Una agrupació abandona el ple municipal d’Olesa

El Ple de l’Ajuntament d’Olesa ha aprovat una moció presentada pel grup municipal del PSC per a la revisió del Pla municipal de Mobilitat Urbana. L’aprovació es va fer al Ple ordinari del mes de juny, celebrat el passat dimarts 29 de juny, en una sessió en la qual també es va aprovar una moció de suport a la Llei d’Amnistia.

La sessió plenària d’aquest dimarts va estar protagonitzada per l’abandó del saló de plens dels tres membres del grup municipal de Ciutadans abans del debat de la moció sobre el Pla de Mobilitat i el malestar que van causar entre la resta de grups les paraules de la regidora Vanesa Carrasco. La regidora de Ciutadans va demanar la paraula abans que el Secretari llegís els acords de la moció per anunciar que el seu grup no se sumaria a la moció ni participaria en el debat en protesta pel fet que hagués arribat a Ple el text presentat pel PSC i no la presentada pel seu grup amb un contingut similar. Carrasco va dir que amb aquest gest volien denunciar públicament  “la repressió que pateix el nostre grup per part de tots els grups municipals”, ja que “el que ha passat amb aquesta moció és només un exemple de la dictadura a la que estem sotmesos tant el nostre grup com els ciutadans que ens van confiar el seu vot”. Segons va assegurar la regidora, Ciutadans havia presentat amb anterioritat al PSC una moció similar, amb la diferència, va dir, que el seu grup demanava que es revisessin els senyals de trànsit del municipi.  Però el PSC, va afirmar Carrasco, “en comptes de posar-se en contacte amb nosaltres, decideix, per penjar-se la medalla, anar per lliure i així desacreditar la moció presentada pel nostre grup”.

Ple municipal del 29 de juny de 2021. Els regidors de Ciutadans abandonen el Ple

La regidora de Ciutadans també va acusar el PSC de “mentir deliberadament” en la comissió en la qual es va debatre la moció quan van explicar que ja havien anunciat la seva intenció de presentar la proposta durant un Ple anterior. I la resta de grups, va dir Carrasco que se sumen a la persecució sistemàtica que afirma patir el seu grup “per mitjà de pactes encoberts i donant suport a les poc ètiques formes de penjar-se medalles dels seus còmplices de govern”.

Carrasco també es va queixar que la moció de Ciutadans no havia arribat a Ple perquè a la comissió no va ser aprovada, insinuant que ara s’havia canviat el sistema de vot a les comissions en base al Reglament orgànic municipal (ROM) i s’havia introduït el vot ponderat. Segons la regidora, “porten més de dos anys incomplint el seu propi ROM, i portant a Ple mocions que no s’han votat correctament”. Diversos regidors van recordar posteriorment que a les comissions sempre hi ha hagut vot ponderat, és a dir, el vot de cada membre representa un nombre igual al de regidors/es que integren el seu grup municipal.

Ple municipal del 29 de juny de 2021. Els regidors de Ciutadans abandonen el Ple

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, va demanar als regidors de Ciutadans que, abans d’abandonar la sala, es disculpessin per les paraules de la regidora Vanesa Carrasco en una intervenció “carregada d’insults, molt desproporcionats, que ofèn tots els grups; a mi que presideixo aquest Ple; i que ofèn a l’Alcaldia, que vetlla juntament amb l’interventor i el secretari per la legalitat de totes les decisions que es prenen”. Miquel Riera també va dir que “després de dos anys de mandat i de tota la formació que s’ha fet la inexperiència no serveix d’excusa de totes les inexactituds que ha dit per acusar-nos que fem les coses malament”. Per tot plegat va demanar a Ciutadans que “s’excusi per aquestes acusacions tan greus”. L’alcalde també va recordar que “les decisions al Ple són dels 21 regidors i a les comissions es prenen de forma ponderada” i va dir que l’actitud de Ciutadans “és més el resultat d’una rebequeria que no d’una actuació assenyada d’un grup municipal que representa a milers de ciutadans”. Miquel Riera va convidar els tres regidors de Ciutadans a quedar-se al Ple per debatre la moció, però aquests van decidir igualment abandonar la sala.   Ple municipal del 29 de juny de 2021. Els regidors de Ciutadans abandonen el Ple

