“Ha merescut fer l’esforç? Diria que si…”

Entrevista amb… l’olesana Ana Algarra, una dels 13 estudiants processats pels incidents en una manifestació per la rebaixa de taxes a la universitat al 2017.

Ana Algarra Navarro, és olesana, té 22 anys i ha acabat la carrera d’Història a la Universitat de Barcelona. A més a més des de fa anys milita al Sindicat d’Estudiants del Països Catalans i el 2 de març del 2017 va participar en una manifestació per la rebaixa de les taxes universitàries que va acabar amb la crema d’un contenidor i un caixer d’un banc destrossat. Per aquests incidents, la fiscal Pilar López demana 111 anys de presó pels 13 estudiants a més de 130.000 euros de multa.

Davant la petició de penes desproporcionades, la falta de proves concloents i la voluntat desmobilitzadora d’aquest procés, la defensa exigeix l’absolució total de les encausades.

De fet, al juliol d’aquest any es va començar a aplicar la rebaixa i els estudiants que comencin la universitat el curs  2020/2021 ja comptaran amb aquest descompte.

 

P: 111 anys de presó sembla una mica desproporcionat pels fets dels que se’ls acusa?

R: Si, però en total, és a dir 8 i mig per cadascuns dels 13 processats, a més dels 10.000 euros per implicat, per desordres públics i danys. Però el trobem una mica desproporcionat en relació als fets i a la implicació de cadascú de nosaltres durant la manifestació. Se’ns acusa a tots dels mateixos delictes quan en realitat les proves no demostren que fos així.

P: Tornem enrere, març del 2017…

R: El Parlament de Catalunya ja havia aprovat al 2016, encara que no la havia aplicat, aquesta rebaixa del 30 % en les taxes universitàries. Aquesta era la nostra lluita (també ho va ser l’equiparació del preu entre màster i grau) i la vem començar d’una manera molt agressiva, amb manifestacions, escrits i fins i tot l’ocupació de la Secretaria d’Universitats i Recerca. Al 2017 era el meu primer any de la carrera i es reclamava no només la rebaixa sinó una cosa que ja s’havia pactat i aprovat al Parlament però que no s’havia aplicat. I ara mateix que acabo la carrera, es va acabar aplicant. Això vol dir que la nostra lluita era raonable i que a partir del curs vinent, tots els estudiants de la universitat pública a Catalunya gaudiran d’un 30 per cent de rebaixa a les taxes dels seus estudis.

Aquells dies de vaga, el 2 i el 3 de març del 2017 els estudiants veníem una mica enfadats per la manca d’aplicació d’aquesta rebaixa. I en aquella manifestació es van produir un conjunt d’aldarulls com la crema d’un contenidor i destrosses a un caixer automàtic i ens posen a tots al mateix sac. Hi ha moltes coses a l’informe policial que no tenen sentit i tampoc poden culpar a moltes de les persones implicades. Per això assenyalem que és una acusació de caire ideològica, se’ns acusa més per formar part d’un sindicat d’estudiants, que no pels fets que van ocórrer. Moltes proves de l’informe policial no son proves concloents.

P: Vas estar detinguda?

R: Jo no, però tres estudiants si que ho van estar, només per unes hores, però si que van ser traslladats a comissaria. El primer cop que vaig anar a declarar va ser al maig del 2017, després va ser una vegada més i sempre em vaig acollir al dret a no declarar. Al mateix temps, tu fas la teva vida però sempre et queda una mica la por de participar a una altra manifestació i hi vols anar, però saps que estàs identificada i processada per aquells fets. Per això dic que aquesta situació té un sentit desmobilitzador per part dels que ens acusen. De fet alguns havien pensat que es podia haver tancat el cas, no hi havia informació nova, les proves no eren concloents, havien passat tres anys, però no, sembla que no.

“Finalment la rebaixa de les taxes es va aprovar per una Iniciativa Legislativa Popular (amb 70.000 signatures), però sense la protesta al carrer no hagués estat possible”

P: Compteu amb un bon equip d’advocats?

R: Si, per sort el nostre equip “Alerta Solidària” ens transmet molta confiança i ens donen suport en tot moment. Han estat al nostre costat des del primer dia i son optimistes en la sentència.

Alerta Solidària, qui s’encarrega de la defensa dels joves, i el SEPC han emès un comunicat reivindicant l’absolució immediata dels 13 encausats i denunciant que tant la instrucció com l’informe policial “evidencien l’existència de seguiments previs, fet que deixa palès una clara voluntat de rastrejar l’activitat militant de les acusades.” D’altra banda, al text rebutgen que s’incloguin tots els acusats al mateix grup, el que per les citades entitats suposa “la inexistència de proves concloents que els encausades fossin les autores d’aquests delictes.”

 

P: Encara que consideris desproporcionada la petició de la fiscal, creus que heu fet alguna cosa malament en aquella manifestació?

R: Des del meu punt de vista, crec que res del que vem fer aquells dies va estar malament fet. La protesta va ser legítima en moltes formes.

P: Quins son els propers passos en aquest procés judicial?

R: Aquest mes de setembre probablement ens notificaran de quan serà el judici, encara que no hi ha una data aproximada. La justícia és molt lenta i ja es veurà. El que sí és cert és que hi ha moltes parts de l’informe policial que no s’aguanten enlloc i realment esperem que es valori que 8 anys i mig de presó per aquests fets, és una mica desproporcionat. Fins a quin punt ens podran rebaixar la pena? És molt subjectiu tot i depèn de moltes coses, no t’ho sabria dir.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i Alerta Solidària afirmen que aquest primer cas de ‘La Pública a Judici’ posa de manifest una “persecució política i ideològica” i l’intent de desmobilització dels estudiants en un curs en què es van convocar diverses vagues per l’equiparament de preus entre màsters i graus i la rebaixa de les taxes universitàries, aprovada finalment pel Govern de Catalunya.

P: Heu rebut suport de forces polítiques i/o entitats?

R: La CUP és una de les forces polítiques que ens va donar suport des del principi. També la Plataforma POEM i el Moviment Veïnal ens van donar suport, i algunes persones a títol personal també. Al proper ple municipal de setembre presentarem una moció i veurem què passa ja que obrim el debat “violència si, violència no”. M’agradarà veure la reacció d’alguns grups polítics davant de tot això.

Redacció 08640

NdelaR: A Olesa s’ha creat un grup de suport que està preparant diversos actes de cara a la tardor. Encara no estan a xarxes socials.

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Música enregistrada

Fora de joc

Bon xut!

Tennis taula

Farmàcies de Guàrdia