Reciclatge

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament va fer una crida a la ciutadania per tal que participi de la recollida selectiva d’aquest tipus de residus. A Olesa, durant el 2018, es van recollir 10.700 tones de residus, de les quals tan sols 3.760 van procedir dels diversos mecanismes de recollida selectiva com els contenidors o de la deixalleria. La xifra, que representa un 35,13% del total de residus i que és lleugerament inferior a la mitjana catalana, inclou les fraccions de paper i cartró, vidre i envasos, però també d’altres menys conegudes per la ciutadania com les 7,56 tones d’oli vegetal d’ús domèstic que es van recollir l’any passat a Olesa, les més de 60 tones que es van recollir de roba o bé les prop d’una tona i mitja de piles gastades.

Si bé els contenidors de recollida selectiva més presents a les ciutats són els d’envasos, paper i vidre, des de l’Ajuntament s’ha volgut aprofitar per posar l’accent en d’altres materials que també cal separar, com l’oli usat, els residus tèxtils i les piles gastades.

Pel que fa a l’oli, a Olesa es recull el doble l’oli usat per habitant i any que la mitjana de Catalunya. L’oli vegetal que usem a casa per cuinar cal reciclar-lo adequadament i, en cap cas, s’ha de llençar per l’aigüera. Fins a principis d’any, per reciclar aquest residu, els olesans i les olesanes es podien dirigir a la deixalleria municipal així com a la deixalleria mòbil que s’instal·la de forma itinerant a diferents indrets d’Olesa. Per a les famílies amb fills i filles en edat escolar, tots els centres educatius del municipi reciclen l’oli vegetal domèstic a través d’envasos que proporciona l’Ajuntament i que són reutilitzables. De fet, cada vegada que algú porta un envàs ple d’oli vegetal ple a l’escola, s’emporta un altre de net a casa. Però la instal·lació dels contenidors, segons el tècnic de Medi Ambient, Pedro Chumbo, “ha estat un èxit”, com demostra el fet que a Olesa es recullen 318 grams d’oli per habitant l’any, quan la mitjana de Catalunya és de 160. Per a Chumbo, aquesta és la clau per evitar problemes que es deriven de llançar l’oli, per exemple, pel desaigua.

Més enllà de l’oli usat, Pedro Chumbo ha recordat que residus com la roba també cal reciclar-la en els contenidors adients. En aquest sentit, el tècnic de Medi Ambient ha detallat que l’any passat es van recollir unes 60 tones i mitja de residus tèxtils, una xifra que també ha anat millorant mica en mica. I pel que fa a les piles, Pedro Chumbo ha explicat que és un tipus de residus amb el qual “tot Catalunya va per sota del ritme de recollida selectiva al que hauria d’anar”. Concretament, a Olesa es va recollir poc més d’una tona de piles durant tot el 2018.

 

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

20 anys del 08640!

Mundial Master de Trail

Guaita!

Fora de joc

Farmàcies de Guàrdia