Entrevistem a Felip Segura, voluntari de la Creu Roja

Gairebé com tots els voluntaris d’aquests dies, Felip mostra aquesta barreja entre cansament i satisfacció per la feina feta, aquesta constant sensació que les 24 hores diàries no arriben per a tot el que s’hauria de fer. És voluntari de Drets Humans, Comunicació, Formació i Captació de Fons de la Creu Roja i dona suport en tot el que fa referència a la part de comunicació de l’entitat, gestió de xarxes socials i mitjans de comunicació.

 

P: Com van definir el vostre pla de contingència?

R: Al llarg de tot el primer cap de setmana de confinament, Creu Roja Catalunya va estar definint els plans de contingència a tenir en compte a partir de l’estat d’alarma i definint les línies d’actuació de la Creu Roja davant l’estat d’emergència que començava el 13 de març. Totes les oficines locals i comarcals, com la nostra, vàrem rebre tota aquesta informació per treballar tothom en la mateixa línia. El treball en xarxa és molt important per poder donar resposta a aquesta situació.

P: Quin és el ràdio d’actuació?

R: Estem parlant de la Oficina Comarcal de la Creu Roja al Baix Llobregat Nord (CRBLLN) i els seus municipis d’actuació són: Martorell, Abrera, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Sant Esteve Sesrovires, Castellví de Rosanes i Sant Andreu de la Barca.

P: Quantes persones estan implicats?

R: L’equip tècnic està format per 6 persones, i l’equip de voluntaris de la CRBLLN era de 188 voluntaris abans de la situació d’emergència i al llarg d’aquests dies s’han incorporat unes 100 persones aproximadament. D’Olesa, la Griselda Sanahuja és la referent tècnic de l’oficina de Creu Roja al BLLN, persona qui porta la gestió de la oficina i la coordinació amb les administracions i ajuntaments; també és qui coordina l’equip tècnic que a la vegada coordinen els voluntaris, tot i que aquests dies a part de les tasques de organització, gestió i coordinació de l’equip tècnic, també dóna un cop de mà amb els equips de voluntaris, ja que hi ha molta feina i moltes necessitats per cobrir.

P: A quantes famílies hi arribeu?

R: La CRBLLN atén aproximadament unes 350 famílies al mes en situació de vulnerabilitat, tenint en compte tots els municipis d’actuació. Aquests dies, el nombre de famílies ha augmentat sensiblement.

P: Quin altre tipus d’ajut dona la Creu Roja?

Les accions d’ajuda que s’estan duent a terme aquests dies de l’estat de confinament es recullen dins el projecte Creu Roja Respon, i són: entrega de material d’higiene, compres de medicació, seguiment telefònic, seguiment dels infants que participen en els projectes de reforç escolar, acompanyament en la recerca de feina per a dones en situació de vulnerabilitat i atenció a persones sense sostre.

P: Explica’m l’origen dels recursos que distribuïu?

R: Hem de diferenciar la labor habitual de la Creu Roja i les tasques que estem duent a terme durant aquesta situació d’alarma. Per una banda, l’entrega d’aliments i material d’higiene, entre d’altres, destinades a famílies o persones en estat de vulnerabilitat provenen de donacions d’aliments de la Unió Europea, donacions de gran empreses i de particulars, compres amb fons propis de l’entitat, on les quotes que aporten els socis són vitals, i compres amb fons provinents d’empreses i administracions. Aquest repartiment es fa a domicili, durant l’estat d’alarma, per evitar els desplaçaments d’aquestes persones i famílies.

Per altra banda, els EPI’s (equips de protecció individual) que porten els voluntaris que desenvolupen la seva labor fora de casa els proporciona l’oficina provincial de la Creu Roja a les diferents assemblees locals i comarcals, i provenen de compres amb fons propis o donacions d’empreses. En aquesta línia, cal destacar que les compres d’aliments i productes farmacèutics, així com la retirada d’escombraries, no és una ajuda de la Creu Roja, sinó una mesura de protecció de l’Administració a un col·lectiu objectivament de risc, minimitzant així el risc de contagi. D’aquesta manera les compres que s’efectuen mitjançant els voluntaris les paga cada persona que en fa ús. L’entrega de mascaretes i guants a la població confinada va a càrrec de l’Administració.

