La Torre del Rellotge

La Torre del Rellotge no és el campanar de l’església, sinó que té les característiques d’una torre de defensa, i en època medieval havia estat lligada a una construcció amb tipologia de castell.

En el manual de l’Arxiu parroquial corresponent als anys 1534-1541 en el f.119 vo. hi ha el contracte que el 31 de gener de 1541 feren els jurats prohoms i sagristans facultats pel molt reverend fra Bernard de Nutiers, monjo de Montserrat i alcalde del castell d’Olesa i l’honrat Rafel Poas, fuster de Terrassa “sobre la obra y coberta de la torra y campanar de la esglesia de ouleza”. Així són els capítols, que atenent a l’extensió del document que no podem copiar íntegrament “Primo dit Poas se obliga a fer la coberta de dita torra de XXV pams d’alsaria y fer hun sostra de bigues y postam y reparar y enblanquir la dita torra per de fora y te de fer la dita coberta de teula o rajola de valentia be y degudament segons de bons mestres se pertany”.

Els sagristans jurats prohoms i fra Bernat, governador del sobre dit castell “poden nomenar dos perits per adjudicar l’obra. El preu de l’obra és 17 lliures pagadores amb dues pagues, una al començament i l’altra a l’acabar”. Són testimonis del contracte l’honrat Andreu Elias, serraller de Terrassa i Carles Coscoll, pagès d’Olesa. Aquest document té un interès històric fàcil d’endevinar puix ve a datar un dels monuments més típicament olesans.

El nom de torre és homònim fins a darreries del segle XVIII, en canvi la fàbrica de la Torre del rellotge com a integrant del conglomerat format per l’església i el castell té tota la traça d’una edificació de mitjans del segle XVI contemporània a l’obra de l’església parroquial. La data posada damunt la finestra de la torre amb la xifra 1728 es tracta de l’arrebossada i consolidació damunt del mateix arrebossat. La torre del rellotge però, ha estat inacabada. Aquesta torre es troba situada dins el nucli antic, a la Plaça Nova, tot just a l’inici del carrer Església i al costat de la parròquia. Tot i ser ara la torre del rellotge municipal, té las característiques d’una torre de defensa i en època medieval havia estat lligada a una construcció amb tipologia de castell. A principis del segle XVI se li donà l’alçada que té ara.

És de planta quadrada, amb les parets inclinades en forma de piràmide truncada, molt aparent a la base i gairebé inapreciable en alçada. Al capdamunt està coronada per un cos octogonal de petita alçada sobre el qual hi ha un element de ferro fotjat que allotja les dues campanes del rellotge municipal. A la façana de migdia hi ha una porta a la base i dues petites finestres, a més d’un rellotge, la resta és totalment cega. Les façanes de migdia i llevant són lliures, mentre que les altres tenen adossades edificacions (a ponent, l’església). Les cantonades estan construïdes amb carreus i la resta de la torre, amb plementeria de pedra i argamassa.

La torre del rellotge pertanyia al castell i actualment encara pertany a l’Ajuntament. El rellotge actual fou comprat en subhasta pública el 22 de juny de 1899. L’any 1900 a la base de la torre encara hi havia la presó, després es va emprar com a Cuartelillo de Serenos, fins el 1932.

L’Ajuntament canvià la seva ubicació i es va traslladar a l’edifici de l’Hotel Gori el 5 de novembre de  l’any 1933.

Elies

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Terra i Mans

Música al Mercat

Fira del vi

Compres conjuntes

Farmàcies de Guàrdia