Aquest hivern passat es van construir una dotzena de caixes-niu que es van instal·lar a la zona de l’Areny del Molí per mirar de compensar l’absència de cavitats als arbres on nidifiquen diverses espècies d’ocells. Un cop passada la temporada de cria i fet el control d’aquestes caixes, hem constatat una ocupació del 100%. De les nou caixes-niu instal·lades, totes han estat ocupades. Hi han criat mallerengues carboneres (21 pollets envolats), mallerengues blaves (12 polls envolats) i pardals xarrecs (un mínim de 9 polles envolats).
Entre juny i agost també s’han dut a terme les sessions del programa QuiroRius que permet fer el seguiment de les poblacions del ratpenat d’aigua (Myotis daubentonii) a nivell de tot Catalunya. Aquesta espècie es considera un molt bon indicador de l’estat de conservació del bosc de ribera i, com cada any, l’hem pogut detectar, tot i que en baix nombre, a la nostra àrea d’estudi.
Pel que fa al seguiment de mamífers per foto-trampeig, fotografies automàtiques per sensòrica de moviment, les dades recopilades durant la primavera i l’estiu ens demostren que la població de cabirols es manté més o menys estable i que, un altre cop, ha pogut reproduir-se amb èxit (presència de femelles amb cries). També segueix aportant dades que demostren que, tot i que encara no n’hem confirmat la cria, la llúdriga segueix ben establerta al nostre tram de riu.
Per acabar, malgrat la sequera important, hem pogut comprovar que les mesures de protecció d’un bassal temporal a la zona del Pla del Fideuer fetes aquest hivern en col·laboració amb la Fundació Catalunya La Pedrera ha estat efectiva. L’actuació que hi vam realitzar estava dirigida a protegir les postes dels amfibis impedint l’accés dels senglars al bassal. El seguiment efectuat ens ha permès confirmar la reproducció tant de gripaus corredors com de tòtils.
Grup Capreolus GRNOM