Residus olesans

Els hàbits de consum de la societat han canviat en els últims anys; els residus produïts, també. Des dels municipis veiem proper un salt qualitatiu important i necessari en la gestió d’aquests residus, ja que la lectura dels indicadors de qualitat mostra que el sistema de recollida tradicional ha quedat obsolet i és el moment de canviar-lo.

La normativa europea sobre residus és molt ambiciosa i la futura normativa catalana sembla que seguirà la mateixa línia. Des de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat creiem en un model millor i ja hem començat a treballar en aquesta direcció. Estem lluny dels objectius de recollida selectiva i arribar-hi és cosa de tots.

Recentment s’han iniciat un seguit d’accions per a la millora de la recollida selectiva a Olesa. Des de fa uns mesos s’està fent un estudi dels diferents mètodes de recollida de residus que estan funcionant molt bé en diversos països d’Europa i que ja s’estan començant a aplicar en alguns municipis del país. Des de la vessant política, tots els grups amb representació estan treballant per aconseguir un model amb consens, ja que el problema afecta a tothom i la seva solució, també. Aquest estudi pretén esbrinar quin mètode s’adapta millor a la realitat d’Olesa i al seu dia a dia. Hem visitat municipis que han començat a implementar proves pilot per conèixer de primera mà els avantatges i desavantatges amb els quals ens podríem trobar, per poder preveure’ls i minimitzar-los. Aquestes experiències ens han facilitat el contacte amb persones amb qui poder compartir i debatre el projecte.

Estem preparant un Pla local de prevenció de residus i un seguit de millores a la Deixalleria Municipal, per fer-la més propera a la població i facilitar-ne l’ús entre la ciutadania, gràcies a les subvencions que ofereix l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). S’ha millorat l’àrea d’aportació de residus del Mercat Municipal, arran de converses amb els paradistes i el veïnat de la zona. Hem rebut la visita del director i el cap de l’Àrea d’Infraestructures de l’ARC, que ens han mostrat sempre el seu suport.

També ens hem format (i ho seguirem fent) a través de cursos i tallers, com un de recent sobre sistemes de taxa justa i de generació per coneixement (GxC), de l’ARC i REthinkWASTE, en el qual hi han participat diversos experts en l’àmbit de la gestió de residus municipals. S’hi han tractat aspectes tecnològics i de normatives legals o de disseny del sistema tarifari, amb l’objectiu de cobrir tots els àmbits de coneixement necessaris per a l’adopció d’un sistema de taxa justa. Ha estat una formació en línia en què va quedar clara la direcció a seguir i la voluntat de l’ARC de millorar les dades de recollida selectiva, així com el suport als ens locals en aquest procés.

En aquesta darrera formació es van presentar conceptes que poden semblar molt llunyans però que, de ben segur, ens seran familiars ben aviat. Conceptes com el pagament per generació (Pay as you throw) i generació per coneixement (Know as you throw) ens ajudaran a assolir els objectius de reciclatge i a entendre els residus d’una altra manera. Són uns conceptes que caldrà compartir i fer entendre a tota la població si volem arribar a l’objectiu comú de la prevenció i correcte reciclatge dels residus municipals.

A més de la conscienciació sobre els residus que generem i la manera de recollir-los i gestionar-los posteriorment, cal tenir en compte que cada vegada serà més costosa aquesta gestió i el tractament, recuperació, valorització o eliminació posteriors, sobretot en el cas dels residus no valoritzables. En aquest sentit, l’Ajuntament ha estat escollit per l’ARC, dins del projecte “REthinkWASTE”, per a rebre assessorament sobre l’elaboració d’un pla d’actuació per a l’adopció d’un sistema de taxa justa, que inclogui els conceptes citats anteriorment i que s’adapti en la mesura del possible als comportaments de cada persona usuària generadora de residus municipals.

Amb tot això, i amb la col·laboració ciutadana i dels comerços del municipi, que són agents clau en aquest procés, s’espera augmentar significativament el percentatge de recollida selectiva, reduir la fracció resta i millorar la qualitat dels residus. També crear consciència sobre les conseqüències i els costos de la generació i tractament de residus, així com de la responsabilitat compartida de la gestió dels residus municipals.

Ivan Carreira Picamal

Regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat

 

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Gent gran

Tal dia com avui

Guaita!

Fora de joc

Campeona

Farmàcies de Guàrdia