L’investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Josep Fortuny, va oferir el passat divendres 14 de febrer a Olesa, la conferència “La icnita del Puigventós. El patrimoni paleontològic d’Olesa de Montserrat” amb l’objectiu de posar de relleu aquest patrimoni i presentar els resultats obtinguts després d’estudiar la icnita, una petjada fossilitzada d’un rèptil que va viure fa 241 milions d’anys. Gràcies a la icnita es va poder determinar que la petjada corresponia a un arcosaure, un rèptil similar a un cocodril però que no arrossegava la panxa i antecessor dels dinosaures.
La petjada que es va descobrir correspon a un peu esquerre i en fa singular la seva excepcional conservació, si més no, a escala peninsular. Cal destacar el detall de la impressió de la pell i la preservació de tots els dits i les marques produïdes per les ungles d’aquest animal. Les conclusions de l’estudi van permetre classificar aquest arcosaure dins del gènere de Chirotherium isp, una espècie carnívora, d’aproximadament quatre metres de longitud i que vivia en un ambient semi costaner amb molta salinitat.
Durant la conferència, Fortuny va destacar que a Olesa s’havien trobat antigament restes fòssils corresponents a una mandíbula a la riera de Sant Jaume i la carretera B-121 (Olesa-Viladecavalls) i que també corresponien a fa 241 milions d’anys. No obstant això, a Viladecavalls, segons va explicar Fortuny, a les proximitats de la masia de can Margarit i Collcardús el 2013 es va descobrir una sèrie de petjades datades entre 239 i 240 milions d’anys.
La conferència, que va omplir la sala de sessions de l’Ajuntament, va estar organitzada pel CMRO, l’Arrel Acció Cultural i el Departament de Cultura. Abans de començar la conferència, el regidor de Cultura, Xavier Rota, va fer entrega d’un diploma a l’olesana Belén Muñoz com agraïment a fomentar el coneixement científic i a la troballa de la icnita.