Explicant el dolor

Molts pacients acudeixen a la nostra consulta amb dolors musculars, tendinosos i/o articulars d’origen no traumàtic. Aquests pacients ens expliquen que tenen aquest dolor des de fa mesos o anys i no troben una causa que el justifiqui. Ens expliquen que el seu dolor és difús, s’acompanya de rigidesa o falta de flexibilitat i sol ser pitjor al matí; pot ser un dolor que els desperta a la nit o empitjora amb el repòs, i que millora quan es mouen o fan activitat física. Alguns ens expliquen que aplicant calor en la zona millora el dolor, i que els antiinflamatoris no els hi fan gran cosa.

Tots aquests símptomes ens estan explicant que a aquests teixits, que fan mal, els hi falta oxigen. Aquesta alteració de la vascularització del teixit múscul-esquelètic pot venir provocada per una disfunció visceral. Aquell òrgan que presenti una mala funció, genera una vasoconstricció que repercuteix als teixits als quals està associat (pell, múscul, tendó i lligaments), impedint l’arribada d’una bona aportació d’oxigen, i per tant, generant una irritació dels nervis que arriben a aquests teixits. La conseqüència final es tradueix en rigidesa i dolor.

Un bon aliat per a millorar aquests dolors és l’exercici físic, així com la teràpia manual, el massatge i la calor aplicada en la zona. Aquestes estratègies terapèutiques, ajuden notablement a millorar el dolor d’aquests pacients, ja que millora la circulació de la zona i per tant l’aportació d’oxigen als teixits. No obstant això, si no tractem la disfunció visceral, aquest dolor tornarà a aparèixer tard o d’hora.

Conèixer el funcionament de l’aparell digestiu, ens ajuda a detectar quina és la disfunció. Els símptomes que ens donen pistes sobre una possible disfunció visceral són els següents:

  • Cremor, acidesa d’estómac o reflux
  • Digestions pesades
  • Inflor i/o gasos
  • Mal alè
  • Sagnat de genives
  • Restrenyiment

Una correcta alimentació ajuda a millorar una possible disfunció visceral, millorant el dolor i la qualitat de vida dels pacients afligits amb aquest tipus de dolor.

Si t’has sentit identificat/da amb algun dels símptomes enunciats més amunt, pots començar a millorar-los seguint les següents recomanacions:

  • Fes únicament 3 àpats al dia. Mentre no menges, el teu fetge realitza funcions de neteja a l’organisme.
  • Elimina els refrescos, beu únicament aigua i fora dels menjars. Beure molta aigua durant el menjar, dilueix els sucs gàstrics i això dificulta una bona digestió.
  • Redueix en la teva dieta els cereals refinats i tot el que deriva d’ells, les llegums i el sucre, ja que inflamen al sistema digestiu i empitjoren el metabolisme.
  • Redueix els lactis de vaca i si et resulta difícil eliminar-los, opta per aquells que provinguin d’animals com la cabra o l’ovella. Les proteïnes d’aquests dos últims, són més semblants a les de la llet materna.
  • Menja cada dia fruita i verdura, ecològica sempre que sigui possible. Menja peix blau, ous ecològics i carn de bona qualitat.
  • I per a acabar i no menys important: mou-te, mou-te i mou-te!, no deixis de realitzar exercici físic habitualment.

 

Sílvia Garcia Aguilera

Fisioterapeuta

Num. Col. 7823

Experta en Psico-neuro-immunologia clínica

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

20 anys del 08640!

Mundial Master de Trail

Guaita!

Fora de joc

Farmàcies de Guàrdia