Moció per aturar el POUM

El Moviment veïnal d’Olesa aconsegueix portar al proper ple municipal (dijous 26 de novembre) una moció per organitzar una consulta popular sobre el POUM abans d’aprovar-lo definitivament.

Segons un comunicat de l’entitat, “Un conjunt d’entitats veïnals i més de 500 suports entre signatures i altres entitats demanen als partits polítics que permetin fer un referèndum per decidir el futur urbanístic d’Olesa, el nou POUM. Totes aquestes persones ho han tingut clar i s’han posicionat, ara és l’hora dels partits, de què es posicionin a favor o no de la participació real de la ciutadania. En el proper Ple Municipal del dijous 26 de Novembre els partits hauran de votar la moció presentada pel moviment veïnal en el seu dia: La moció demanava: 1. Paralitzar provisionalment el procés d’aprovació del POUM d’Olesa de Montserrat i 2. Convocar i organitzar, amb la participació directa de les AAVV, una consulta popular per demanar l’opinió de la ciutadania sobre el POUM d’Olesa de Montserrat.

Una mica d’història: al juliol del 2019, arrel de la demanda i organització veïnal, es va crear una plataforma  ciutadana de persones i col·lectius per tractar el futur urbanístic d’Olesa davant una proposta molt concreta aprovada inicialment per l’Ajuntament d’Olesa. La lectura compartida era molt clara: des del punt de vista polític s’havia gestat d’esquenes al poble, sense informació i amb un procés de participació molt limitat; des d’un punt de vista socioambiental la proposta no posava la vida al centre, apostava per un model de creixement urbanístic que, a més, suposava una agressió a la natura i no solucionava les necessitats del conjunt de la ciutadania.

S’ha aconseguit treure la informació sobre el POUM dels despatxos

En aquest primer any d’existència, el conjunt d’entitats i persones que consoliden el Moviment Veïnal han aconseguit posar el debat de l’urbanisme sobre la taula, tornant a parlar del futur comú, de les necessitats i de les actuals propostes fetes per l’Ajuntament.  L’impacte en els mitjans de comunicació, les campanyes informatives o la presència al carrer han aconseguit assolir, parcialment, l’objectiu informatiu perseguit per la plataforma sobre el Pla d’Ordenació Urbanística (tot i ser conscient que encara hi ha moltíssima tasca a fer en aquest sentit).

Ara toca treure el poder de decisió al carrer

Fent ús del Art. 83 del Reglament Orgànic Municipal -ROM- que regula el dret d’intervenció en els plens municipals i d’incorporació d’una proposició per part de la ciutadania, el Moviment Veïnal d’Olesa vol donar la paraula al conjunt de la ciutadania d’Olesa perquè és pronunciï sobre seu futur col·lectiu.Aquest article fixa dues vies per incorporar una proposició en l’ordre del dia del Ple Municipal: ser entitat inscrita al Registre Municipal d’Entitats o tenir el suport de 500 persones. En el cas del Moviment Veïnal es compleixen ambdues possibilitats: l’important aglutinació d’entitats (moltes d’elles inscrites al registre) i la recollida de més de 500 signatures. D’aquesta manera el Moviment Veïnal d’Olesa, amb un suport ciutadà més que evident, pren la iniciativa i proposa al Ple Municipal una consulta sobre el conjunt actual Pla Urbanístic projectat pel futur d’Olesa.

El veïnat, el protagonista de la participació

La proposta d’incorporació de la moció a l’ordre del dia ha estat registrada de forma telemàtica i dirigida a Alcaldia, tal i com senyala el ROM. Ha estat entregada de la mà de les associacions veïnals d’Olesa, amb antelació i marge temporal, per tal de facilitar les tasques internes de l’administració i poder-se incorporar en la propera sessió plenària del mes de novembre. L’entrega conjunta de les Associacions Veïnals dels Closos, la Central, les Planes, la Rambla i l’Eixample i Sant Bernat, a la que també s’ha sumat la del Collet de Sant Joan, pretén exercir la democràcia directa per part de la ciutadania sobre un fet tant transcendental com el futur col·lectiu. És per això que es considera l’eina de la consulta que, tot i ser una eina limitada, pot significar la democratització del procés del debat urbanístic i esdevenir una acció de participació real que contrasti amb el minse procés de participació fet fins a dia d’avui.

El Cal Candi d’ahir serà el Can Carreras i la Ronda Nord del demà

La destrucció de Cal Candi és avui una realitat que afecta tothom. La projecció i gestió de Cal Candi és un reflex permanent de l’hermetisme i el modus operandi en l’urbanisme municipal. El moviment de terres, que ara s’estén camí Santa Oliva fins arribar al “Pinet”, ja dibuixa la trajectòria de la Ronda Nord, infraestructura que encara no està aprovada però que el POUM sí la contempla acompanyada de 249 xalets, a banda i banda de carretera, fent créixer el gris del ciment sobre els camps d’oliveres i les rieres. La manca de participació, tant senyalada i repetida per totes, no pot guiar la mateixa lògica urbanitzadora del futur i, per això, cal prendre decisions compartides amb el veïnat. La crítica als errors del passat ha de servir com a procés d’aprenentatge, i no com arma electoralista.”

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Gent gran

Tal dia com avui

Guaita!

Fora de joc

Campeona

Farmàcies de Guàrdia