Quina Olesa volem?

Cal Candi i tota l’actuació urbanística que acompanya la futura construcció d’habitatges han causat un fort impacte en la ciutadania. Hem pogut constatar que moltes de les persones que ara es queixen del trasbals no sabien res del què s’havia projectat o en tenien una idea molt vaga. No qüestionarem aquí si hi va haver prou informació sobre el procés d’aprovació del pla i acceptem que, de vegades, fa mandra informar-nos sobre allò que ens afectarà en el futur. Les coses són com són, i  allò que era un futur llunyà ara és un present innegable.

Però parlem de nous projectes. Ens agradaria tenir una bola màgica i saber quantes persones de les que vivim a Olesa saben que una part del POUM que, amb tota probabilitat, serà aprovat definitivament ben aviat, contempla altres sectors on hi ha planificades actuacions com la de cal Candi. Em vull referir concretament al sector de Can Carreras i la Ronda Nord.

Aquesta via, pretesament necessària per retirar part del trànsit que passa pel centre d’Olesa, comporta un afegit: la construcció de 249 habitatges. Fem una petita anàlisi del què pot significar.

Can Carreras està projectat com a barri residencial, amb una baixa densitat demogràfica. Aquesta mena d’habitatges acostumen a necessitar més sòl, tenen un preu alt i estan orientats a un mercat amb alt poder adquisitiu, res a veure amb les necessitats pròpies ni del jovent que pretén emancipar-se, ni de la classe treballadora, que és la que més està patint les conseqüències de les successives crisis, incloent la derivada de Covid-19. A més, si es reprodueix el teixit de comerços que actualment veiem a Les Planes, amb tota probabilitat caldrà que els habitants d’aquests 249 habitatges es desplacin al centre del poble o als supermercats situats als seus límits per abastir-se. I això significarà més mobilitat rodada, i els seus impactes social i ambiental derivats.

L’Estudi d’Avaluació de la Mobilitat Generada pel POUM indica que els futurs residents generaran uns 1500 viatges al dia. Podem dir que els habitatges ja ocupen la Ronda Nord, però si no hi fossin, la necessitat de l’esmentada Ronda és molt més dubtosa. A més, l’obertura de la futura B-40 oferirà un accés al Vallès Occidental que farà que el trànsit de la B-120 cap a Vacarisses esdevingui molt residual. En aquest sentit, la utilitat de la Ronda Nord quedarà molt disminuïda.

Voldríem afegir que a Olesa hi ha un nombre indeterminat de pisos buits, aproximadament un miler, segons les darreres dades oficials de l’any 2011. Abans que destruir més de 30.000 m2 de terreny agrícola (olivera i ametller, bàsicament) a tocar de l’espai natural, pensem que caldria incentivar el lloguer de pisos buits. A més, la cimentació i asfaltat d’aquests més de 30.000 m2 signifiquen la impermeabilització d’aquests, i en cas de pluges fortes, cada vegada més freqüents, més aigua circulant per l’interior d’Olesa. Tothom ha vist alguna vegada contenidors navegant.

Si bé el present és innegable, cal que busquem mecanismes col·lectius per a revertir els errors del passat i projectar futurs millors. Per això, creiem que cal que fem una reflexió sobre el què hem exposat i donar la oportunitat a la ciutadania d’expressar-se de manera clara. Per aquest motiu, proposarem que l’Ajuntament organitzi una consulta no referendària sobre el futur del sector de Can Carreras i la Ronda Nord. Si volem una Olesa millor, l’hem de construir entre totes.

Miquel Barreres, regidor de la CUP d’Olesa

 

El periòdic 08640 no es fa responsable del contingut de les cartes (opinions, comentaris, rèpliques i suggeriments d’interès general, respectuosos cap a les persones i institucions), i es reserva el dret de publicar-les i resumir-les si és necessari. Els articles que no es publiquen en aquesta edició per falta d’espai, sortiran a les properes edicions. Les cartes per a aquesta secció s’han de signar amb el nom i cognom de l’autor, DNI, telèfon i adreça. S’han d’adreçar a l’a/e: periodic08640@gmail.com

 

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Terra i Mans

Música al Mercat

Fira del vi

Compres conjuntes

Alimentació

Farmàcies de Guàrdia