 

Ja amb Ciutadans fora del Ple, el debat de la moció presentada pel PSC  es va centrar sovint en respondre les manifestacions realitzades per la regidora Carrasco. El portaveu del PSC, Fernando Vicente, va assegurar que el seu grup analitzarà detingudament les manifestacions de Ciutadans “perquè se’ns acusa de lladres de mocions”, i va afirmar també que “hi hem mentit ni hem atacat a ningú”. Vicente va insistit que el vot ponderat “ve regulat per la Llei de Règim Local” i va assegurar que “mentre la Sra. Carrasco no retiri les seves paraules, el PSC no tindrà cap tipus de relació amb Ciutadans”.

Des de Junts per Olesa, Domènec Paloma va afirmar que “porto molts anys de regidor i és el primer cop que al Ple es llegeix un text amb aquestes afirmacions. Crec que cal emprendre accions per les manifestacions de Ciutadans”.

Miquel Barreres, de la CUP, també va dir estar “bocabadat” per les paraules de Ciutadans, a qui va acusar de fer “una rebequeria sense solta ni volta”. Barreres també va afirmar que Ciutadans havia mentit sobre com s’havia desenvolupat la comissió informativa.

Mireia Monfort, d’ERC, per la seva banda, es va mostrar sorpresa que “els primers repressors de l’estat espanyol ara vulguin donar lliçons i dir barbaritats de l’alçada d’un campanar”. El portaveu d’ERC, Jordi Parent, va afegir que a la comissió informativa en la qual s’havia debatut la moció, el portaveu de Ciutadans havia anunciat que retirava la seva i que el seu grup se sumaria a la del PSC. Per això es vas mostrar “perplex pel que ha arribat a dir Ciutadans. Cal fer-los rectificar. Avui han vingut a fer un espectacle”.

El portaveu del Bloc Olesà, Jordi Martínez, va confirmar l’afirmació d’ERC, afegint que “potser tenen mala comunicació en el si del grup municipal de Ciutadans”. Segons Martínez, “avui hem viscut una situació insòlita. Qui demana que se l’escolti abandona la sala i no participa en el debat”. Jordi Martínez també va afirmar que “no tenim perquè escoltar el que han dit des de Ciutadans, que s’hauria de disculpar. Faltar el respecte al ple és fer-ho a tanta gent que vota als diferents grups”.

Ja sobre el contingut de la moció, tots els grups presents al Ple van aprovar per unanimitat la proposta de revisió del Pla municipal de mobilitat urbana, que té per objecte la configuració de les estratègies de mobilitat sostenible al municipi. Segons la moció, el Pla no té una data de vigència, però sí uns terminis d’aplicació que van del 20212 al 2024. Tenint en compte la proximitat de la data límit del 2024 i que els usos de l’espai públic han variat des que el Pla es va aprovar, es creu necessari realitzar una valoració de l’estat d’execució del Pla de mobilitat urbana d’Olesa i, si s’escau, iniciar els treballs per a la seva revisió o bé redacció d’un de nou.

El ponent de la moció, Carlos Fernández, del PSC, va recordar que, a banda dels canvis en els usos de l’espai públic, també cal tenir en compte l’afectació en la mobilitat que té el nou sector en desenvolupament de Cal Candi o la tramitació del nou POUM. Per aquesta raó va defensar la necessitat de valorar l’estat d’execució del Pla per veure si cal modificar-lo en alguns punts.

La resta de grups presents al Ple s’hi van mostrar d’acord. Domènec Paloma, de Junts per Olesa, va dir que demanar una revisió del Pla “no està fora de lloc” tenint en compte que es va aprovar el 2012.

