Informe especial: Cal Candi

Aquest estiu vam començar les obres a Cal Candi. En aquest informe presentem les novetats del projecte, un resumen històric per aquells que no coneixien la història i hem pogut parlar amb representants de la junta de l’AV Les Planes i de la Junta de Compensació del SUPr4 Cal Candi.

 

Nou clavegueram

El passat dilluns 7 de setembre van començar els treballs per a la instal·lació d’un nou col·lector al carrer de la Vall d’Aran, dins les obres d’urbanització del sector de Cal Candi.

Les obres afectaran la mobilitat a la zona tot i que es mantindran els dos sentits de la circulació al carrer de la Vall d’Aran. Quan només es pugui ocupar un carril, es donarà pas alternatiu amb semàfor, ja que les obres no afectaran la totalitat del carrer (s’actuarà en trams successius de 60 metres de longitud). És possible que també hi hagi talls puntuals. Les obres no afectaran, però, el pas de la línia del bus urbà línia M2 de TGO), que circula en sentit de baixada, i per tant, es mantindrà la parada que hi ha ubicada al carrer.

Per cobrir la pèrdua de places d’aparcament al sector, especialment al carrer de la Vall d’Aran, s’ha habilitat el nou gran aparcament alternatiu, al qual s’hi accedeix per l’aparcament que hi ha a prop de la llar d’infants municipal La Baldufa (al carrer Conflent), que continua operatiu. Entre els dos espais ofereixen més d’un centenar de places.

Per accedir a aquesta gran zona d’aparcament cal fer-ho des del carrer Garraf i el vial inferior del parc del porxo de Santa Oliva. L’accés al primer aparcament està a tocar el vial de vianants que parteix des del porxo de Santa Oliva fins a la llar d’infants.

Per qualsevol dubte o informació, la Junta de Propietaris de Cal Candi facilita el telèfon 675 615 131 i el correu electrònic info@juntacalcandi.cat.

 

Des de 1993…

Cal Candi, a tocar el barri de les Planes, és un dels grans sectors d’Olesa que quedaven per urbanitzar contemplats al Pla General d’Ordenació Urbana aprovat el 1993.  Segons un comunicat de l’Ajuntament, la seva tramitació urbanística va arrencar l’any 2001, però es va anar allargant en el temps arran discrepàncies, que van acabar als tribunals, entre la propietat i l’Ajuntament d’Olesa pel projecte de reparcel·lació (posada en comú dels terrenys d’un sector a desenvolupar i repartició equitativa d’aquests en funció de la participació de cada propietari). Finalment, el març del 2011 s’aprova el projecte d’urbanització del sector per resolució d’alcaldia.

Iniciat el procés per a la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), davant la impossibilitat de replantejar de nou el sector o fins i tot suprimir-lo, al si de la Comissió Assessora Urbanística es va proposar millorar els espais dotacionals del sector de Cal Candi (zones verdes i equipaments), enfront de la situació heretada. L’objectiu era aconseguir un gran espai central que realment fos d’utilitat per a tot el barri, eliminar el cost d’urbanització que el pla del 1993 atribuïa a l’Ajuntament, i treure el màxim profit públic de les propietats i cessions corresponents al municipi.

Finalment, ara fa un any, el Ple de l’Ajuntament d’Olesa, sense cap vot en contra, va aprovar un conveni urbanístic de permuta de les finques inclosos dins el Pla parcial per afavorir que Cal Candi tingui aquesta gran zona verda central. Segons el conveni, el cost d’aquest nou espai públic verd i del projecte necessari per a la seva execució serà assumit per la pròpia Junta de Compensació del sector (integrada per totes les persones propietàries dels terrenys). Els termes del conveni s’han incorporat al POUM abans de la seva aprovació provisional.

L’Ajuntament és propietari d’un 17,85% dels terrenys del sector, una part dels quals via aprofitament mitjà (la part que la propietat ha de cedir obligatòriament al consistori). El conveni i els canvis que proposa el nou POUM estalvien despesa a l’Ajuntament, i preserven sòl públic per a 88 habitatges d’interès social,  19.961 m2 de espais lliures i 13.206 m2 per a equipament públic.

La junta de compensació va valorar diferents propostes durant la licitació de les obres, tenint en compte no només l’oferta econòmica, sinó també altres factors com ara el pla de treball, el termini d’execució o l’experiència en obres similars. Els treballs finalment s’han adjudicat a l’empresa Vilà Vilà per un valor de prop de 10 milions d’euros (IVA inclòs). En total, el sector té una superfície urbanitzable de més de 116.000 m2, dels quals pràcticament la meitat es destinen a zones verdes i equipaments. La resta es destina a la construcció d’habitatges (unifamiliars i blocs de màxim planta baixa i dues plantes). El màxim permès d’habitatges a construir és de 454, dels quals una part seran habitatges socials.

