El regidor de Salut Pública de l’Ajuntament, Marc Serradó, va respondre algunes preguntes bàsiques sobre el funcionament del CAP d’Olesa i sobre les gestions que s’estan plantejant per donar-li solucions a la greu problemàtica del nostre centre d’atenció primària.
- Quines competències té la Regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat?
La Regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat té les competències que la Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de salut pública de Catalunya, atribueix als ajuntaments, i que consisteixen en la protecció i la promoció de la salut. Concretament, la Regidoria de Salut Pública ha de dur a terme el control d’aigües de consum humà; la prevenció i control de la legionel·losi; el control de plagues al medi urbà; el control sanitari d’establiments que realitzen tatuatge i pírcing, o el control sanitari d’establiments alimentaris, entre d’altres.
La Regidoria d’Olesa de Montserrat també impulsa una gran varietat d’activitats i programes de promoció de la salut, com les classes de txi-kung, les caminades saludables, els cursos de salut emocional o les activitats als centres educatius. També impulsa plans de salut i el programa de prescripció social, amb la voluntat de posar la salut pública i comunitària al centre de totes les polítiques públiques locals.
- Quines competències té l’Ajuntament o la teva regidoria sobre el CAP d’Olesa?
L’Ajuntament no té cap competència sobre el CAP d’Olesa de Montserrat.
- Quins son el responsables del CAP d’Olesa?
El responsable del CAP d’Olesa de Montserrat és el Servei Català de la Salut de la Generalitat de Catalunya, igual que en la resta de Centres d’Atenció Primària de Catalunya. L’any 2006 el Servei Català de la Salut va decidir signar un conveni amb Mútua de Terrassa, perquè fos aquesta empresa qui gestionés el CAP. Per tant, en resum, la Generalitat és la titular del servei i Mútua de Terrassa és l’empresa que el presta. L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat no juga cap paper al CAP, de la mateixa manera que passa, per exemple, en el cas dels instituts de secundària.
- Quines gestions i/o tràmits heu fet en relació a les mancances del CAP?
Fa anys que l’Ajuntament d’Olesa exigeix a CatSalut més recursos per al CAP així com més recursos per a les urgències. Les principals reclamacions que ha fet l’Ajuntament són les següents:
-Més recursos al CAP d’Olesa de Montserrat per disminuir ràtios de metge de capçalera i infermeria.
-Reducció del temps d’espera per a les visites amb el metge de capçalera.
-Cobertura de les vacants de professionals, especialment les figures de salut mental.
-Figures d’infermeria al taulell d’admissions per poder fer valoració clínica.
-Recuperació de les urgències fins les 00 h.
-Un CUAP a Olesa de Montserrat per atendre les urgències.
-Més recursos a les urgències i als especialistes a l’Hospital de Martorell.
-Que la gestió del CAP sigui a càrrec del l’ICS, com a la resta de municipis del Baix Llobregat Nord.
Una de les darreres gestions en què l’Ajuntament ha tingut èxit és en la reclamació de cobertura de domicilis els caps de setmana, que s’implementarà a partir de l’1 de març. Fins ara, l’equip de metge i infermera que cobria el CAP durant els caps de setmana i festius era el que s’havia de desplaçar a cobrir urgències als domicilis, provocant que el CAP quedés sense atenció presencial. Aquest fet és injustificable tan des del punt de vista assistencial com laboral de les treballadores. Arran de les reclamacions de l’Ajuntament s’ha revertit aquesta situació, i a partir de l’1 de març un equip de l’ICS cobrirà l’atenció als domicilis, evitant que el CAP quedi sense atenció en cap moment del cap de setmana.
- Valoreu prendre algunes mesures temporals o permanents per millorar l’atenció primària a Olesa?
Alguns olesans i olesanes pregunten perquè l’Ajuntament no dedica una part del seu pressupost a contractar metges i infermeres per al CAP. La resposta és senzilla: no ho fa perquè la llei no ho permet. Passa el mateix que si volguéssim contractar bombers, mossos d’esquadra o professors de secundària; per molt que disposéssim de recursos econòmics suficients, no disposem de competències per poder-ho fer. L’única administració que pot contractar metges, infermeres o altres professionals de la salut per destinar-los al CAP és el Servei Català de la Salut, que pertany a la Generalitat de Catalunya.
També és l’única administració que pot obrir un CUAP a Olesa de Montserrat, que pot recuperar l’horari d’urgències fins les 00 h, o que pot posar infermeres al taulell d’atenció del CAP. Així doncs, malauradament, a l’Ajuntament no podem prendre mesures directes per millorar l’atenció primària. Però continuarem treballant perquè el govern de la Generalitat de Catalunya implementi aquestes mesures.
- Fins a on pot arribar la intervenció de l’Ajuntament per donar suport al reclam dels olesans i les olesanes?
En relació a la família, hem volgut acompanyar-la durant tot aquest procés. Pel què fa a la situació assistencial, tal com hem dit anteriorment, l’Ajuntament no té competències en serveis sanitaris. Per tant, l’Ajuntament pot i ha d’instar, reclamar i exigir millores al Servei Català de la Salut. En aquest sentit, hem realitzat reunions d’urgència i reunions periòdiques per presentar les nostres reclamacions; hem aprovat mocions; hem presentat propostes de resolució al Parlament, i també hem plantejat aquestes queixes i propostes davant dels mitjans de comunicació. Alhora, hem estat al costat de les concentracions i mobilitzacions que ha fet la ciutadania i també al costat dels professionals que fan una gran tasca pels nostres ciutadans i que estan passant uns dies molt difícils. Continuarem actuant per totes aquestes vies fins a aconseguir millores dels nostres serveis sanitaris.
- Que les farmàcies, per torns, estiguin obertes 24 hores, de qui depèn?
El Col·legi de Farmacèutics és l’organisme que regula els horaris d’obertura de les farmàcies del municipi. Amb les retallades del servei d’urgències nocturnes al CAP l’any 2011, les farmàcies van deixar d’obrir a la nit. Actualment, el Col·legi de Farmacèutics estipula que les farmàcies han de tenir obert en l’horari d’obertura dels serveis sanitaris del municipi, és a dir, de dilluns a diumenge de 8 a 20h. Si alguna farmàcia vol obrir més horari, sempre pot fer-ho en coordinació amb el Col·legi, però no hi està obligada. Actualment, arran d’una petició feta per l’Ajuntament, la farmàcia d’Olesa que fa el torn de guàrdia tanca a les 22:30h. Per tant, el Col·legi de Farmacèutics és l’únic organisme que podria instar les farmàcies a obrir 24 hores, però actualment a Olesa de Montserrat aquesta obligació no existeix.
- A més de la reunió amb la consellera de Salut, quines altres mesures esteu valorant des de l’Ajuntament?
Des de l’Ajuntament continuarem al costat de la família en aquests moments de dolor, i al costat de la ciutadania exigint millores al CAP i a l’ecosistema d’urgències del municipi. El nostre CAP té una planta superior que considerem que és idònia per allotjar un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), que donaria servei als olesans i olesanes i als municipis del Baix Llobregat Nord. Aquest CUAP suposaria una gran millora en els serveis sanitaris del municipi, i continuarem lluitant per aconseguir-lo.
08640
#08640
#CAP
#OlesadeMontserrat