Des de la CUP, Miquel Barreres s’hi va mostrar d’acord, destacant que “un Pla que està a dos anys d’acabar està clar que s’ha de revisar, ja només pels canvis de normativa que hi ha hagut”.

Mireia Monfort, d’ERC, va incidir sobretot en els canvis que hi ha hagut “en la manera de compartir l’espai públic, per exemple entre vianants, patinets, bicicletes…” per defensar la necessitat de revisar el Pla de mobilitat. De fet, el portaveu d’ERC, Jordi Parent, va anunciar que el seu grup se sumava a la moció presentada pel PSC.

El portaveu del Bloc Olesà i regidor de Mobilitat, Jordi Martínez, va explicar que l’Ajuntament ja ha estat aplicant accions proposades en el Pla de mobilitat, com ara la creació de l’illa de vianants del nucli antic, aplicar criteris d’accessibilitat en les noves construccions, impulsar una xarxa de carrils bici −va anunciar que està a punt de licitar-se un plec de contractació de carrils bici− o accions per ampliar l’ús del bus urbà.

També, va dir, s’han ordenat sentits de la circulació en alguns barris, s’han ampliat voreres en llocs molt transitats com l’avinguda Francesc Macià i s’ha reduït la velocitat màxima al nucli urbà fins a 30 km/h per norma general (també hi ha zones amb límit de 20 i 10 km/h).   Segons Jordi Martínez, “està clar que és positiu fer una revisió” si bé no creu que sigui viable encarregar un nou Pla per l’alt cost que suposaria.

La proposta de revisar el Pla de Mobilitat es va aprovar amb el vot unànime de tots els grups present al Ple durant el debat: Bloc Olesà, PSC, ERC, CUP i Junts per Olesa.

Moció a favor d’una Llei d’Amnistia

El Ple de l’Ajuntament d’Olesa va aprovar una moció de suport a la Llei d’Amnistia presentada inicialment per ERC i Junts per Olesa, i a la qual s’hi vam sumar també el Bloc Olesà i la CUP. La part expositiva de la moció, que va llegir com a ponent el regidor d’ERC Jordi Parent, fa un repàs a l’històric conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol i destaca que la resposta de les institucions de l’estat “fou la insistència en un procés de judicialització que, de forma creixent des de 2013, ha comportat penes de presó, exili, multes i inhabilitacions”. A desembre de 2020 aquesta judicialització, diu la moció, afectava a més de 2.800 persones “que han estat o segueixen encausades per a la participació en actes relacionats amb la consulta del 9 de novembre, el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i les diverses mobilitzacions i protestes ciutadanes a favor del dret a l’autodeterminació i en contra de la repressió del poble català”.

La proposta insisteix que en els procediments judicials “s’estan produint tota mena de vulneracions de drets” i que la solució a la repressió “no vindrà del sistema judicial espanyol”, sinó que, en tractar-se d’un conflicte polític “la solució també ho ha de ser; per això l’única solució global és una Llei d’Amnistia, que depèn del poder legislatiu i per tant és una qüestió de voluntat política”. La proposta, en l’exposició de motius, també afirma que “l’amnistia i el reconeixement de l’autodeterminació és la via per garantir la vida democràtica que ens permeti avançar”.

Per tot plegat, la moció acorda, entre d’altres, reclamar l’aprovació per part de les Corts espanyoles d’una Llei d’Amnistia que “sense renunciar a l’exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d’autodeterminació, comporti l’extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa per tots els actes i expressions d’unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l’autodeterminació de Catalunya”. També demana “la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part”. Alhora, fa una crida a la societat catalana i el teixit associatiu municipal “a mobilitzar-se i donar suport a una amnistia que permeti l’alliberament de les preses i presos polítics”.

