Si viure és un ball, a qui esculls de parella?

Els estímuls són tots aquells factors (físics i metafísics) capaços de provocar un canvi en el teu organisme. A curt termini provoquen una reacció fisiològica al teu cervell a través dels neurotransmissors. I si els mantens en el temps provoques també una resposta al teu sistema endocrí, que allibera hormones. Tant hormones com neurotransmissors s’encarreguen de generar en l’organisme una resposta a l’estímul experimentat (dopamina, serotonina, adrenalina, endorfina…) i cadascuna d’elles té un afecte en l’organisme que predisposa un estat emocional o un altre.

Aquests estímuls poden ser externs (ambientals i amb els que interacciones) o interns (que crees a través del el teu discurs intern). Els podem classificar en beneficiosos i tòxics en funció de si et generen benestar o malestar. Exemples d’externs: practicar esport et genera unes reaccions químiques que et connecten amb la sensació de benestar (dopamina) i ajuden a la regulació de l’estat anímic (serotonina). En canvi dedicar molt temps al mòbil et genera un augment dels neurotransmissors GABA i Glx. I està demostrat que afecten en la regulació d’algunes funcions com la presa de ️decisions i les emocions, potenciant les relacionades amb la depressió, l’ansietat o l’addicció.

Exemples interns: quan sents (i expresses) agraïment cap a una persona també té una traducció química dins teu en forma del neurotransmissor de la serotonina, responsable que sentis benestar. En canvi quan connectes amb l’autoexigència i t’hi enganxes, el teu sistema endocrí genera l’hormona cortisol que en grans dosis és la responsable de l’estrès i l’ansietat, podent arribar a fer-se crònic i ser causant de malalties.

Pots escollir els estímuls? Molts d’ells sí, i és important que els treballis i transformis en hàbits. Sobretot aquells que donen sentit a la teva vida i et connecten amb qui vols ser. D’altres vénen donats per circumstàncies que no podem controlar. Però al tanto!, perquè amb aquests sí que podem aprendre a decidir amb quina actitud volem respondre’ls. I això ho pots aconseguir generant nous hàbits enfocats als teus propòsits i benestar.

Pol d’Olesa

Lactic.cat

@poldolesa

hola@lactic.cat

 

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Guaita!

Fora de joc

Futbol Sala

Campiona i rècord

Boxa

Farmàcies de Guàrdia