Editorial

Aquesta edició del periòdic 08640 està dedicada a la dona i hem volgut sortir al carrer justament el mateix dia en què se celebra el Dia Internacional de la Dona. Una data important per a recordar que encara hi ha desigualtats entre homes i dones i que això no és una cosa d’Olesa, ni de Catalunya, ni europea. Passa a tot arreu, tot i que s’ha avançat moltíssim des de 1911. El 25 de març d’aquell any, 123 joves treballadores i 23 treballadors, la majoria immigrants, van morir en el tràgic incendi a la fàbrica Triangle Shirtwaist de Nova York, per no poder sortir de l’edifici, ja que havien estat tancades sense possibilitat d’escapar. Aquest succés va tenir grans repercussions en la legislació laboral dels Estats Units, i en les celebracions posteriors del Dia Internacional de la Dona es va fer referència a les condicions laborals que van conduir al desastre.

 

No obstant això, cal continuar reivindicant la igualtat entre homes i dones, i encara queda un llarg camí per recórrer. Una de les més grans desigualtats manifestes entre homes i dones és la diferència de sou, anomenada “escletxa salarial”. Encara avui les dones cobren menys que no els homes, i l’explicació no és pas perquè les dones no treballen tantes hores. Per altra banda, la incorporació de la dona al mercat laboral no ha implicat que les dones es desvinculessin de les feines de casa. Això a Catalunya, a l’Argentina i a la Xina, con tots els matisos que calguin.

 

En aquest espai fem curt per explicar, argumentar i donar dades i estadístiques. Seria massa llarg. Però es important destacar que una dels objectius d’aquesta lluita de les dones (i també dels homes) ha de ser fer desaparèixer la violència masclista: segons xifres oficials, una de cada quatre dones ha rebut una agressió masclista de gravetat especial durant la seva vida. Imperdonable!

 

Humilment volem retre homenatge a totes les dones que han treballat arreu del mon per a millorar les condicions socials i laborals de les dones. I també, des d’aquí, donar tot el nostre suport a la constant lluita que, dia a dia, realitzen les dones a tot el món, per tal que elles tinguin els mateixos drets i també obligacions, que els homes.

 

Ah, i no ens podem oblidar. Felicitats a les dones que formen part de este projecte: Eva Díaz, Montse Farré, Bàrbara Boulocq i Montse Valls … Bona lectura del 08640!

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Som el teu estiu

Cursa del Foc

Ja t’ho deia jo…

Guaita!

Farmàcies de Guàrdia