La sensació del benestar a través de les recompenses naturals

Menjar, beure, moure’s i el contacte físic. Quatre recompenses naturals responsables de generar-nos una òptima sensació de benestar.

 ¿Què és el circuit de la recompensa?

El circuit de la recompensa forma part de l’evolució del ésser humà per garantir en tot moment que estem disposats a procurar-nos la nostra supervivència com a individus i com espècie i s’activa de manera natural al menjar, beure, moure’ns i amb el contacte físic; conductes naturals encarregades de generar hormones que ens produeixen benestar. Que aquest circuit funcioni correctament dependrà de la nostra forma de menjar, de beure, de moure’ns i de les relacions socials. Recuperar les recompenses naturals és un dels pilars fonamentals sobre els quals se sustenta la nostra salut emocional, i ara que tenim restringit el contacte social, necessitem més que mai potenciar les altres tres.

Recompensa 1: l’aigua i la conducta de la set

A molta gent se li oblida beure aigua perquè han perdut la sensació de set. La set és un senyal d’alarma que ens mou a buscar un recurs per a la supervivència. Reconeixes aquesta sensació de tenir molta set, buscar aigua, veure’n molta i en acabar has fet un: ai!!!, que bé!? Això és l’activació del circuit de la recerca-recompensa i quan es perd la set, significa que s’ha perdut aquest circuit neuronal que produeix substàncies que generen benestar.

Moltes vegades aquest circuit de la set, es perd perquè en els líquids que ingerim durant el dia, no predomina l’aigua. Els sucs, els refrescos, el cafè amb llet… tot allò que conté sucres, sigui de forma natural o afegit, fa que s’activi el circuit de la recompensa d’una forma molt més intensa, a través del sucre. Si això es fa molt sovint, es produeix una adaptació d’aquest circuit neuronal, fent que l’aigua deixi de ser una recompensa i es genera la necessitat de beure altres coses que no són aigua. Per recuperar la conducta de la set, has de beure únicament aigua mineral natural.

Recompensa 2: Exercici físic

Vivim en una societat d’abundància calòrica i a escala evolutiva no hi ha necessitat de moure’s si la supervivència està assegurada, per tant apareix el sedentarisme. Tenint en compte que l’exercici millora els nivells de sucre en sang, millora el metabolisme, millora la massa muscular, estimula el sistema immunitari i estimula el circuit de la recompensa produint endorfines, l’exercici físic es converteix en una necessitat en si mateix. És per això que li diuen la poli-píndola, ja que ens aporta innumerables beneficis per a la salut.

Recompensa 3: Menjar amb gana i menjar de veritat

Els productes processats, el sucre, els hidrats de carboni refinats, els cereals i els seus derivats: el pa, la pasta, etcètera produeixen una sacietat al moment, però al cap de poques hores tornes a tenir necessitat de picar alguna cosa, ataquen generant gana química, que és molt enganyosa.

Aquesta forma d’omplir-nos de pics de glucosa ens obliga a menjar a totes hores del dia, però no tens gana real, només tens ganes de picar i calmar l’ànsia. Això genera un desequilibri metabòlic i en el teu sistema nerviós.

Menjar 3 vegades al dia: esmorzar, menjar i sopar, fa que arribem a l’hora de menjar amb gana real. Aquest és el moment de menjar i saciar-se, però amb aliments reals!, com la carn, el peix, els ous, la verdura, la fruita… Arribar al següent àpat amb gana i saciar-la amb aliments frescos activarà el teu circuit de la recompensa, generant benestar. A més entre àpats deixaràs descansar al teu sistema digestiu, que aprofitarà l’energia per netejar, desintoxicar-se, regenerar-se i desinflamar-se, processos necessaris per gaudir de salut física i emocional.

Sílvia Garcia Aguilera

Fisioterapeuta experta en Psico-neuro-immunologia clínica

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Cursa del Foc

Ja t’ho deia jo…

Guaita!

Fora de joc

Resistiré…

Farmàcies de Guàrdia