Un mal de CAP

Que el CAP d’Olesa estigui col·lapsat ja no és notícia. Constantment rebem a la Redacció (i també es publiquen a les xarxes socials) queixes dels usuaris i usuàries sobre la manca de professionals i del Servei d’Urgències. Hem consultat la responsable de l’àrea de Salut de l’Ajuntament, Ada Agut Domènech, qui ens has respost a les nostres preguntes. Tot i això i perquè l’informe sigui més complet, vam voler entrevistar la Mútua de Terrassa, responsable de la gestió del CAP Olesa, però el qüestionari, enviat per correu electrònic el 24 de novembre passat, no va ser respost al tancament d’aquesta edició, l’11 de desembre.

P: El servei del CAP és insuficient per a una població com Olesa, quina valoració en feu des de la Regidoria?

R: Els serveis sanitaris ens vénen marcats des de CatSalut amb una ràtio/habitant que s’ha vist reduïda per la manca de professionals. Des de l’Ajuntament centrem l’esforç a instar CatSalut a cobrir els professionals que tenim assignats.

Malauradament, la manca de professionals i les dificultats per cobrir les places dels metges o infermeres que es jubilen és un problema a tota Espanya, i també a Catalunya a on és la Generalitat qui ostenta les competències. Aquesta era una situació previsible i, per tant, hem de reclamar responsabilitats als diferents governs sobre les polítiques de salut que han impulsat durant els darrers quinze anys. Avui dia continuen essent incapaços a l’hora de retenir talent o bé captar-ne, especialment per l’assistència primària, i les conseqüències no només les pateix la població sinó també els professionals que van sobrecarregats de feina.

P: Quines competències té l’Ajuntament en relació a millorar el servei del CAP Olesa? O no en té cap?

R: Malgrat que la competència en la prestació dels serveis sanitaris correspon a la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament, com a representant dels ciutadans, té l’encàrrec/responsabilitat d’instar a la Generalitat, a través de CatSalut, a exercir les seves competències per garantir l’atenció sanitària al municipi, així com traslladar les queixes de la ciutadania i mantenir la col·laboració en projectes compartits especialment en l’àmbit de la promoció de la salut (salut comunitària).

Les competències dels municipis en matèria de salut pública venen regulades per la Llei 18/2009, de Salut Pública i van des de l’educació sanitària en l’àmbit de les competències locals fins a la policia sanitària mortuòria, passant per la gestió del risc en els àmbits del subministrament d’aigua, el control de la legionel·losi, els productes alimentaris o la venda directe d’aliments preparats, les activitats de tatuatge o micropigmentació i pírcing, el control de plagues i el risc derivat dels animals domèstics o de companyia, i en definitiva vetllar per la salut en els espais i  equipaments públics.

Aquestes prestacions van destinades a garantir la innocuïtat i la salubritat dels productes alimentaris, preservar la salut de la població davant dels agents físics, químics i biològics, fer vigilància sanitària, promoure la salut i prevenir la malaltia. Més enllà de les competències, l’Ajuntament desenvolupa activitats en matèria de salut pública i ofereix a la població intervencions que ajuden a incrementar el control sobre la seva salut i obtenir així estils de vida més saludables.

P: L’Ajuntament no pot fer res, més que reclamar?

R: Cal deixar clar que Mútua de Terrassa és un proveïdor de serveis sanitaris i que és CatSalut qui ha de garantir la prestació dels serveis. El Departament de Salut és l’autoritat que planifica i defineix les polítiques, mentre que el CatSalut és l’ens que executa les polítiques mitjançant la compra de serveis, la vigilància del compliment dels contractes, i garanteix la qualitat dels serveis.

Per aquest motiu les reunions de seguiment es fan amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya, CatSalut, Mútua de Terrassa i CAP Olesa.

També s’han fet reunions amb representants de la Conselleria de Salut per comunicar la situació en que es troba Olesa, manca de metges, restabliment de serveis…

P: Quines eines o quin pla teniu per a fer front a les mancances de personal (metges i infermeres) al CAP?

R: A banda de les reunions de seguiment amb els representants dels serveis sanitaris, les reunions amb representants de la Conselleria de Salut i les trobades amb altres representants polítics dels municipis veïns, l’Ajuntament s’ha sumat a la signatura del dictamen sobre l’estat de l’atenció primària del Consell Comarcal del Baix Llobregat per traslladar a qui té les competències de la gran preocupació per la situació dels serveis sanitaris.

