P: Què és Subolesa?
R: Subolesa és un lloc inventat, fictici, que sorgeix de la novel·la “Retorn al sol” escrita per Josep Maria Francès, originari de Lleida, al 1936, justament una de les primeres novel·les de ciència ficció a la literatura catalana, escrita en un moment en el que no existia la ciència ficció. Hi havia novel·les d’aventures, de fantasia, però encara no estava consolidat el tema de la ciència ficció. De fet el subtítol de la novel·la diu “Una novel·la de fantasia i sàtira”, per aprofitar un mon irreal per fotre crítica de la societat actual.
P: Quina relació té la novel·la amb Olesa?
R: En aquest cas, el món irreal es un suposat futur en el que al món hi havia unes guerres nuclears amb armes químiques i havia hagut una espècie d’efecte hivernacle brutal que genera una era glaciar. La gent s’ha de marxar i prop de dos milions de catalans se’n van a amagar a sota de Montserrat. Al pas del temps, com 200 anys després, ho passen involucionant, i arriba un gran pensador que reinventa i crea una societat modèlica que la batega com a “Subolesa”, en honor a Olesa de Montserrat.
No sabem quina relació tenia l’autor amb Olesa, però donem per suposat que als anys ‘30, amb el boom de La Puda i que molts “pijillos” de Barcelona venien a prendre les aigües al balneari, segurament aquest seria un dels molts que van passar per Olesa, van estar al Hotel Gori i que van sentir històries que la muntanya estava plena de coves i així es va muntar la seva història. En cap moment explica res.
P: I què passava en aquesta “societat idíl·lica”?
R: Aquesta societat que crea és una societat utòpica on tots tenen una feina donada per l’Estat, tots es vesteixen igual, no hi ha crims, sense violència. Tothom treballa, s’ho passa bé, i tots estan controlats per un gran home (l’hereu) que des d’una cabina amb botons i controls d’on maneja tots els aparats. En aquesta cabina hi ha una cúpula falsa on funciona un gran cel, una bombeta gegant que simula el sol, s’activa un botó i es formen núvols artificials i comença a ploure, és a dir, es crea una ciutat amb tot el seu univers, allà dins.
P: I a partir d’això, vosaltres munteu “Subolesa”….
R: En Miquel Grima, l’Oriol Dinarès, Xavi Rota i jo vam descobrir el llibre, en Miquel va trobar una primera edició de l’any 1936, després vam comprar una altre edició i ens va fer molta gràcia. La novel·la en sí no es una gran novel·la, però per aquest escriptor, nosaltres seríem el futur de la raça. I vam començar a donar-li voltes ja fa sis anys, al principi vam organitzar una petita exposició amb artistes locals amb la seva visió d’Olesa i un passi de pel·lícules; el segon any ja vam incorporar al concurs de relats curts, després conferències, cada cop vam anar creixent. I ara, tenim el suport de l’Ajuntament que ha vist que aquest moviment i aquest espai creixia cada cop més.
P: En definitiva, quin és l’objectiu?
R: Promoure la ciència ficció. La marató de pel·lícules era de ciència ficció, el concurs de relats era de ciència ficció, és a dir, tot vehicula una miqueta la ciència ficció: l’exposició és sobre “Subolesa”, els artistes faran visions d’arts sobre “Subolesa”, en el concert que proposem farem un vermut sintètic amb música electrònica, futurista, tindrem editorials que portaran llibres de ciència ficció, als nanos de les escoles els hi hem demanat que portin temes de noves tecnologies (robòtica, realitat virtual). Tindrem una conferència sobre “2001, odissea de l’espai”, una altre sobre Frankestein i Mary Shelley que està considerada per a molts com a la primera novel·la de ciència ficció de la història.
P: Quina expectativa en teniu amb aquesta edició que comença el proper 9 de novembre?
R: Esperem que la gent es senti motivada a vindre a participar i nosaltres, anar creixent i poder repetir i intentar poc a poc, ser més grans i si es hem de marcar un ideal, acabar convertir-nos en la fira o en l’esdeveniment més important de ciència ficció de Catalunya al menys, agafant la literatura com a base.
P: En aquests temps on els joves llegeixen poc, com us plantegeu aquest desafiament?
R: Som conscients de que és molt difícil, sobre tot si anem a joves, perquè hem arribat a un punt on la ciència ficció ens entra i no sabem què es ciència ficció, a nosaltres ens agradaria lluitar per a que la gent ho identifiqui i valori la ciència ficció com tal. La gent sap què es una peli de terror o una comèdia, però què es la ciència ficció? La nostra idea és donar a conèixer a la gent que això és ciència ficció i a partir d’aquí, per exemple a joves, amb sèries, videojocs i noves tecnologies. Ara estem treballant per involucrar a escoles i si poc a poc són els mateixos joves els que fan activitats, estaria molt bé.
P: Doncs, què és la ciència ficció?
R: És difícil. De fet, entre els experts sempre s’ha dit que s’ha traduït malament el terme: en anglès es “science fiction”, seria “ficció científica”, són realitats o fantasies creades artificialment per homes, basades en esdeveniments científics i que a partir d’allí inventen tota una història, estan “ficcionant” com seria el món a partir d’aquesta gran o petita modificació. La ciència ficció és poder imaginar coses fantàstiques sense arribar a ser fantàstiques.
“Subolesa”, del 9 a 18 de novembre, amb diferents activitats i en diversos llocs d’Olesa. Més informació a l’Agenda.