Aquest és el nom d’una iniciativa que neix de la voluntat de donar visibilitat a una realitat que massa sovint queda amagada: la soledat que afecta moltes persones grans, especialment durant les festes nadalenques. Aquestes dates, que tradicionalment es perceben com un moment de celebració i connexió familiar, poden ser molt doloroses per a aquells que es troben sols o que han perdut els seus vincles més propers.
Segons un estudi de l’INE (Institut Nacional d’Estadística), més de 5 milions de persones
viuen soles a Espanya, i d’aquestes, uns 2,1 milions tenen 65 anys o més. A més, l’OMS
preveu que, cap a l’any 2035, el nombre de persones que viuran soles augmentarà un 27%, fet que converteix aquesta problemàtica en una realitat social cada vegada més urgent. Diversos experts, apunten que aquesta situació no només té arrels psicològiques, sinó també socials, com ara la migració de les generacions més joves a les grans ciutats per estudis o feina, fet que dilueix els vincles amb les persones grans del seu entorn.
La soledat sovint es manifesta en la denominada síndrome de la cadira buida, que
representa la càrrega emocional de passar les festes sense companyia. El Nadal, amb el
seu ambient de reunions familiars i alegria, pot intensificar sentiments d’abandonament,
tristesa i culpa en moltes persones grans. A més, aquesta sensació de soledat té
conseqüències devastadores: agreuja el deteriorament físic i mental, augmenta el risc de
problemes cardiovasculars i fins i tot pot incrementar la mortalitat prematura.
Davant d’aquesta realitat, un grup d’estudiants compromeses de la Universitat Autònoma de Barcelona, una d’elles, l’olesana Marta Drets, ha decidit actuar. Inspirades per les històries i emocions de les persones grans, han creat una campanya per trencar el silenci que envolta aquesta problemàtica i mobilitzar la societat a favor de la connexió intergeneracional. Aquest equip està format per: Marta Drets (22 anys, Olesa de Montserrat), Anaïs Cervera (20 anys, La Sénia), Marta Garcia (20, Sabadell), Sara Luna (20, Sabadell), Nora González (20, Igualada) i Júlia Nadal (22, Barcelona).
Han desenvolupat una campanya anomenada “Els desitjos dels oblidats” de tots som nets
d’algú, un concepte creatiu que sorgeix de la necessitat de visibilitzar una realitat sovint
ignorada: els desitjos de la gent gran que passen el Nadal en soledat. Es tracta de persones que han estat oblidades pels seus éssers estimats, que ja no formen part de les converses familiars ni de les celebracions.
Segons les creadores, “amb aquesta campanya, pretenem crear una experiència que no només commogui, sinó que també inspiri accions concretes. El nostre objectiu és remoure consciències i impulsar la societat a escoltar aquestes persones, reconèixer el valor de la gent gran i trencar definitivament el cercle de l’oblit que les afecta, especialment en una època que hauria de ser de connexió i esperança”.
“Els desitjos dels oblidats” dona veu i protagonisme a aquests desitjos, petits però carregats de significat, que reflecteixen la necessitat d’afecte, companyia i connexió humana. A través d’aquesta campanya, el grup vol fer visibles aquests anhels i recordar a la societat la importància de no oblidar aquells que ens han precedit, escoltant-los i compartint moments que reforcin els vincles humans. Per això han produït un vídeo que connecta generacions, on els avis comparteixen records, anhels i desitjos. Joves voluntaris llegeixen aquests desitjos, creant una connexió emocional i convidant a la reflexió sobre com viuen aquestes situacions els nostres propis avis. Aquest vídeo busca sensibilitzar amb dades, testimonis i imatges impactants.
Enllaç instagram
https://www.instagram.com/reel/DDsKvJupLnM/?igsh=MTI1eXptaXB1MHZubg==
Enllaç youtube:
https://youtu.be/kCPg3LZpjYw?si=fIMmbbeaEtpRZFNd.
Enllaç web:
https://totssomnetsdalgu24.wixsite.com/totssomnetsdalgu