Així mateix, des de l’Ajuntament s’atén a la ciutadania i es facilita assessorament sobre com fer les queixes/denúncies dels serveis sanitaris. Treballem en col·laboració amb l’Associació de salut mental del Baix Llobregat i altres agents per millorar la Salut mental del municipi.

P: Han estat útils les reunions i els reclams a Mútua Terrassa per tal de millorar el servei públic de salut a Olesa?

R: Les reunions serveixen, entre d’altres, per conèixer la situació dels serveis sanitaris, instar a la recuperació dels serveis, traslladar les demandes de la ciutadania i mantenir la coordinació amb el CAP Olesa en les actuacions de salut comunitària. Les demandes reiterades per part de l’Ajuntament van ser:

  • Reducció de les llistes d’espera
  • Agendes plenes
  • Servei d’urgències- atenció continuada, servei d’urgències pediàtriques
  • ASSIR- agendes de ginecologia i llevadora, activitats pre i post-part
  • Servei de pediatria- urgències pediàtriques, cobertura de baixes mèdiques, agendes nominals
  • Salut mental: reforç del servei i informació dels dies de visita a Olesa
  • Represa d’agendes nominals i presencialitat
  • Atenció telefònica
  • Salut comunitària- programa Salut i Escola, prescripció social
  • Cobertura de baixes mèdiques
  • Consulta sobre la cartera de serveis de CAP Olesa
  • Referent de benestar emocional
  • Consolidació Treballadora social

Hem obtingut resposta d’aquestes demandes:

  • Represa d’agendes nominals i presencialitat
  • Activitats pre i post-part
  • Salut comunitària- programa Salut i Escola, prescripció social
  • Referent de benestar emocional
  • Consolidació Treballadora social

És insuficient i així li hem fet arribar a la Conselleria.

P: Olesa en breu, tindrà un increment substancial en la població a partir de la construcció d’una nova urbanització. Quin és el pla per a fer front a aquesta situació?

R: Els estudis socials que acompanyen al POUM treballen amb un escenari raonable que projecta un horitzó poblacional de 27.000 habitants per a l’any 2035, quan actualment tenim censats 24.800 habitants. Els canvis socials que es van produint des de finals dels anys vuitanta impliquen un nombre menor de persones per habitatge, i, per tant, són necessaris més habitatges per a la mateixa població, per joves o gent gran per exemple.

El que ens ha de preocupar no és el creixement sinó l’estancament demogràfic, que està invertint la piràmide d’edats, i que es tradueix en un envelliment de la població. El sistema de salut ha d’adaptar els recursos a aquesta realitat, treballar cada cop més amb benestar social en l’atenció a la gent gran, en la salut comunitària i la prevenció, mentre que l’estat ha de cobrir econòmicament els compromisos de la llei de dependència i destinar diners al servei d’assistència domiciliària que estem assumint en bona part amb recursos municipals.

08640

El poble diu la seva

El passat divendres 9 de desembre una cinquantena d’olesans i olesanes es van reunir a les portes del CAP amb intencions de manifestar-se i buscar solucions al deficient servei sanitari local. El grup ha publicat a les xarxes socials: “¡Por una atención sanitaria pública y de calidad en Olesa de Montserrat”. Hoy un grupo numeroso de usuarios de la sanidad pública hemos llevado a cabo una concentración delante del CAP de Olesa (Mútua de Terrassa). Se ha acordado constituir una comisión que ha hecho llegar a la actual coordinadora del CAP el malestar de los usuarios ante las deficiencias y carencias de servicios sanitarios que presta la Mútua de Terrassa en Olesa, se le ha exigido mantener una reunión con los directivos de Mútua de Terrassa para trasladarles que más pronto que tarde, se recupere como primer paso el nivel de prestación de los servicios sanitarios que había antes de la pandemia, dotándolos de los profesionales necesarios que garanticen una buena y eficaz atención primera en nuestra ciudad. Posteriormente seguiremos reivindicando la atención sanitaria pública y de calidad.

Decir como última hora que la gestión realizada ya ha dado sus frutos y hemos sido convocados para el próximo día 23 de diciembre a una reunión con los/las directivos/as de Mútua de Terrassa.

No obstante, quedáis convocados de nuevo el próximo viernes 16 de diciembre a las 12 horas en la puerta del CAP para seguir reivindicando el derecho que tenemos los olesanos a una atención sanitaria pública y de calidad. ¡No faltéis!

 

 

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Guaita!

Fora de joc

Futbol Sala

Campiona i rècord

Boxa

Farmàcies de Guàrdia