“L’urbanisme és cosa de tothom i volem decidir sobre el nostre futur col·lectivament”: amb aquesta idea diverses entitats i col·lectius s’han sumat a la demanda de paralitzar provisionalment el POUM proposat per l’Ajuntament d’Olesa per tal d’engegar un nou procés participatiu que permeti un espai de participació real i efectiu de i per la ciutadania.
Sota aquesta mateixa demanda el Moviment Veïnal d’Olesa, amb el suport de les associacions veïnals dels barris dels Closos, la Central, de Sant Bernat, de la Rambla i de l’Eixample, ja va remetre una carta dirigida a l’Ajuntament d’Olesa i a totes les forces representades, que ha estat resposta negativament per l’Equip de Govern.
Però ara són les entitats de diversos àmbits les que es sumen a la demanda conjunta:
La Plataforma olesana en defensa de l’educació pública “Olesa es mou” (POEM) i la Plataforma en defensa dels serveis públics d’Olesa coincideixen també amb la necessitat d’incloure en la planificació urbanística nous serveis i equipaments que resolguin les necessitat humanes i signifiquin una seguretat bàsica per la qualitat de la vida. I això sols pot ser detectat i resolt a través de la participació.
Posar al centre les tasques de reproducció social de la vida, reconèixer les feines de cura i avançar cap a l’eliminació de la doble explotació que pateixen les dones quan assumeixen jornades laborals i les feines de la llar i la cura d’infants i grans, és una lectura que el Col·lectiu Olesa Feminista (COF) i el Moviment Veïnal compateixen. En aquest sentit es considera imprescindible incorporar de forma vinculant les conclusions i demandes de l’auditoria de gènere, que va guiar el Col·lectiu Punt 6, per tal de que la participació sigui efectiva.
Un altre col·lectiu importantíssim és la gent més gran, que actualment està desprotegida i que, a més de ser vulnerable, qüestiona l’actual sistema de protecció pública. Tenir urgències al poble, un centre de dia o una residència pública haurien de ser algunes de les prioritats per l’Olesa del futur que no es contemplen atès que manca un procés de participació que sumi. Això i un model que respongui a una vida digna fan sumar també a Marea Pensionista.
Des de l’àmbit laboral l’únic sindicat amb seu a Olesa, la Unió Lliure de Treballadors (ULT), veu com una necessitat replantejar un creixement urbanístic desmesurat que repeteix el model insostenible de dècades anteriors i s’ha sumat a la demanda de més participació. En aquest sentit, els companys i les companyes organitzades a Seat i afiliats a Comissions Obreres (CCOO) s’han sumat també a la recollida de signatures en les seus i els centres de treball.
I és que el criteri de construir més de 1300 habitatges nous quan n’existeixen centenars de buits i a mig-construir i seguir amb la bombolla especulativa del totxo i l’obra nova, no és un criteri ni del poble ni per al poble. És un fet més que fa que la Plataforma d’Afectats/des per la Hipoteca (PAH) senyali que aquest POUM no respon a l’interès general i necessita una nova participació real i directa.
També s’han fet d’altres trobades amb d’altres entitats com la Comunitat Minera Olesa, la Unió Excursionista d’Olesa, Olesa Sardanista i Ariadna a on, amb la majoria, es coincideix amb l’anàlisi i el dubtes que desperta tan de creixement urbanístic, sobretot en un sentit de conservació del territori, les zones verdes i els parcs, l’increment de cotxes i l’afectació a la salut o l’atenció de les persones. Aquests punts són compartits àmpliament amb les associacions veïnals com l’AV dels Closos, l’AV de la Central-Olivera, l’AV de Sant Bernat, l’AV de la Rambla i de l’Eixample.
Així doncs, creix el reclam que exigeix una participació real i efectiva per a redefinir el POUM en defensa de les persones i la natura. Volem construir alternatives col·lectives de participació real! Un model centrat en les persones, les seves necessitats i el respecte al medi ambient. Després de la Marxa popular contra l’especulació, ara toca seguir sent propositius. Ara iniciem un nou procés d’informació, de debat i de participació al voltant de l’urbanisme col·laboratiu, de la construcció d’una Olesa dels nens, de la gent gran, de totes i de tots: del futur d’Olesa.
Durant aquest mes de febrer s’organitzaran 4 tallers de reflexió i debat al voltant de la participació, del territori i del medi ambient… per començar a construir un projecte alternatiu i aprofitar el POUM per fer d’Olesa una referència en la planificació d’un poble diferent a la lògica del totxo, el ciment i l’especulació.
Encara es pot aturar?
El POUM ja està aprovat inicialment però no definitivament, entremig encara és possible modificar-lo per poder-lo millorar. Només depèn de voluntat política: diàleg i participació real. Com fer-ho?
- Creació d’una taula de negociació al voltant de les propostes del moviment veïnal, per incorporar-les al document.
- Modificació del POUM fent cas de totes les demandes de Medi Ambient i donant resposta a les al·legacions.
- Demanar una nova validació de MA de la Generalitat.
- Aprovar provisionalment al Ple Municipal.
- Validació d’Urbanisme de la Generalitat.
- Aprovació definitiva
Si es vol, es pot!
Moviment veïnal