Centenars de gràcies: estem salvant Olesa!

Gairebé 600 signatures i el suport de 20 entitats dibuixen una xarxa de voluntats per tenir un present i un futur d’esperança: una Olesa viva i ben viscuda.

Acció unitària dels barris

El teixit d’associacions veïnals, malgrat el covid19, ha recobrat la confiança d’anys anteriors i la complicitat en defensa de les persones i el bé comú. Així, el barri de Les Planes es suma als barris dels Closos, de la Central, de la Rambla i de l’Eixample, i de Sant Bernat, en base a la solidaritat: perquè Olesa no són pedaços ni parcel·les. Un treball recolzat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya.

Les entitats socials, al capdavant

Des de la perspectiva de la defensa de la gent més vulnerable, la més invisibilitzada, de les escoles, de la salut, de l’habitatge, dels serveis públics i de qualitat…, diverses entitats olesanes han unit esforços: la Plataforma Olesa Es Mou, la Marea Pensionista, la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca, Custus Ignis o el Col·lectiu Olesa Feminista. Perquè l’urbanisme no té sentit sinó posem la vida al centre.

El món laboral per la participació

La suma de diverses entitats, plurals i de diferents àmbits, fa eixamplar les nostres mirades i enriquir-nos des del respecte i el compromís. I així, la Unió Lliure de Treballadors/es i les afiliades olesanes de Comissions Obreres s’han sumat al moviment veïnal des dels seus espais.

La defensa de la natura, la vida i el patrimoni

La plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, que lluita en defensa del territori i en contra de l’especulació urbanística, dona suport a la xarxa d’entitats olesanes. A més, la xarxa va augmentant. S’hi acaba d’incorporar la nova associació d’Acado (resultat de la unió d’Acaima i Ado). D’aquesta manera, s’enriqueix la mirada conservacionista incorporant la defensa dels animals.

Fins i tot formacions polítiques reconeixen el suport de forma pública

Formacions polítiques dispars també donen suport al veïnat: des de Ciutadans fins a la CUP, passant per Movem Olesa o Pirates.

I com aquest conjunt tant plural es sosté?

Suport mutu, confiança i prioritzar l’interès col·lectiu. Perquè tothom es treu la seva etiqueta i agafa la branca d’olivera que ens identifica. Aquestes oliveres que han arrencat de Cal Candi i que ara estan en perill a Can Carreras.

I totes juntes hem aconseguit una resposta ciutadana molt significativa i molt important: paralitzar provisionalment el POUM per fer realment un procés de participació directa des dels barris i, així, poder transformar un model urbanístic de ciment i totxo per un altre que es basi en la vida. Gràcies per defensar la natura, per defensar les persones, per defensar la participació i, sobretot, per defensar un futur ple de vida. Gràcies per defensar-te i defensar-nos!

Santa Oliva, Casc Antic i Collet, també en perill!

El nou Pla Urbanístic proposat per l’Ajuntament també vol cimentar diversos espais dels barris més propers a Can Llimona. El nou POUM, que s’està a punt d’aprovar, inclou la construcció de la Ronda Nord, que connectaria l’actual zona de Cal Candi fins al Club de Tennis, i s’urbanitzaria l’actual franja nord dels barris del Casc Antic i el Collet de Sant Joan, amb 249 xalets de luxe, tot eliminant camps d’oliveres i espais d’esbarjo i passeig.

La taca de més de 10 hectàrees cimentades a Cal Candi s’ampliaran amb 7 hectàrees més, tot configurant una canvi total del poble i de la transició urbana-rural-natural. Òbviament, la plana de Can Llimona rebrà un fort impacte.

Més mals de cap al Casc Antic

El creixement no només es donarà cap a Can Llimona, sinó també al centre d’aquest barri. L’actual cor verd que resta al nucli quedarà minvat per l’obertura del carrer Hospital i la construcció de 58 nous habitatges.

Ara fa uns anys, diverses persones vam crear una plataforma anomenada «Salvem el Casc Antic» per evitar la construcció de plurifamiliars… i vam guanyar. En l’actualitat, caldrà refer les aliances i tornar a salvar el nucli del nostre poble, però és imprescindible la mobilització veïnal del barri.

Moviment Veïnal

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Som el teu estiu

Cursa del Foc

Ja t’ho deia jo…

Guaita!

Farmàcies de Guàrdia