La nova sèrie d’Álex de la Iglesia busca guanyar-se el públic internacional
Títol: 30 monedas (Sèrie TV)
Any: 2020 Duració: 60 min. País: Espanya Direcció: Álex de la Iglesia Guió: Álex de la Iglesia, Jorge Guerricaechevarría Música: Roque Baños Fotografia: Pablo Rosso Amb: Eduard Fernández, Megan Montaner, Miguel Ángel Silvestre |
L’església i l’anticrist -temes recurrents a la filmografia del director- tornen amb més força que mai a 30 monedas, la nova creació del director basc.
Sembla difícil que una ficció pugui resultar més aterridora que la realitat que estem vivint, però si algú podia crear una amenaça pitjor que ens fes oblidar -momentàniament- la pandèmia que ens sacseja, aquest és Álex de la Iglesia. De la mà del seu coguionista Jorge Guerricaechevarría i amb el suport de la plataforma HBO, el director de El dia de la bestia (1995) ens torna a portar una trama demoníaca amb 30 Monedas, la sèrie que està arrasant i que va concloure la primera temporada el passat 17 de gener.
La sèrie centra la seva història als objectes que van fer mal a Jesús, com la llança de Longino, la corona d’espines i les més importants: les trenta monedes amb què Judes va trair al messies i les quals, totes juntes, atorguen un poder inimaginable que pot omplir de foscor i maldat el món que coneixem. Cada capítol s’obrirà amb els seguidors de l’anticrist aconseguint una moneda perduda, mentre intenten aconseguir la que s’amaga a Pedraza, un petit poble de l’interior d’Espanya, i que resultarà refugi de l’última moneda que necessiten per completar la col·lecció.
La lluita del capellà
La sèrie està encapçalada per Eduard Fernández, que interpreta a Manuel Vergara, un capellà expulsat del Vaticà que haurà de lluitar primer contra els seus propis dimonis per poder fer front als que el persegueixen. Per posar-se a la pell d’aquest home de fe turmentat, Fernández va haver de fer un intens entrenament on va perdre setze quilos, i que – tot i que porta alguna pròtesi per exagerar la musculatura- el fa lluir un cos fort i sorprenentment en forma amb els cinquanta-sis anys que té l’actor barcelonès.
Amb aquesta dedicació, el resultat és un personatge carismàtic que és capaç de carregar tot el pes de la ficció a l’esquena.
L’acció oscil·la entre la trama psicològica dels personatges i uns efectes especials que recorden al millor Guillermo del Toro. Aquesta barreja entre espectacularitat típica de les produccions nord-americanes, i les trames berlanguianes del petit poble Segovià on transcorre l’argument, la fan un producte interessant per descobrir i guanyar adeptes arreu del món.
Lluny de tancar-se a la primera temporada, 30 monedas tindrà almenys dues temporades més, on podrem comprovar si s’esprem al màxim l’atmosfera provinciana o si opta pels efectes visuals com a principal atracció.
Carlos Cordero