Entrevista amb Joan Arévalo, president de la Comunitat Minera Olesana

“Autogestionar un element tan necessari com el subministrament d’aigua comporta un apoderament dels ciutadans”

 

Joan Arévalo és el president de la Comunitat Minera Olesana, que fa 154 anys que gestiona l’aigua a Olesa de Montserrat. Enguany celebren el 30è aniversari com a cooperativa.

 

P: Fa 30 anys que la Comunitat Minera Olesana es va convertir en cooperativa. Per què vau fer el pas?

R: La transformació en cooperativa, el dia 8 de desembre de 1992, va fer possible sortir d’una governança a curt termini. Aquesta treballava al dia a dia i es trobava fora del marc normatiu exigit per l’administració, tot i portar des de 1872 oferint el servei al poble d’Olesa de Montserrat. Aquesta realitat feia que la governança només pogués donar resposta a les circumstàncies del moment.

 

P: Què va significar per la CMO convertir-se en cooperativa?

R: La cooperativa va fer possible una governança a llarg termini, construint una trajectòria consistent, creant un pont entre el present i el futur i conjugant la responsabilitat social i el bé comú. A més, la normativa de la cooperativa va determinar que totes les persones sòcies tinguessin el mateix poder de decisió i va incentivar la responsabilitat social de l’entitat, la sostenibilitat i la resiliència.

 

“Els resultats dels excedents de la gestió es reinverteixen en la infraestructura per millorar la qualitat de l’aigua”

 

P: Quina importància té que la ciutadania autogestioni l’aigua al seu municipi?

R: Autogestionar un element tan necessari com el subministrament d’aigua comporta un apoderament dels ciutadans. Els fa més participatius i corresponsables a l’hora de gestionar aquest bé comú. L’autogestió també allibera a la ciutadania de qualsevol especulació o domini d’empreses mercantils que tenen la concessió administrativa del servei i es beneficien de la gestió.

 

P: Com aconseguiu mantenir els preus d’aigua més baixos de Catalunya?

R: L’objectiu de la cooperativa és donar un servei de qualitat, no tenim com a objectiu beneficiar-nos perquè entenem que l’aigua no és una mercaderia. Per això, a la cooperativa, oferim sempre un preu just.

 

P: Com us afecta la pujada del preu de l’electricitat?

R: L’energia i l’aigua són un binomi inseparable. L’aigua ha d’estar lliure d’especulacions i de preus abusius. Per  l’energia, malauradament, té uns costos elevats a causa de l’especulació del mercat. Això provoca que els costos de l’aigua quedin fora del control pressupostari, ja que l’energia és imprescindible per obtenir, tractar i distribuir l’aigua. Jo crec l’administració central ha de regular els preus de l’energia destinada als serveis bàsics.

 

“L’objectiu és que Olesa tingui diversificat nous punts de captació d’aigua per donar resposta a les futures sequeres que patirem”

 

 

P: Què fa la CMO per ser més sostenibles i aconseguir l’autosuficiència energètica?

R: L’any 2021, la cooperativa va iniciar un Pla Estratègic Energètic amb l’objectiu de descarbonitzar al màxim l’abastament d’aigua. Volem assolir el màxim d’autoconsum energètic, per això ja hem instal·lat plaques solars de 100 kWp sobre la coberta del dipòsit de reserva. Això fa que el 70% del consum energètic de les sobreelevacions sigui produïda per els mòduls fotovoltaics. Durant els pròxims anys es farà una següent instal·lació de 150 kWp que es destinarà a l’autoconsum, ja que la nova normativa ha ampliat el ràdio entre el lloc de la generació i la ubicació del consum a dos km.

 

P: En què s’inverteixen els beneficis que té la gestió de l’aigua?

R: Els resultats dels excedents de la gestió es reinverteixen en la infraestructura per millorar la qualitat de l’aigua, en aconseguir que el servei sigui més eficient i sostenible i en un fons social destinat a fer retorns a les persones sòcies en situació de vulnerabilitat.

 

R: Hi ha altres casos semblants a Catalunya o a l’Estat Espanyol?

P: La nostra cooperativa és un cas singular, no hi ha cap cooperativa que ofereixi aquest servei públic d’abastament i distribució integral de l’aigua a un municipi de 24.750 habitants.

 

“No tenim com a objectiu beneficiar-nos perquè entenem que l’aigua no és una mercaderia”

 

P: Què significa el projecte ‘Olesa, Aigua del segle XXI’?

R: El projecte “Olesa, Aigua del segle XXI” té com a objectiu tenir present el canvi climàtic. L’any 2011, la cooperativa va crear un pla per estar preparats i ser autosuficients quan la crisi climàtica s’agreugés, com està passant ara amb aquests llargs episodis sense pluja. L’objectiu és que Olesa tingui diversificat nous punts de captació d’aigua per donar resposta a les futures sequeres que patirem.

La responsabilitat i compromís social de la CMO s’evidencia amb el suport a entitats que treballen per pal·liar l’exclusió social i la pobresa o en l’àmbit cultural, fent llibres propis i donant suport a projectes editorials locals.

La cooperativa sempre ha estat arrelada a Olesa. Les situacions socials i econòmiques que viuen els olesans i olesanes ens importen. Per això  sempre donem suport a iniciatives socials i culturals de les entitats locals.

 

P: La CMO ha estat distingida com una de les 10 millors iniciatives europees en transició verda. Què ha significat això  per vosaltres?

R: La cooperativa va ser convidada per la Social Economy Europe, de la Comissió Europea, per presentar la gestió que fem de l’abastament integral del servei d’aigua potable al municipi. El resultat va ser molt satisfactori, ja que vam ser una de les deu opcions més singulars i sostenibles de les cooperatives europees.

 

P: Quins són els actes que esteu fent per celebrar els 30 anys de cooperativa?

R: L’11 de desembre al Teatre de la Passió d’Olesa celebrarem el 30è aniversari amb un concert de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Començarà a les 18 hores amb un programa homenatge a Ennio Morricone i Nina Rota i que oferirà un repertori que inclou les bandes sonores de pel·lícules com “El bueno, el feo y el malo”, “La muerte tenía un precio”, “La missió”, “Cinema Paradiso”, “La Strada” i “El Padrino”. Les entrades seran gratuïtes i caldrà recollir-les a l’oficina. A l’acte participarà Juan Antonio Pedreño, President de l’Economia Social Europea. Finalment, al febrer celebrarem una trobada amb persones sòcies, partits polítics presents al consistori, entitats i associacions de veïns per posar en comú la feina feta durant aquests 30 anys. L’acte coincidirà amb la inauguració de l’exposició , que es farem del 25 de febrer al 26 de març a la Casa de Cultura.

 

08640

 

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

20 anys del 08640!

Mundial Master de Trail

Guaita!

Fora de joc

Farmàcies de Guàrdia