistes industrials i urbanes.

La resposta a tot plegat és que, segons diu un cartell a la porta d’entrada, el CAP d’Olesa de Montserrat el gestiona la Mútua de Terrassa (mira tu) per concessió del Servei Català de la Salut, una entitat privada el concepte d’eficiència de la qual es basa a considerar el seu propi interès com l’interès públic. Com va dir aquell “es el mercado, amigo”.

Dins d’aquesta línia mercantilista, la “política comercial” de la Mútua de Terrassa ara exigeix vendre’ns la consulta telefònica “no presencial” i la inutilitat del metge/metgessa de capçalera com a nou model de gestió sanitària eficient i estalviador. La cosa funciona així: Tu truques a un telèfon de Terrassa, et sents VIP perquè et diuen que si marques el número 4 t’atendran exclusivament com a olesà (entre nosaltres i que no surti d’aquí, és mentida), et posen musiqueta i, de tant en tant, una veu et va recordant que t’esperis i desprès de deu minuts de rellotge la veu et deixa anar que truquis més tard, que van plens. Fas cas, hi tornes més tard i, si tens la sort de comunicar-te, demanes hora pel teu metge/metgessa de capçalera; ah no, ja et trucarà qui pugui i quan pugui, li explicaràs què et passa al metge/essa desconegut/da i valorarà si val la pena que et rebi personalment….zzzzzz…. Ai si, que no se’ns oblidi: a Olesa, si tens una urgència entre les 8 del vespre i les 8 del mati has d’anar a l’hospital de Martorell o al CUAP de Sant Andreu de la Barca o si et fan falta medicines urgentment has d’anar a la farmàcia de guàrdia a Martorell; bé, si vols i et ve de gust també pots anar a Sant Andreu o Terrassa, tens llibertat de triar (ah, la llibertat!).

Per cert, oi que Olesa de Montserrat té uns 25.000 habitants? Diuen que tot això és per la pandèmia que ho ha capgirat tot, però molts sabem que això és un sopar de duro, perquè els problemes d’Olesa amb la Mútua de Terrassa com a servei públic de salut venen de lluny (la manca de serveis d’urgències, per exemple, de les primeres retallades de CiU a l’any 2011).

A Movem Olesa pensem que cal obrir un debat ciutadà sobre el model sanitari que volem, que garanteixi un servei públic eficient i tingui en compte les necessitats sanitàries d’una població de 25.000 habitants, que decideixi si aixó és possible amb l’actual sistema de concert amb una entitat privada, un debat on participin els ciutadans, els treballadors sanitaris, auxiliars i administratius del CAP que són també víctimes d’aquesta ineficàcia que se’ls imposa i l’Ajuntament com a òrgan de govern municipal democràticament elegit.

Però no sabem que en pensa l’Equip de Govern municipal del funcionament de la sanitat pública olesana. Fa com els micos que es tapen els ulls, la boca i les orelles, no veu, no parla i no sent res. No s’hi val escudar-se en la manca de competències, son excuses de mal pagador. D’un govern municipal que presumeix ser d’esquerres (fins i tot un regidor va dir que eren hereus del 15M) s’espera que es posi al davant de la defensa de l’interès general de la ciutadania que li demana tutela, vigilància i participació, s’espera que encapçali la mobilització si és necessari. Un govern d’esquerres ha de fer compatible el treball a les institucions i al carrer, ha de fer lluita i govern.

Movem Olesa

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Terra i Mans

Música al Mercat

Fira del vi

Compres conjuntes

Alimentació

Farmàcies de Guàrdia