PAM, PAM al POUM d’Olesa!

L’Ajuntament d’Olesa s’hauria de plantejar seriosament perquè el Departament de Medi Ambient de la Generalitat qüestiona el projecte de POUM i posa en evidència al mateix consistori que el va aprovar inicialment, a l’equip tècnic que el va redactar i als mateixos acords de la CAU (Comissió d’Assessorament Urbanístic), on el Moviment Veïnal no hi era present.

Hauria de reflexionar sobre la inexistència d’una mirada de canvi en el disseny de l’Olesa del futur, en la pervivència d’una mirada conservadora on, com sempre, surten beneficiats els grans propietaris i les grans empreses immobiliàries, però no la ciutadania.

Hauria de reflexionar el que des del Moviment Veïnal li demanem en el darrer any: per què créixer si tenim 1.700 habitatges on hi viu una sola persona, 936 habitatges vuits i diferents blocs de pisos sense acabar? Per què créixer fins a 17.125 vehicles, si ja tenim 14.725 vehicles als nostres carrers que no tenen on posar-se i que embruten l’aire i emmalalteixen als olesans? Per què créixer si necessitarem 2.400 places d’aparcament noves?

Quina necessitat tenim de fer una Ronda Nord que permetrà construir prop de 250 habitatges al nord del Casc Antic i per on hi passaran 375 cotxes més? Quina necessitat tenim de tallar el bosquet de Cal Candi, o el que avui hi ha al centre del Casc Antic, quan Olesa és deficitària en arbres i zones verdes? Per què s’oblida el POUM del canvi climàtic? I per què no fa cap proposta energètica autònoma?

L’Ajuntament, fins i tot en aquesta visió conservadora del futur, s’oblida de que Olesa té una zona fluvial molt important, o que cal posar en igualtat de condicions les exigències derivades del món productiu i les derivades del món reproductiu. Que cal fer una ciutat pels nens i per les persones grans, una Olesa pensada per a la vida quotidiana i una Olesa més inclusiva; i la Generalitat el qüestiona.

Dotze qüestionaments que van des del no tenir en compte els efectes del canvi climàtic fins al Cinturó del Nord per sobre Santa Oliva (per no garantir la salvaguarda dels cursos fluvials de les rieres de l’Oromir, Can Carreres i Bellver on se solapen amb la innecessària infraestructura prevista per l’Ajuntament).

El Departament de Medi Ambient recorda a l’Ajuntament que l’actual proposta de POUM exhaureix les possibilitats urbanitzables del territori d’Olesa i suggereix la moderació al creixement extensiu tot recordant que la proposta presentada recupera alguns àmbits que no havien estat classificats com a sol urbà en l’Avanç Pla.

Posar en qüestió el creixement expansiu, el Cinturó del Nord o el polígons de la zona sud, reclamar informació sobre l’impacte en matèria energètic i de canvi climàtic o l’impacte paisatgístic, vol dir que les coses no s’han fet correctament. En relació a l’incompliment de les consideracions de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic o a la demanda d’introduir mesures d’estalvi energètic als edificis (cal dir que són mesures obligatòries) qüestiona també la voluntat mediambiental d’aquest consistori, que si bé és el rei dels gestos, en el fons i especialment en la presa de decisions, respon com un “negacionista” qualsevol, preocupat únicament pels beneficis dels grans propietaris.

Moltes de les qüestions plantejades per la Generalitat, s’alineen amb  les reclamacions fetes pel veïnat com per exemple l’impacte sobre el medi natural i el paisatge, d’altres posen en qüestió la qualitat del mateix procés. És sorprenent i una irresponsabilitat, que la Oficina Catalana del Canvi Climàtic recordi a l’Ajuntament que no pot emetre cap informe perquè la taula que hauria de aportar les dades d’Olesa en relació als GEH (Gasos d’Efecte Hivernacle) es buida de contingut. I una vegada conegut l’impacte, caldrà que es detallin les mesures de mitigació d’emissions que les normes urbanístiques del Pla hauran de contenir.

Moviment veïnal

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Guaita!

Fora de joc

Futbol Sala

Campiona i rècord

Boxa

Farmàcies de Guàrdia