Entrevista amb…

…Quim Moreno

“Al voltant de cada llibre, generem una xarxa de complicitats que connecta i impulsa el talent olesà”

Després d’anys de pandèmia, Olesa es prepara per viure un Sant Jordi com els d’abans. Els carrers tornaran a omplir-se de lectors i lectores que regiraran les parades per trobar-hi el llibre ideal. Entre tots ells, hi trobaran les obres publicades per Edicions Paper d’Estrassa, l’editorial olesana fundada per l’editor Quim Moreno que ja ho té tot a punt per celebrar un 23 d’abril d’allò més especial. Ho farà especialment amb les seves dues darreres novetats “Més dones olesanes” i “Cuines d’Olesa” però també amb tots els llibres que ha publicat en els últims anys i que encara no han pogut viure cap Sant Jordi sense restriccions. Hem pogut parlar amb ell.

P: L’ambient d’aquest Sant Jordi recordarà al d’abans de la pandèmia. Com l’encara l’editorial?

R: Amb moltíssimes ganes. Ens fa molta il·lusió poder tornar a compartir una diada tan especial amb els lectors i lectores, però també amb tots els autors i autores que en els darrers anys han fet possible els nostres llibres. Per això, hem preparat una jornada plena de cultura, amb moltes activitats relacionades amb els nostres darrers llibres: “Més dones olesanes” i “Cuines d’Olesa”. Hi haurà signatura de llibres, tallers infantils d’il·lustració, una nova presentació de “Més dones olesanes”, exposicions basades en els llibres, aparadors decorats… Tota la informació sobre les activitats de Sant Jordi es podrà trobar a www.paperdestrassa.cat o al Diari de Sant Jordi que repartirem per tot Olesa. Serà un gran dia perquè els olesans i les olesanes descobreixin i regalin llibres sobre Olesa. Els animem, en definitiva, a redescobrir el nostre municipi a través dels nostres autors i autores.

P: L’editorial arriba a aquest Sant Jordi amb dues novetats, de què van aquestes obres?

R: El primer, “Més dones olesanes”, segueix el format de “Dones olesanes”, que es va convertir en el llibre més venut a Olesa el 2021, però amb quinze noves protagonistes. És un projecte molt important per l’editorial, perquè permet acostar les trajectòries de 30 dones excepcionals d’Olesa a nous públics i visibilitzar algunes pioneres del municipi que han aconseguit trencar barreres. El segon, “Cuines d’Olesa”, recull 20 receptes culinàries vinculades amb la vila i els seus habitants. Volíem posar en valor els productes genuïns, les tradicions gastronòmiques i la diversitat cultural del municipi i crec que el resultat ho ha aconseguit. Entre tots dos llibres, hi han participat més d’un centenar de persones i això ens fa molta il·lusió. Cada llibre té darrere un munt de veus i de mirades, que l’enriqueixen i el fan especial.

“A “Més dones olesanes” i “Cuines d’Olesa”, els dos nous llibres d’Edicions Paper d’Estrassa, hi han participat prop de 120 persones del municipi”

 

P: L’aposta per fer llibres corals amb olesans i olesanes és una de les claus de l’èxit de l’editorial?

R: És una de les característiques que ens agrada més dels nostres llibres, si bé no tots els que publiquem són corals. Això sí: al voltant de cadascun d’ells hi generem una forta xarxa de complicitats, que fa que molts olesans i olesanes amb gran talent es coneguin entre ells. Crear aquests vincles genera comunitat i fa que molta gent estimi els nostres llibres i projectes. Ho veiem en cada presentació que fem. La presentació de “Dones olesanes” va reunir 400 persones, la de “Cuines d’Olesa”, 200, la de “Més dones olesanes”, 300… Ens fa molt feliços que sigui així. Això, però, fa que els llibres hagin d’estar molt pensats i que tinguin al darrere mesos de treball intens. El resultat, però, són llibres editats amb molta cura i dels quals estem molt orgullosos de la feina que hi fa tothom.

P: A més, les publicacions de l’editorial van més enllà dels llibres.

R: Exacte. Són projectes molt més extensos. En el cas de “Descobrint Olesa”, el llibre que vam publicar el 2020 sobre les tradicions i festes olesanes, vam preparar una exposició a la Casa de Cultura que va ser tot un èxit. Amb “Dones olesanes” i “Més dones olesanes”, hem editat capses pedagògiques amb quatre exemplars de cada llibre, làmines amb les il·lustracions de les seves protagonistes i l’accés a una guia digital amb recursos per poder tractar el tema del feminisme a les aules dels centres educatius d’Olesa. Han tingut una gran rebuda. Si normalment ja costa que referents femenins de qualsevol àmbit entrin a les escoles, amb aquest projecte hem aconseguit que es parli de dones d’Olesa a classe, que són referents a qui els nens i nenes poden trobar-se al carrer o comprant al Mercat. Per això, haver-ho aconseguit ens omple d’orgull. Fins i tot, algunes de les protagonistes han anat a les aules a explicar les seves trajectòries.

P: Quins projectes teniu entre mans per als propers mesos?

R: Ja estem treballant en nous projectes per aquest estiu. El mes de juny es compliran deu anys de la mort de l’escenògraf, dissenyador de vestuari i director artístic olesà Pere Francesch. Per posar en valor la seva figura, estem preparant un llibre i una exposició que reuniran per primer cop més de 40 il·lustracions originals de disseny de vestuari i decorats de Pere Francesch, acompanyats del testimoni de companys de professió amb qui va treballar. Abans de ser el director artístic de La Passió d’Olesa, ha estat vinculat professionalment al Teatre Lliure de Barcelona, al Teatro de La Zarzuela o al Centre Nacional d’Art Dramàtic de Madrid i havia treballat amb grans noms estatals del teatre, del cinema i de la televisió. El primer llibre de l’editorial, Retorn a Olesa, va ser escrit per Joan Font i il·lustrat per Pere Francesch. Ara, li dediquem un llibre a ell. A banda d’això, publicarem el llibre commemoratiu del naixement de l’empresa de mobilitat olesana TGO DX, que aquest 2022 celebra els seus cent anys de vida.

P: Si en volem saber més, a través de quins canals us podem trobar?

R: Ens podeu seguir a través de les xarxes socials. Som a Facebook, Twitter, Youtube, TikTok… però sobretot a Instagram, on fem sortejos i publiquem un munt de contingut sobre les nostres novetats. A la pàgina web (www.paperdestrassa.cat) hi podràs conèixer tot el catàleg, comprar els llibres en línia i llegir-ne les últimes notícies.

08640

Nota: Quim Moreno és l’editor d’Edicions Paper d’Estrassa, l’editorial olesana especialitzada en publicar llibres de proximitat. “Més dones olesanes” i “Cuines d’Olesa” són les seves dues darreres novetats. És professor de Disseny a Elisava i dirigeix l’estudi DIC Disseny i Comunicació.

 

 

 

 

 

 

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Guaita!

Fora de joc

Futbol Sala

Campiona i rècord

Boxa

Farmàcies de Guàrdia