Explicant el dolor

Molts pacients acudeixen a la nostra consulta amb dolors musculars, tendinosos i/o articulars d’origen no traumàtic. Aquests pacients ens expliquen que tenen aquest dolor des de fa mesos o anys i no troben una causa que el justifiqui. Ens expliquen que el seu dolor és difús, s’acompanya de rigidesa o falta de flexibilitat i sol ser pitjor al matí; pot ser un dolor que els desperta a la nit o empitjora amb el repòs, i que millora quan es mouen o fan activitat física. Alguns ens expliquen que aplicant calor en la zona millora el dolor, i que els antiinflamatoris no els hi fan gran cosa.

Tots aquests símptomes ens estan explicant que a aquests teixits, que fan mal, els hi falta oxigen. Aquesta alteració de la vascularització del teixit múscul-esquelètic pot venir provocada per una disfunció visceral. Aquell òrgan que presenti una mala funció, genera una vasoconstricció que repercuteix als teixits als quals està associat (pell, múscul, tendó i lligaments), impedint l’arribada d’una bona aportació d’oxigen, i per tant, generant una irritació dels nervis que arriben a aquests teixits. La conseqüència final es tradueix en rigidesa i dolor.

Un bon aliat per a millorar aquests dolors és l’exercici físic, així com la teràpia manual, el massatge i la calor aplicada en la zona. Aquestes estratègies terapèutiques, ajuden notablement a millorar el dolor d’aquests pacients, ja que millora la circulació de la zona i per tant l’aportació d’oxigen als teixits. No obstant això, si no tractem la disfunció visceral, aquest dolor tornarà a aparèixer tard o d’hora.

Conèixer el funcionament de l’aparell digestiu, ens ajuda a detectar quina és la disfunció. Els símptomes que ens donen pistes sobre una possible disfunció visceral són els següents:

 • Cremor, acidesa d’estómac o reflux
 • Digestions pesades
 • Inflor i/o gasos
 • Mal alè
 • Sagnat de genives
 • Restrenyiment

Una correcta alimentació ajuda a millorar una possible disfunció visceral, millorant el dolor i la qualitat de vida dels pacients afligits amb aquest tipus de dolor.

Si t’has sentit identificat/da amb algun dels símptomes enunciats més amunt, pots començar a millorar-los seguint les següents recomanacions:

 • Fes únicament 3 àpats al dia. Mentre no menges, el teu fetge realitza funcions de neteja a l’organisme.
 • Elimina els refrescos, beu únicament aigua i fora dels menjars. Beure molta aigua durant el menjar, dilueix els sucs gàstrics i això dificulta una bona digestió.
 • Redueix en la teva dieta els cereals refinats i tot el que deriva d’ells, les llegums i el sucre, ja que inflamen al sistema digestiu i empitjoren el metabolisme.
 • Redueix els lactis de vaca i si et resulta difícil eliminar-los, opta per aquells que provinguin d’animals com la cabra o l’ovella. Les proteïnes d’aquests dos últims, són més semblants a les de la llet materna.
 • Menja cada dia fruita i verdura, ecològica sempre que sigui possible. Menja peix blau, ous ecològics i carn de bona qualitat.
 • I per a acabar i no menys important: mou-te, mou-te i mou-te!, no deixis de realitzar exercici físic habitualment.

 

Sílvia Garcia Aguilera

Fisioterapeuta

Num. Col. 7823

Experta en Psico-neuro-immunologia clínica

Article anteriorGuaita!
Article següent25 anys… es diu ràpid…

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

El tennis taula olesà torna a pujar!

El club Tennis Taula Olesa va participar als campionats d'Espanya a la ciutat d'Antequera i al Campionat de Catalunya (categoria Veterans) el primer cap...

Covid “cerdo”

Estamos en época de pandemia, eso ya lo sabemos todos y algunos lo están sufriendo duramente en su día a día. Tenemos identificado el...

Campiones!

Els caps de setmana del 5 i 6 i del 12 i 13 de juny s'ha disputat el Campionat de Catalunya de Gimnàstica de...

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

El tennis taula olesà torna a pujar!

El club Tennis Taula Olesa va participar als campionats d'Espanya a la ciutat d'Antequera i al Campionat de Catalunya (categoria Veterans) el primer cap...

Covid “cerdo”

Estamos en época de pandemia, eso ya lo sabemos todos y algunos lo están sufriendo duramente en su día a día. Tenemos identificado el...

Campiones!

Els caps de setmana del 5 i 6 i del 12 i 13 de juny s'ha disputat el Campionat de Catalunya de Gimnàstica de...

Una agrupació abandona el ple municipal d’Olesa

El Ple de l’Ajuntament d’Olesa ha aprovat una moció presentada pel grup municipal del PSC per a la revisió del Pla municipal de Mobilitat...

La pel·lícula més íntima de Tarantino

Un conte nostàlgic menys sanguinolent però que manté tot l’estil que defineix al director Qui no ha desitjat viure a altres èpoques? Que faríem, a...
Farmàcies de Guàrdia