P: Com us organitzeu a nivell local?

R: Des de l’Ajuntament d’Olesa es treballa de manera coordinada amb la Creu Roja per la gestió del voluntariat que aquests dies s’ha ofert per donar un cop de mà davant aquesta situació d’emergència. Des del primer dia es treballa colze amb colze. Hi ha gairebé unes 200 persones d’Olesa que s’han ofert per fer voluntariat i d’aquestes, aproximadament el 50% han iniciat voluntariat al llarg d’aquest dies.

Les tasques que duem a terme des de Creu Roja són aquelles que cobreixen necessitats essencials de persones en situació de vulnerabilitat i que no disposen de xarxa de suport per dur a terme les necessitats bàsiques com ara són la compra d’aliments, material de higiene, productes de farmàcia o llençar la brossa. També s’ha coordinant un grup de voluntaris per fer trucades a totes aquelles persones majors de 75 anys d’Olesa. Amb aquestes trucades es pretenen dos objectius, el primer que les persones grans se sentin acompanyades i per una altra banda, poder detectar possibles situacions de vulnerabilitat. També estem fent entrega de lots d’aliments a domicili a persones grans o famílies en situació de vulnerabilitat.

Per una altra banda, els voluntaris també estant donant un cop de mà en la gestió de totes les donacions que estem rebent com a oficina comarcal, anant a recollir aliments o material de primera necessitat (Mercabarna, plataforma humanitària de Creu Roja, donacions particulars, etcètera).

P: Què faríeu sense voluntaris?

R: La Creu Roja és una entitat humanitària i de voluntariat, així es defineix (de fet aquests son dos dels principis fonamentals de la Creu Roja). Per tant, els voluntaris són un pilar fonamental de l’entitat, sempre, al llarg de tot l’any. Sense ells, no es podrien dur a terme els programes i projectes de l’entitat. La importància del voluntariat és vital.

P: Després d’aquesta entrevista, segurament hi haurà gent que l’interessarà apuntar-se… com s’ha de fer?

R: Durant aquest estat d’alarma, per poder ser voluntari les persones s’han d’inscriure a través de la Plataforma Olesa Decidim al web de l’Ajuntament d’Olesa (www.olesam.cat). Els requisits és que siguin majors de 18 anys i menors de 60 (exclusivament per aquests dies de estat d’alarma), ja que hem de protegir a les persones que formen part dels col·lectius de risc. També poden enviar un correu directament al tècnic de voluntariat de Creu Roja (Roger Trilles:  roger.trilles@creuroja.org) tot i que aquests dies s’està vehiculant tot a través de la plataforma d’Olesa Decidim.

Un cop s’apunten reben un correu amb les accions que es duen a terme des de Creu Roja aquests dies i se’ls ofereix la oportunitat de realitzar un curs sobre el COVID19 i els sistemes de seguretat i protecció.

Aprofitant l’entrevista, no volem deixar d’agrair a tots els voluntaris de la Creu Roja al Baix Llobregat Nord. La seva resposta ha estat tal que totes les accions que s’estan duent a terme estan cobertes i, a més, hi ha una borsa de voluntaris que encara no han iniciat cap tasca que resten a l’espera de poder realitzar aquesta labor humanitària que des de fa més de 150 anys, la Creu Roja fa arreu del món. A totes aquestes persones, gràcies de tot cor.

Redacció 08640

 

Creu Roja Baix Llobregat Nord

Telèfon: 93 775 0550

Xarxes

www.facebook.com/CRBLLN

www.twitter.com/CR_BLLN

www.instagram.com/creurojablln

 

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Guaita!

Fora de joc

Futbol Sala

Campiona i rècord

Boxa

Farmàcies de Guàrdia