Hidrata’t que arriba l’estiu!

Som aproximadament un 60% aigua i el nostre cos destina un 52% de l’energia a un bon equilibri de líquids i minerals al nostre interior. Això ens fa pensar en la importància que té una bona hidratació per l’organisme. Malauradament si no estem ben hidratats, el nostre cos haurà de fer les mil i unes per compensar-ho, arribant a destinar fins a un 72% de l’energia, això es converteix en un problema, perquè deixarem de tenir energia per altres processos importants pel cos.

Si a aquesta falta d’hidratació li afegim molt d’estrès en el dia a dia, una mala alimentació diària amb productes processats i cereals (brioxeria, galetes, pasta, pa…), menjar 5 o 6 cops al dia, sedentarisme, no dormir quan toca… tot això és un còctel perfecte per crear un ambient àcid al cos que predisposarà a tenir uns teixits de mala qualitat i per tant més tendència a lesionar-nos, predisposició a l’osteoporosi, fatiga, dolors musculars, problemes d’hipertensió arterial, problemes de ronyó, etcètera.

¿Has perdut la sensació de set? “se m’oblida beure aigua”, “he d’obligar-me a beure aigua”, “no m’agrada l’aigua”, “no sóc de beure molta aigua”, són frases que escolto molt a la consulta i ens trobem davant d’un problema greu: la pèrdua d’una senyal d’alarma que ens mou a buscar un recurs per a la nostra supervivència.

La sensació de set forma part d’un circuit neuro-endocrí anomenat “circuit de la recompensa”; és un circuit que davant d’una carència, sigui aliment o aigua, ens mobilitza inconscientment a buscar allò que l’organisme necessita per sobreviure i un cop trobem allò que el cos necessita, ens recompensa amb una sensació de benestar. Si hem perdut la sensació de set, significa que tenim apagat aquest circuit. ¿Com es perd la sensació de set? Quan bevem líquids que no són aigua, com per exemple sucs de fruites o refrescos, activem aquest circuit de la recompensa d’una forma molt més intensa a través del sucre i a través del plaer immediat del sabor (la fruita s’ha de menjar, no beure). Si bevem cada dia líquids que no són aigua, s’acaba produint una adaptació d’aquest circuit, per tant beure aigua ja no genera una recompensa i es perd la sensació de set.

¿Com podem recuperar la sensació de set? Si estàs acostumat/da a beure sucs o refrescos, el primer que has de fer és retirar dels teus hàbits aquest tipus de begudes. L’exercici físic és un bon estímul per retrobar-nos amb la set, ja que suem i l’organisme de seguida reclama la hidratació.

Beure aigua mineral. El que distingeix les diferents aigües que trobem al supermercat és la seva composició química, que ens dóna la informació de la concentració de minerals que té. Una aigua rica en minerals és la més indicada per saciar la set i estimular el circuit de la recompensa de forma natural. Ens interessarà aigües amb un residu sec alt (per sobre de 200) amb els bicarbonats i el magnesi alts i el sodi i el clor més baixos en comparació. Si tens aigua d’osmosis, has de saber que és una aigua molt pobre en minerals.

Sílvia Garcia Aguilera

Fisioterapeuta experta en Psico-neuro-immunologia clínica

 

 

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Terra i Mans

Música al Mercat

Fira del vi

Compres conjuntes

Farmàcies de Guàrdia