Joan Oliver Vidal

Joan Oliver va néixer a Olesa el 8 de novembre de 1910 i era el menor de tres germans, Jaume i Antoni. Era fill de Tecla i Josep, tot i que a la seva mare, filla de Tarragona, li van començar a dir pel seu segon nom Pilar, ja que alguns nens se’n reien del seu nom al col·legi.

Joan començà de jove a interessar-se per l’hosteleria, influenciat per l’entorn del seu oncle Josep Vidal, propietari de l’hotel internacional de Tarragona. Allí aprengué els oficis de cuiner i de cambrer. Aquest últim és el que exercí.

Acabada la Guerra Civil, va deixar l’ofici per formar part en el negoci del seu germà gran Jaume, empresari tèxtil de Sabadell. Un acord familiar va fer que l’altre germà, Antoni, es desprengués de l’establiment que tenia a Olesa per suplir en Joan que havia acceptat una proposta de l’administrador de la Indústria Manufacturas Textil S.A. per ingressar a treballar a la mateixa empresa, on molt ràpidament aprengué l’ofici d’estampador i més endavant el de tintorer.

Sempre havia dibuixat, afecció que va servir-li per afegir a les altres activitats, especialitzant-se en dissenyador d’estampats tèxtils de l’empresa on treballava i de tots els clients de la mateixa.

Va ser un dels primers alumnes a l’Escola Municipal d’Arts i Oficis d’Olesa, fundada l’any 1924. A més de les esmentades ocupacions, durant molts anys, va ser col·laborador de La Passió, president del Casal (1959) i regidor de l’Ajuntament. També va ser col·laborador i director del “Periódico local Olesa” l’any 1971.

Entremig de tot l’esmentat, com que no era gaire amic de perdre el temps , l’aprofitava per escriure curtes rondalles, monòlegs, lletres de cançons, guions de carrousels, paròdies per escenificar, i com no, més de vint obres de teatre.

De totes aquestes obres de teatre n’han sobreviscut catorze. Sis d’aquestes han estat representades, com “Una vulgar ama de casa” (1959, al Casal) dirigida per Lluís Maria Cassany, interpretada per Paquita Cantó, Josep Quer i Miquel Matas, o “Vacaciones” l’any 1961, també al Casal, amb Pilar Francesch, Angelita Paltor, Carme Suñé, Salvador Bassó, Josep Quer i Josep Grivé; també “Todos podemos soñar”, de 1967, a l’UEC, dirigida per Marià Mas i amb composicions musicals de Conrad Oliver, i interpretada per Francisco Domingo, Trini Torras, Jaume Gili, Lluisa Corsá i Lluisa Veza. Aquestes obres i altres documents, la família les ha cedit a l’Arxiu Històric Municipal de la nostra vila.

Oliver també va fer guions de “Grans Show Artístic Musicals” al Gran Teatre de La Passió i també va ser cofundador de la Mútua Sant Bernat, fundada l’any 1955 amb el seu cunyat Conrad Cabassa Masaguer. Joan Oliver va morir a Olesa el 29 de juny del 2007, als 96 anys.

Elies

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Terra i Mans

Música al Mercat

Fira del vi

Compres conjuntes

Farmàcies de Guàrdia