El Llobregat: un riu viu i connectat al poble?

El riu Llobregat, el riu que serpenteja Montserrat, el riu que banya el sud d’Olesa, recupera salut i vitalitat poc a poc. Sembla que, entre la política europea que ha forçat a les indústries a ser un xic més respectuoses amb el medi ambient i l’abandonament dels polígons industrials per les diverses crisis, l’aigua torna a estar una mica més sana.

Les zones més baixes dels barris de l’Eixample som el sud d’Olesa, som una perifèria, i tanmateix podríem esdevenir en les portes a l’entorn natural del riu,…o això ens agradaria.  Així com els barris de Sant Bernat i els Closos, que tenim una gran proximitat amb el riu i, evidentment, la sempre oblidada Flora.

 

D’esquenes al riu

Però les obres que s’estan executant en aquestes zones són i seran unes noves barreres deshumanitzadores, un gran mur de ciment i asfalt que no ens permetrà reconnectar amb la natura, amb l’entorn del riu i amb la memòria col·lectiva de l’aigua: per un costat s’està fent una nova macro-rotonda a l’entrada del poble per l’escola Josep Ferrà i Esteva, enfonsada en el terreny per tal de passar per sota de l’actual via del tren. També s’estan fent obres a l’entorn de la plaça Doctor Fleming, amb construccions subterrànies per travessar els ferrocarrils, a banda i banda de la via.

Així, el laberint de la nova construcció farà passar a les persones, com si fóssim talps, per sota terra, mentre el trens i els cotxes ocuparan la superfície de forma lineal, tallant l’accés al riu. Però més preocupant serà encara, que serviran per justificar el no soterrament de les vies del tren.

Perquè les línies de FGC es poden soterrar a municipis veïns i no a Olesa? Perquè no es pressiona des de l’Ajuntament enlloc d’acceptar nyaps puntuals? Perquè omplir la via del tren amb pedaços enlloc de buscar una solució integral?

 

Abraçar l’entorn fluvial

Us imagineu que enlloc de passar pels passos subterranis bruts i abandonats, pel pas paral·lel al clavegueram de l’antic Cementiri o baixar la rampa perillosa de Cal Felip, poguéssim donar continuïtat a la Plaça Fleming o al carrer Pep Ventura amb un gran parc lineal per fer esport o passejar, amb zones d’arbres, d’esbarjo, horta…, tot aprofitant el soterrament de les infraestructures del transport?

Seria increïble! Un salt qualitatiu pel veïnat de la zona, seria una millora vital pel conjunt del poble, seria fantàstic per impulsar projectes col·lectius d’apropament i sensibilització amb la natura…, seria una ocasió perfecta per deixar de viure d’esquenes al riu Llobregat!

Ara que ha passat el dia mundial de l’aigua i el de la natura i malgrat l’Ajuntament segueix portant-nos un futur gris d’asfalt i ciment, volem seguir somiant amb un poble més viu, més saludable i més vinculat a l’entorn natural!

 

Moviment Veïnal

Agrupa persones, associacions i col·lectius en defensa del territori, la gent i els drets, tot fixant la vida al centre. I que és conscient que la lluita en defensa de la natura és un caminar permanent.

 

El periòdic 08640 no es fa responsable del contingut de les cartes (opinions, comentaris, rèpliques i suggeriments d’interès general, respectuosos cap a les persones i institucions), i es reserva el dret de publicar-les i resumir-les si és necessari. Els articles que no es publiquen en aquesta edició per falta d’espai, sortiran a les properes edicions. Les cartes per a aquesta secció s’han de signar amb el nom i cognom de l’autor, DNI, telèfon i adreça. S’han d’adreçar a l’a/e: periodic08640@gmail.com

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Terra i Mans

Música al Mercat

Fira del vi

Compres conjuntes

Farmàcies de Guàrdia