Miquelets

Mercaders, soldats, artesans, pólvora, pubilles i fadrins… Caminar pels carrers del centre d’Olesa el primer cap de setmana d’aquest mes (del 7 al 9), era ben bé com fer un salt en el temps fins al segle XVIII. I vistes la quantitat de soldats i combatents instal·lats en diferents campaments, el salt es feia en concret cap al 1714, i cap als importants esdeveniments que van tenir lloc a Olesa a les acaballes de la Guerra de Successió. I més que recordar la història, el que han pogut fer les persones que han gaudit de la Festa dels Miquelets, en aquesta onzena edició, ha estat viure aquesta història de ben a prop, gràcies a la recreació de batalles, condemnes, i consells de guerra.

Enguany un dels actes centrals de la festa va ser l’ofrena institucional als 158 soldats austriacistes morts a Olesa durant la Guerra de Successió, el Memorial 158, celebrada el dissabte.

Però durant el cap de setmana, prop de 40 activitats per a petits i grans, gairebé 70 paradetes, més d’un centenar de recreadors històrics i centenars de cartutxos de pólvora van tornar a transportar Olesa al 1714. En aquesta edició, el camp de batalla va guanyar metres amb el seu trasllat als terrenys de Cal Candi i el sopar popular i els diversos campaments es van situar al voltant de l’edifici de l’Ajuntament.

Enguany, fins Olesa es van desplaçar prop de 200 recreadors membres de diverses associacions de recreació històrica: Miquelets de Catalunya,  el Regiment de fusellers i magraners de la Diputació del General “Generalitat”, el Regiment de Cavalleria Cuirassers de Sant Jordi, el Regiment de Fusellers de muntanya Joan Vilar i Ferrer, 1707 Almansa Histórica, Regimiento Castilla i Regiment de “La Couronne”, Miquelets de Girona, Regiment Anjou, Defensors de Girona, Regiment Molins, Regiment Sanguen Honoris, R. H. Moià – Hússars Hongaresos, i Miquelets del Regne de València i el  Regiment Mare de Déu dels Desamparats.

I per augmentar la participació del més petits a la Festa, es va realitzar, a més de visites guiades, la “Lleva de la Carbasseta”, que de la mà d’un experimentat Miquelet, permet a la canalla practicar els moviments més habituals de la instrucció de l’exèrcit català del segle XVIII. Entre d’altres activitats, per segon any, i en el marc de l’homenatge al memorial 158, també es va fer l’entrega de La Flama dels Miquelets —símbol de la vivència de La Festa— per part del Marquès del Poal a un nen o nena del municipi. La idea és que el menut o menuda guardi La Flama fins la següent edició, quan l’entregarà a una nova persona.

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Som el teu estiu

Cursa del Foc

Ja t’ho deia jo…

Guaita!

Farmàcies de Guàrdia