Futbol sala

El futbol sala es començà a practicar a Catalunya durant la dècada de 1970, amb l’aparició dels primers clubs i l’organització dels primers torneigs locals. El 1978 la Federació Catalana de Futbol (FCF) creà el comitè de futbol sala per regular l’activitat d’aquest esport. El seu principal impulsor fou Joan Manel Carreres, president del comitè durant més de vint anys. Alguns dels clubs catalans pioners foren el Tennis El Forn, FS Olesa Rover, l’Aiguafreda Floid Blu (posteriorment secció de futbol sala del FC Barcelona), el Silovic de Vic, la UE Mataró (més endavant FS Mataró Tiritas), la secció de futbol sala del Club Natació Sabadell o l’Industrias García, de Santa Coloma de Gramenet.

La secció de futbol sala es va fundar oficialment el setembre del 1978. Dos anys abans, però, ja existia un equip de futbol sala que jugava vestit amb la samarreta del Barça. Es tractava d’un grup d’exjugadors professionals de futbol que es van començar a reunir per jugar partits de futsal. Va ser tot just quan aquest esport començava a disputar-se a Catalunya, cap a la meitat de la dècada dels setanta. En el primer torneig de caràcter oficial que es va celebrar, el Trofeu Nadal, el Barça va jugar i es va proclamar campió. Al setembre de 1978, el FC Barcelona va constituir oficialment la secció, inscrivint-la a la Tercera Divisió catalana. La seva ascensió va ser espectacular, i després d’una gran temporada, van aconseguir l’ascens de categoria. Amb la mateixa rapidesa van passar de Segona a Primera Divisió la temporada 1979/80. I un cop a la màxima categoria, el conjunt barcelonista es va proclamar campió en les seves dues primeres temporades a l’elit.

A Olesa, als anys 70 es començava a practicar aquest esport a la pista del Casal i a la pista de les escales del col·legi Montserrat. Començaven els tornejos i la lliga popular. Però tres grups de jugadors van decidir formar primer l’Olesa Rover, i més tard el F.S. Montserrat i el TT Europees, tres equips olesans que passaven a competir en l’àmbit federatiu.

A Olesa començà el futbol sala com a equip federat, el club Futbol Sala-Rover la temporada 1976-77 per iniciativa d’una colla d’amics  que se’n van sortir malgrat moltes dificultats; la més feixuga fou la negativa del C.B. Olesa a compartir la pista de joc, tot i que era municipal, i la postura del regidor d’Esports. Tampoc podien jugar a la pista de les Escoles Nacionals per manca de disponibilitat. Per aquest motiu varen haver d’adequar la pista del Casal per a la pràctica d’aquest esport. Una ajuda molt gran fou la de l’empresa Rover -Amstromg, que aportà 100.000 pessetes, on hi treballava en Joan Margarit, integrant d’aquest equip. També la de Joan Agustí que va pagar  l’enllumenat. La feina de pavimentar la pista la posaren els organitzadors. Una vegada donats  d’alta a la Federació Espanyola de Futbol, ja que no existia la catalana ni l’espanyola d’aquest esport, varen aportar 1.500 pessetes  cadascú, per tal de fer front a les despeses d’àrbitres, fitxes, mutualitat, etcètera. Un cop resolt aquests problemes, començà la primera competició de Futbol Sala a Catalunya. El FS Olesa- Rover estava en el segon de quatre grups de catorze equips i pujaven els quatre primers de cada grup per formar el que seria l’inici del Futbol Sala. L’Olesa- Rover es va classificar i entrà en el grup de pioners d’aquest esport. Els colors de l’equip eren verd i blanc, propis d’Olesa. Alguns d’aquests iniciadors foren Joan Boada, Angel Checa, Joan Margarit, Josep Segura, Francesc Viruega, Esteve Creus, Fernando Armero, Pere Carreño, Jaume Vendranas, Josep Gotsens i Manel Vergara.

F.S. Tintorerias Textiles Europeas

Aquest equip de futbol sala va ser fundat el 1978, motivat pel seu fundador i president Vicenç Andreu, que ajudat per un grup de treballadors de l’empresa Tintorerias Textiles Europeas i amb el suport de l’empresa, varen formar la primera plantilla d’aquest equip que va començar a la Tercera Divisió Catalana. Estava formada per: Pallares, Sotelo, Andrés, Cifuentes, Santanera, Vicente, Bernardo, Pedro, Navarro, Barés i Muñoz.

Pels anys 70 ja existía l’Olesa Rover a Primera Divisió, més tard va apareixer el F.S.Montserrat, equip de Segona Divisió. Com que per aquesta época al Casal es jugaba una Lliga Local, va nèixer la idea de format un equip amb el suport de l’empresa T.T.Europeas.

A la temporada 80/81 l’equip ja va pujar a Segona Divisió B, incorporant-se jugadors com a Grima, Santi i Carrascal i aconseguint la temporada 84/85 l’ascens a Segona Divisió, on ja hi jugava el F.S.Montserrat, motiu pel que la rivalitat feia que es veiessin partits de molta qualitat. La temporada 85/86 es va pujar a Primera Divisió Catalana, incorporant-se jugadors com Aguilera, Elias, Gascón, Diego, López, Soldado, Pujol i Muñoz. La temporada 89/90 va assolir l’ascens a Primera Divisió Nacional.

 

Per la seva banda, el club F.S. Montserrat es fundà la temporada 1977-78 i portava el nom de Montserrat, ja que, en principi s’entrenava al pati de les Escoles Nacional Nostra Senyora de Montserrat fins que acabessin els treballs d’acondicionament de la pista del Casal, on després varen anar a jugar. El primer any ja pujaren a Segona Divisió. Els fundadors i primers jugadors d’aquest equip foren: Josep Sales, Josep Marin, Josep Foguet, Josep Bernades, Josep Pascual, Amadeo Sales, i Joaquim Llansac i més tard s’hi afegiren TinoPrat, Damià Sales, Maillo i Elies entre d’altres. L’equip va desaparèixer a mitjans dels anys 80.

Amb els anys, el nivell dels olesans va pujar fins arribar a la categoria de nacional on Pere Esparó i els seus jugadors van crear el F.S. Olesa mantenint un bon nivell durant aquells anys. Però van arribar unes temporades on el Sènior no va tenir activitat, fins que gràcies al naixement dels equips base a través de l’Escola Esportiva Municipal (EEM) van mantenir el club, iniciant amb els més petits, les categories benjamins i alevins que competien al Consell Esportiu i a la FCF quan només hi havia una única categoria. El sènior es va tornar a fer i van aconseguir de nou tornar a la categoria nacional. Espero que aquest article aclareix alguns dubtes d’on es va iniciar el Futbol Sala a Olesa.

 

Elies

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Terra i Mans

Música al Mercat

Fira del vi

Compres conjuntes

Farmàcies de Guàrdia