SOS oferta educativa a Olesa

El moment d’escollir l’escola de les nostres filles i fills és difícil. Motius com proximitat, projecte pedagògic, infraestructura, ideologia, família, amics i amigues… fan prendre una decisió que per a moltes famílies és una autèntica gimcana de portes obertes. Després, queda l’angoixant espera de saber si finalment entraran a l’escola desitjada. I malauradament, en l’actualitat, a Olesa de Montserrat hi ha famílies que han optat per una escolaritat pública i tindran la meitat de possibilitats d’obtenir plaça que les que han optat per una de privada-concertada.

Fa molts anys que estem sentint que la natalitat està baixant i que calen mesures. Cert. Però, quines són les mesures i on s’apliquen?

Presentem dades objectives:

 

Dades recopilades Escola pública Escola privada
Oferta educativa curs 2019-20 172 125
Oferta educativa curs 2022-23 120 118
Assignacions curs 2019-20 156 104
*Sol·licituds preinscripció  curs 2022-23 118 58

 

Per què la reducció de places que s’ofereixen a Olesa de Montserrat ha afectat només  l’escola pública quan hi ha el doble de famílies que trien aquesta opció?

L’any passat, les nostres administracions públiques (Departament i Ajuntament) van acordar, a causa de la baixada de natalitat, una mesura totalment discriminatòria: cada any seria una escola pública la que eliminaria una línia de P3, en funció del nombre de sol·licituds de la preinscripció del curs 2021-22.  Així,  l’any passat el Sant Bernat va tenir un P3, enguany el Puigventós ha sortit amb una línia i l’any vinent li tocarà al Josep Ferrà i Esteva.

 

Per què la mesura només afecta l’escola pública?

Per què una família que opta per una escola pública té la meitat de possibilitats de triar que les que trien una privada-concertada? La POEM està preocupada perquè davant la manca de places de l’escola pública el Departament opta per l’escola concertada en lloc d’oferir més places públiques, mentre l’Ajuntament mira cap a una altra banda.

Des de la POEM reivindiquem el dret que totes les famílies d’Olesa puguin optar a l’escola pública desitjada. També demanem la regularització de la sobreoferta, tal com apareix a la LEC (Llei d’Educació de Catalunya). Demanem que la Taula Local de Planificació de l’oferta educativa del municipi d’Olesa de Montserrat i els Serveis Territorials d’Educació al Baix Llobregat tinguin presents aquestes dades i no només les de la baixada de natalitat i que pel curs vinent acordin una oferta que impulsi i recolzi les escoles públiques del poble assegurant la igualtat al nostre municipi.

Finalment, hem fet un petit estudi de l’oferta educativa dels diferents municipis del Baix Llobregat i podem afirmar que en la majoria de pobles es repeteix el patró d’Olesa: reducció de l’oferta educativa de la pública i preservació de l’oferta de la privada-concertada. En el cas d’Olesa de Montserrat, però, els números d’oferta i demanda de la concertada són realment desmesurats. Recordem que el desembre de 2014 l’Ajuntament va declarar Olesa ‘Vila Groga’ i es va comprometre a defensar el model públic d’educació. Què se n’ha fet, d’aquest compromís? Com és que hi ha tanta diferència amb les poblacions veïnes?

Les dades es poden consultar al Departament d’Educació com també les actes de la Taula Local i de la comissió de participació en la programació de l’Oferta Educativa.

*Dades obtingudes de la publicació del llistat provisional dels centres escolars d’Olesa en data del 21/04/22

POEM

 

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Gent gran

Tal dia com avui

Guaita!

Farmàcies de Guàrdia