Cens d’aus hivernants

Durant el mes de gener, el grup de natura Capreolus GRNOM hem tornat a participar en el cens d’ocells aquàtics hivernants que es duu a terme a tot Europa i que es coordina a casa nostra des de la Generalitat. El resultat del cens i la comparació amb dades d’anys anteriors ens permet demostrar a la nostra àrea d’estudi (pas del Llobregat pel terme d’Olesa) tendències generals que ja s’apuntaven a tot el tram baix del riu Llobregat.

Es confirma que la població d’ànecs coll-verds, que va experimentar una baixada notable a partir del 2009, no mostra cap signe de recuperació. També és especialment destacable la que ja es pot considerar rarificació de la polla d’aigua que ha passat de ser una espècie molt abundant fins a principis del segle XXI a gairebé desaparèixer en l’actualitat.

Com a aspecte positiu, cal destacar l’augment en la presència del blauet que podria haver-se vist beneficiat pel descens en el nivell de l’aigua a causa de la sequera. Una major presència de zones amb aigua quieta, transparent i poc profunda afavoriria la seva activitat de pesca de petits peixos i grans invertebrats.

Els limícoles (ocells de mida mitjana amb potes i becs llargs que s’alimenten principalment al fang) també semblen en regressió, potser per la forta revegetació de la llera del riu deguda a l’absència de crescudes importants. En tancar-se els espais amb fang disminueix la possibilitat de zones d’alimentació. Pel que fa a corbs marins, martinets blancs i bernats pescaires, els grans pescadors del riu, sembla que es mantenen unes poblacions més aviat baixes, com en anys anteriors.

A partir d’aquestes dades dels ocells hivernants i de les dades de reproducció aconseguides durant la temporada de cria del 2023, la conclusió és que s’està produint una disminució tant de la biodiversitat general, com del nombre d’exemplars de les diverses espècies d’ocells aquàtics.

La creació o manteniment de petits espais protegits al llarg del riu on s’eviti la interferència humana garantint la tranquil·litat d’ocells i altres vertebrats s’apunta com a possible solució per aturar aquesta tendència negativa i revertir-la. Serà molt important que, a escala municipal i a tot el Baix Llobregat, hi hagi una implicació directa en la creació i regeneració d’aquests veritables espais de tranquil·litat per la fauna si no volem que la creixent freqüentació del riu afecti negativament la seva biodiversitat.

Capreolus

 

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Guaita!

Fora de joc

Futbol Sala

Campiona i rècord

Boxa

Farmàcies de Guàrdia