Sanitat pública de qualitat

Tothom té presents, perquè les continua patint, les mesures d’austeritat que ja fa més d’una dècada va posar en marxa la Generalitat de Catalunya i que, a Olesa, van representar un claríssim empitjorament de l’atenció sanitària pública (i gestió privada a través de la Mútua de Terrassa). El tancament del CAP en horari nocturn, la massificació i la falta d’atenció presencial els caps de setmana són algunes de les conseqüències més perjudicials, encara que no les úniques, de les retallades que vam patir.

Ja al 2011, en una proposta de resolució que demanava el manteniment del servei al CAP i la millora del servei a l’Hospital de Martorell, redactada pel Bloc, aprovada unànimement al Ple Municipal i presentada al Parlament de Catalunya, vam haver de recordar als parlamentaris que la salut pública és un servei essencial recollit per l’article 43 de la Constitució Espanyola, l’article 23 de l’Estatut de Catalunya i la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya, on es reconeix el dret inalienable a la salut en condicions d’igualtat i gratuïtat.

Des d’aleshores, ni el nostre Parlament ni les autoritats han revertit aquesta situació. Ben al contrari, i malauradament, la sanitat a Catalunya ha seguit empitjorant, sense que una certa recuperació dels recursos que s’hi destinen s’hagi traduït en una millora dels serveis. Les llistes d’espera segueixen creixent, la massificació sembla haver-se enquistat definitivament i l’autèntica medicina de família és un record del passat.

Aquesta lamentable situació no afecta únicament Olesa, és general i no hi ha cap població que no la pateixi. De fet, el deteriorament de la sanitat pública es repeteix arreu. Ara bé, els qui gestionen les grans partides pressupostàries, decideixen les polítiques generals i aproven les lleis, han permès que els ciutadans ens sentim cada vegada més preocupats i indignats per la desfeta del sistema sanitari públic.

Tant se val que parlem dels horaris impresentables del CAP d’Olesa, Esparreguera o Sant Just Desvern, que són els mateixos, o dels de Portbou, Picassent o Burjassot, que són pitjors. Tant se val que critiquem la nefasta gestió de Boi Ruiz, exconseller i autor intel·lectual de les retallades, o la deixadesa dels grups polítics amb major representació al Parlament de Catalunya. La sanitat i la seva progressiva degradació ens amoïna a tots, perquè és un pilar fonamental del benestar i per això hauria de ser més protegit i vetllat.

I que es fa des d’un municipi com Olesa? Reclamar incansablement més recursos pel CAP: més personal sanitari, més serveis a la ciutadania (atenció 24 hores), més especialistes a Martorell per reduir les llistes d’espera, increment dels serveis de salut mental, un CUAP a Olesa…

Reiterem que la sanitat no és un servei públic qualsevol, és un servei públic essencial perquè garanteix un dels drets més bàsics. I l’obligació de qui governa no s’ha de limitar mai a prestar els serveis de qualsevol manera, sinó fer-ho amb qualitat perquè ens hi va la vida.

Grup municipal del Bloc Olesà-CUP

 

El periòdic 08640 no es fa responsable del contingut de les cartes (opinions, comentaris, rèpliques i suggeriments d’interès general, respectuosos cap a les persones i institucions), i es reserva el dret de publicar-les i resumir-les si és necessari. Els articles que no es publiquen en aquesta edició per falta d’espai, sortiran a les properes edicions. Les cartes per a aquesta secció s’han de signar amb el nom i cognom de l’autor, DNI, telèfon i adreça. S’han d’adreçar a l’a/e: periodic08640@gmail.com

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Terra i Mans

Música al Mercat

Fira del vi

Compres conjuntes

Farmàcies de Guàrdia