Cal Mané

Nom de la casa de pagès situada al Parc Municipal, però antigament estava integrada dintre de la partida de terra nomenada la Rectoria. Totalment reformada, actualment, acull les oficines de Serveis Socials de l’Ajuntament.

No es té cap dada precisa de la seva construcció, tot i que consta ja edificada a principis del segle XVIII, essent-ne el propietari Pau Porta, que era conegut amb el sobrenom del Mané. La casa va passar per diverses mans, entre elles la de la família Solé, però la casa va continuar dient-se “Cal Mané”.

Després  de les greus inundacions de l’any 1971, la casa va quedar totalment malmesa i es va abandonar, recordem que estava situada a tocar de la riera de Can Llimona. Amb posterioritat, la finca va ser adquirida per l’Ajuntament per tal de fer l’ampliació del Parc Municipal al final de la dècada dels noranta del segle XX i es va utilitzar l’edifici per instal·lar-hi algunes oficines municipals. Així, el dia 6 de maig de l’any 2003, s’hi va inaugurar el nou Punt d’informació juvenil i, posteriorment, l’octubre del 2017, les noves oficines dels Serveis Socials municipals.

Com hem esmentat, el topònim és d’origen antroponímic, derivat d’un malnom individual. Creiem que aquest motiu va donat pel fet, tal com hem dit, que la finca era administrada per l’església i que en aquest indret hi tenien l’edifici anomenat la Rectoria, on hi feia estada la Comunitat de Preveres. Per tant, el topònim seria un derivat de “maner” o “manner” en el sentit de capellà que recollia les almoines per a les misses, del llatí “manuariu”, “propi de la mà”.

 

Elies Valldeperas

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Cursa del Foc

Ja t’ho deia jo…

Guaita!

Fora de joc

Resistiré…

Farmàcies de Guàrdia