Una altra manera de moure’ns

Tots sentim parlar del canvi climàtic i les seves conseqüències i sabem que els vehicles de benzina són contaminants i cal reduir-ne l’ús. Per això hem de començar a canviar els hàbits en benefici del Planeta i de la salut. I una de les solucions són els vehicles alternatius per a curts recorreguts. Olesa, com altres ciutats, està fent una xarxa de mobilitat segura i sostenible per a bicicletes i patinets per substituir el cotxe.

A Olesa, ciutat bastant compacta, convivim 24.500 persones i uns 15.000 vehicles. La majoria del nucli urbà està format per edificis de 3 a 12 plantes i carrers d’uns 10-12 metres d’ample. És una població densa (alguns trams de l’Eixample de 75 metres de llarg tenen censats més de 200 vehicles) i amb molts equipaments educatius, culturals i esportius, que generen molts desplaçaments, alhora que moltes olesanes/ns treballen o estudien fora, pel que es genera una mobilitat molt elevada en hores punta.

Les mesures per millorar el trànsit són limitades: els espais públics (vials i carrers) són immodificables i alguns canvis a fer (rotondes, nous accessos) sovint només serveixen per arribar abans a l’embús; però hi ha mesures que s’han demostrat efectives, com crear aparcaments dissuasius i facilitar desplaçaments alternatius al cotxe, per reduir el nombre de vehicles que fan recorreguts prescindibles.

Hi ha qui diu que Olesa no és adequada per a la bicicleta, però la veritat és que 20.000 olesans tenen el seu habitatge en un pendent suau que no supera el 4%. Unes 8.000 persones viuen a 5 minuts de la plaça del Mercat i 15.000 a 10 minuts a peu. Olesa té una forma i mida que permet arribar a peu o amb vehicles alternatius en 10 o 15 minuts a escoles, serveis i espais naturals de l’entorn. I cal que ens acostumem a fer-ho en benefici del medi ambient i nostre. També els conductors que fan recorreguts llargs se’n beneficiaran, perquè trobaran un trànsit més fluid.

La nova xarxa de bicicleta crea itineraris segurs a traves de dos eixos que travessen Olesa d’est a oest i de Sud a Nord, relligant equipaments, serveis i centres comercials. La xarxa proposa compartir amb el cotxe els carrers de l’Eixample més pacificats, prioritzant el ciclista. Només utilitza carril segregat a les vies més amples, on no suposa pèrdua de places d’aparcament.

Potenciar desplaçaments a peu, amb bicicleta, patinets i transport públic  són mesures necessàries, que trobem a les polítiques locals, estatals i europees. Totes proposen models de ciutat saludable, accessible i adaptada al canvi climàtic.

Per tot plegat, hem de ser conscients que durant els propers anys s’haurà d’actuar per adaptar les ciutats al canvi climàtic. Cal incorporar canvis com l’ús d’aquesta xarxa i s’haurà d’estar atent al seu funcionament, avaluar-lo i fer les millores que calgui.

Si volem un futur sostenible i unes poblacions més humanes calen canvis.  I aquests requereixen un esforç individual, però els guanys són col·lectius i importantíssims. Cal que tots fem l’esforç de fer d’Olesa una ciutat més saludable i sostenible.

Miquel Riera, alcalde d’Olesa 2019-2023

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Terra i Mans

Música al Mercat

Fira del vi

Compres conjuntes

Alimentació

Farmàcies de Guàrdia