Contra el rumor, informació

 

El procés de licitació de la renovació de l’enllumenat públic a Olesa de Montserrat.

Al passat número del 08640, ERC d’Olesa va publicar un anunci on acusava l’Equip de Govern del Bloc Olesa d’una contractació sospitosa i poc transparent. En aquest breu escrit volem respondre amb informació als seus rumors, tot fent una consideració prèvia: quan un grup municipal té dubtes sobre una contractació, entenem que el seu deure és demanar tanta informació com cregui convenient i que, un cop estudiada, si creu que hi ha alguna cosa incorrecta o els dubtes persisteixen, ha de demanar aclariments o presentar la corresponent denúncia. Publicar dubtes abans de rebre la informació i escampar rumors no és una manera responsable, al nostre entendre, d’exercir la política ni el control del govern des de l’oposició.

Aportem al 08640, i els podeu trobar al web municipal, dos informes, un de jurídic i un de tècnic sobre el procés de contractació de l’enllumenat públic (IDAE). L’informe jurídic assegura que el procediment de contractació per a la renovació de l’enllumenat públic al nostre municipi és impecable, ja que ha garantit tots els principis: publicitat, igualtat, transparència i lliure concurrència.

L’informe tècnic, molt extens i difícil de resumir en poques paraules (són cinc pàgines més molts documents que proven el que s’afirma i que podeu trobar al web), explica pas a pas que: el calendari per aconseguir la subvenció per millorar l’enllumenat d’Olesa era molt estricte, fins al punt que no pocs municipis en van quedar fora (Olesa va tancar el procés només 5 dies abans d’acabar el termini). Hi havia un any just per fer tots els tràmits: acceptació, contractar un tècnic que elaborés el projecte,  aprovar-lo, preparar els plecs, fer l’oferta pública del contracte obert i harmonitzat d’abast europeu… Tot plegat feia impossible eludir el mes d’agost. Però l’Ajuntament, volent garantir la màxima participació d’empreses, els ho havia anunciat públicament mesos abans (al març i l’abril de 2017, fins i tot al Diari Oficial de la Unió Europea). Per tant, totes les empreses ho sabien mesos abans de l’agost.

  • Per elaborar el projecte de renovació d’enllumenat es va buscar un tècnic amb experiència acreditada. Assessorats també per tècnics d’altres municipis, entre els noms que van sorgir es va convidar a presentar oferta als dos tècnic amb un perfil més qualificat. Dues ofertes tal com marcava la llei per a un contracte menor i com acredita l’informe jurídic.
  • Per executar l’obra d’enllumenat es van presentar 9 empreses. En el procés van quedar excloses 8, però va ser per motius diferents: tres per presentar una declaració responsable enlloc d’un certificat de fotometria, com demanava el plec; quatre no aportaven els certificats exigibles de les tipologies de llumeneres i una altra empresa quedà fora per manca de documentació. Davant d’aquest fet es va donar un termini a les empreses que podien quedar excloses perquè aportessin aclariments per poder seguir amb la contractació. No ho van fer i va guanyar l’empresa que complia totes les exigències, tècniques i de qualitat. Cap empresa va presentar al·legacions ni litigi, i una va revisar tot l’expedient. Entenien que el joc havia estat net.
  • L’empresa guanyadora ho feu amb una oferta molt per sota del preu de licitació. Així d’1.400.000€ sense IVA de preu de sortida es va passar a poc menys d’1.000.000€ i, a més, oferint millores per valor d’uns 100.000€ i ampliant la garantia fins als 8 anys. Tot plegat més de 400.000€ d’estalvi per al poble d’Olesa i garantint la màxima qualitat dels productes a instal·lar, tal com marcaven els requeriments tècnics exigibles pel Ministerio per a lluminàries tipus LED.

Al darrer ple, celebrat el passat 26 d’abril, vam aportar als grups de l’oposició tota la documentació per respondre els dubtes plantejats. Una documentació que tothom, insistim, pot trobar al web municipal. Respondre dubtes i aportar informació és la nostra obligació i és el que fem i no deixarem mai de fer. Escampar rumors i sospites és una altra qüestió que demana una reflexió des de l’ètica política. Encara que s’acostin les eleccions, no tot s’hi val.

Bloc Olesà

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Som el teu estiu

Cursa del Foc

Ja t’ho deia jo…

Guaita!

Farmàcies de Guàrdia