Ja al debat de la moció, el regidor de la CUP Marc Serradó va defensar-la assegurant que “sense amnistia i autodeterminació no hi ha resolució al conflicte, perquè els indults no són cap pas a la resolució d’aquest conflicte ni ens acosten més a votar”. De fet, per a Serradó, “els indults obren la porta a construir una nova estabilitat pactada en el pacte del Liceu, de les elits catalanes i espanyoles, que pretenen una nova transició i calmar les aigües a Catalunya sense reconèixer el dret del poble català a escollir el seu futur”. El regidor de la  CUP va sentenciar que “sense unitat estratègica no anirem enlloc” i va preguntar a ERC si la formació “està disposada a fer caure el govern espanyol si no s’indulta les 2.999 persones que no han rebut indults i estan perseguides”, i també “què està fent ERC per aconseguir l’amnistia ara mateix?”.

A aquestes preguntes, Jordi Parent, d’ERC, va destacar que la formació aposta “per vies de diàleg i intentar arribar a un acord per l’amnistia i un referèndum pactat”. També va dir que “està clar que els indults no solucionen el conflicte però tenir fora de la presó a nou persones alleugera molt el diàleg amb el govern espanyol”.

Des de Ciutadans, el regidor Carlos Navia va dir que “si hi ha conflicte és perquè una part vol tenir-lo, i és la part que no compleix les lleis” i va rebutjar que la moció parli “en nom de tota la societat catalana perquè hi ha una gran majoria que no hi està d’acord”. Navia va fer aquesta pregunta a la resta de formacions: “creuen que el que van fer l’1 d’octubre és democràtic? Perquè ni a la República del Congo es vota així. Democràtic és respectar les lleis”. També va dir que si hi ha persones empresonades o inhabilitades “és perquè així ho ha decidit la justícia. Si n’hi ha més de 2.900 persones per alguna cosa serà”.

Des del PSC, el portaveu Fernando Vicente també va dir no està d’acord amb alguns punts de la moció, tot afirmant que “aquest país és un Estat de dret i democràtic, però ara en el relat toca demanar l’amnistia”. Vicente va afegir que aquesta moció “no és nostre, no l’entenem”, i que “com a electes locals ens sentim interpel·lats a treballar pel benestar de tots els olesans i olesanes i trobar espais de trobada i diàleg, i aquesta moció no ho és”.

El regidor del Bloc Olesà Xavier Rota, per la seva banda, va defensar la “necessitat d’eliminar la responsabilitat penal de les més de 2.800 persones investigades o condemnades  fruït  del procés de judicialització de la política que van dirigides a destruir la vida dels adversaris del Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i la resta d’institucions de l’Estat espanyol”. Ara bé, segons Rota, “també cal demanar amb la mateixa contundència a Mossos d’Esquadra i la Generalitat que retirin l’acusació particular per casos que tenen el mateix contingut”.

Xavier Rota va recordar al PSC que l’exalcaldessa Pilar Puimedon va ser citada a declarar a l’igual que més de 700 alcaldes i alcaldesses de Catalunya i que, per tant, “això també afecta a Olesa”. I a Ciutadans va demanar “vagin a parlar de democràcia a qui va intentar votar l’1 d’octubre a poblacions com Fonollosa o  Sant Esteve Sesrovires”. El portaveu del Bloc, Jordi Martínez, va afegir que “l’indult perdona i l’amnistia elimina la culpa, i més que perdona, l’estat espanyol hauria de demanar perdó”.

Després d’un intens debat, la moció va quedar aprovada amb els vots favorables de Bloc Olesà, ERC, la CUP i Junts per Olesa. Ciutadans hi va votar en contra l el PSC s’hi va abstenir.mLa resta de punts de l’ordre del dia del Ple eren de donar compte del Pla anual de control financer 2020 i la relació dels decrets del mes de maig.

Ja al torn de precs i preguntes, les qüestions van girar al voltant de la instal·lació de paravents a les terrasses de bars i restaurants, l’ús de la llengua catalana als actes de Festa major, o el nombre d’agents de la Policia Local, entre d’altres. El PSC també es va queixar de no disposar d’ordinadors connectats als nous despatxos dels grups de l’oposició i que no se’ls hagués informat del canvi d’ubicació dels mateixos.

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Farmàcies de Guàrdia