 

 

Junta de Compensació

Hem pogut parlar amb un representant de la Junta de Compensació que ha pogut respondre a les nostres preguntes.

 

P: Com ha rebut el veïnat el començament de les obres?

R: Els veïns han rebut l’inici de les obres amb interès, però també amb la natural preocupació d’haver d’assumir les molèsties que tota obra d’aquesta envergadura comporta especialment per les persones que viuen a l’entorn.

 

P: Quines vies de comunicació heu establert per atendre les reclamacions?

R: La Junta, d’acord amb l’Ajuntament, i també sota el seu guiatge com Administració actuant que segueix l’obra molt de prop i exerceix les seves funcions de control, ha difós canals de comunicació respecte dels veïns, per vehicular eventuals incidències i poder-hi donar resposta i aportar les solucions més convenients. En concret s’ha habilitat un telèfon d’atenció i una adreça de correu electrònic.

D’altra banda la Junta ha promogut moltes reunions amb els veïns de l’entorn, amb la finalitat d’anar-los informant i poder preveure i minimitzar les eventuals incidències de les obres que poden afectar, per exemple, la seva mobilitat. Aquesta mateixa setmana (per la primera de setembre), amb assistència de representants de la Junta, del l’Ajuntament, de l’empresa constructora i de tècnics qualificats, s’han celebrat sis reunions amb diversos grups de veïns per informar sobre el proper inici d’actuacions a executar al carrer Vall d’Aran -entre els carrers Garraf i Argelines-, i en el carrer Argelines -entre el carrer Vall d’Aran i el carrer Les Planes-. Hi ha prevista la celebració d’altres reunions informatives, per exemple, amb els veïns del carrer Empordà.

 

P: Com afectarà la urbanització a la dinàmica del poble?

R: La Junta està executant una obra a partir del Planejament General i del Pla Parcial vigents, en els quals ja es van valorar aquestes dinàmiques per part de les Administracions que finalment van aprovar aquells planejaments.

La Junta de Compensació està complint amb la seva obligació d’urbanitzar el Polígon de Cal Candi, que és una obra que ha nascut com conseqüència del Planejament Urbanístic, i  per tant va ser en el marc d’aquest Planejament aprovat per l’Ajuntament i per la Generalitat de Catalunya, que les Administracions van considerar que Cal Candi reunia totes les condicions per poder ser sòl urbà en el marc del municipi d’Olesa de Montserrat dissenyat per les persones i els col·lectius polítics que conformaven aquelles Administracions.

AV Les Planes

La presidenta de l’associació veïnal, Elisabeth Bonilla ens va comentar que “nosaltres com associació hem fet un sondeig als veïns i veïnes de Les Planes que han volgut participar dient la seva opinió i ens hem trobat amb opinions molt diverses. La majoria va en contra d’aquestes obres i han fet servir adjectius com “és una desgràcia”, “un atemptat contra el medi ambient” hi ha persones que diuen que estan molt emprenyades, tristes perquè diuen que volen convertir Olesa en una ciutat dormitori, que tot i que pensen que ara ja ho pensen, amb totes aquestes cases encara serà més ciutat dormitori, diuen que és “una bestiesa”, “una especulació” i també hi ha persones que estan a favor, diuen que està molt bé, que era un descampat que estava ple de brutícia i que ara si fan cases, millor i també pensen que per al poble és una cosa bona si posen més ambulatoris i més serveis”.

“En general la gent es sent desinformada. Quan fèiem assemblees la gent es preguntava com aniria tot això i nosaltres com associació no teníem ni idea. Per això vem tenir una reunió amb l’alcalde perquè ens expliqués el projecte, però va ser una reunió molt curta on se’ns va explicar que aquests terrenys son privats i que s’han decidit fer cases i que no hi havia molt per fer. Com associació no ens vem quedar satisfets i vem concretar una altre reunió/assemblea per al passat 29 de març i amb participació oberta. Passa que va arribar la Covid i es va anular tot. De totes maneres, intentarem acordar una nova reunió amb l’Ajuntament. Per últim, és important que els veïns i veïnes de Les Planes es comuniquin al telèfon de l’associació, 659 121 425”.

La Junta de l’associació està conformada per: Elisabeth Bonilla (presidenta), Albert Rodríguez (secretari) i Antonio Mellado (tresorer).

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Guaita!

Fora de joc

Futbol Sala

Campiona i rècord

Boxa

Farmàcies de Guàrdia