Mines de plom i coure a Olesa

Sabíeu que en el segle XIX aquí a Olesa hi havia mines de plom? En el segle XIX, durant els anys 1842, 1843 i 1844, a Olesa es varen declarar, per persones diferents, un mínim de vuit mines de plom. La primera de la que tenim notícies és una que fou declarada el 29 de gener de 1842 a les terres de Francesc Casals, en el lloc anomenat “Les Illes”, i que li varen donar el nom de “Barcelonesas Segunda”.

També sabem, en la documentació enviada a la “Inspección de Minas de Cataluña y Aragón”, que un tal Buenaventura Cruselles, veí d’Esparreguera, el dia 21 d’agost de 1843, en va declarar un altre a les terres dels Valldeperas amb el nom de “Encontrada”, mina que anteriorment havia estat registrada per Salvador Matas amb el nom de “Perdida”.

Un altre document de 10 de febrer de 1844, ens fa saber que un tal Ignaçi Montserrat en va declarar un altre  amb el nom de “ Aborrecida” i que era la mateixa que va declarar anteriorment Buenaventura Cruselles amb el nom de “Encontrada”. Aquest mateix Ignaçi Montserrat, el dia 10 de juny del mateix any, en declara un altre amb el nom de “Favorecida” que estava en els mateixos terrenys dels Valldeperas.

Finalment l’octubre de 1844 Antoni Rodó, en declara una altre en el lloc anomenat Lombreras amb el nom de “Isabelina”.

No deixa de ser curiós els noms en que varen anomenat les mines.

Del que no tenim notícia, és de carros carregats de plom ni carreters arriant les mules. O sigui de que s’hagués explotat d’una manera seriosa cap de les mines de les que hem parlat. Els documents a que fem referència ens donen la prova de la seva existència.

També hi havia mines de plom a Castellví de Rosanes, molt a prop nostre. Situades en l’àmbit de la serra de l’Ataix (una serra situada entre els municipis de Castellví de Rosanes i de Martorell a la comarca del Baix Llobregat, amb una elevació màxima), i molt a prop del límit de terme amb Martorell, hi ha un espai industrial singular: les mines de plom. Aquesta explotació minera va ser la segona mina més important de Catalunya en explotació de plom.

El Socavón de San Eusebio va ser excavat al 1918 per facilitar l’extracció de galena de la mina 2La Martorellense” (situada a Castellví de Rosanes) en vagonetes de tracció animal i no a través del pou mestre que arribava a 239 metres de profunditat. El túnel connecta amb el pou mestre amb un recorregut que supera els 860m. L’Ajuntament de Castellví de Rosanes va decidir tancar l’accés a les antigues mines de plom pel perill que comporta l’estat ruïnós de les instal·lacions. El consistori es va veure obligat a prendre aquesta mesura després d’haver intentat trobar, sense èxit, els propietaris de l’antiga extracció minera, que fa dècades que no funciona.

Elies

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

20 anys del 08640!

Mundial Master de Trail

Guaita!

Fora de joc

Farmàcies de Guàrdia