Qui era el metge Carrera?

Francesc Carrera Lamich va néixer a Santa Coloma de Queralt el 23 de desembre de 1849 i va ser metge d’Olesa durant més de quaranta anys; fou un metge molt valuós i una persona que es va identificar molt amb el nostre fer de la vila, ressaltant  les seves inquietuds socials vers els olesans, ciutadà compromès a l’Ajuntament com a regidor municipal (1912-1916). Era un home d’un físic més aviat prim i alt, i de caràcter atent amb les persones i de principis educats. Vestia amb jaqué o levita que portava amb una certa elegància, camisa blanca de coll fort, corbata i barret, podem dir que era tot un personatge.

Va arribar a Olesa l’any 1880 i es va instal·lar provisionalment al carrer Ample, més tard ho va fer al carrer de la Senyora on hi tenia el despatx de visites de malalts. Estava casat amb la senyora Maria Dolores González Muñoz (1845-1925), filla de Barcelona i de pares madrilenys, esposa que sempre li va donar suport amb les iniciatives i decisions personals a favor dels olesans. Dolors González fou fundadora i primera presidenta del Patronat Social de la Noia Treballadora, que va crear-se a l’Escola de les RRMM Escolàpies per atendre la formació i ensenyança de les noies que de molt jovenetes ja treballaven i que per la nit tenien ocasió d’anar-hi.

Va fer donació de bona part del seu patrimoni monetari a favor de la nostra vila per poder executar obres tant necessàries com les Escoles, Hospital, Escorxador, un centre d’Esplai com el Proposat, Casal, etcètera.

La senyora Maria Dolores González va sobreviure poc més d’un any al seu marit i va deixar les coses a punt per complir les últimes voluntats del seu marit. Arseni Sala Dinarés, l’últim  dels marmessors, va lliurar a l’alcalde Guillem Almirall Suñol la quantitat de 5.000 pessetes, producte de la venda d’una casa a Santa Coloma de Queralt, propietat del difunt Francesc Carrera, destinada al Patronat del futur Hospital.

L’especialitat del metge Carrera era d’ossos del cos humà. Va deixar en el seu testament 15.000 pessetes per ser dedicades a l’ensenyament. Es varen fer servir per comprar una part dels terrenys per edificar-hi les Escoles Nacionals, després encara en va donar 5.000 més. L’Ajuntament va acordar posar el nom d’un carrer dedicat a ell (per cert fins ara hi deia “Dr. Carreras”) i una placa en una de les parets de l’edifici de les Escoles Nacionals. El doctor Francesc Carrera va morir el 8 de gener de 1924, a l’edat de 74 anys en el seu domicili del carrer de la Senyora de la nostra vila.

El dia 25 de setembre de 1925, en sessió extraordinària , es va reunir l’Ajuntament d’Olesa sota la presidència de l’alcalde Salvador Casas Baltasar i es va decidir per unanimitat “En reconocimiento y para testimonio a las generaciones venideras, que se dé el nombre de Doctor Carreras Lamic a la calle D del Ensanche y que una vez construidas las escuelas en proyecto se ponga una lápida a una de las salas, que perpetúen tal donativo”.

Elies

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Terra i Mans

Música al Mercat

Fira del vi

Compres conjuntes

Farmàcies de Guàrdia