Cal Perpinyà

Amb aquest nom es coneix una casa, actualment adaptada com a residència geriàtrica, que es troba situada al carrer d’Alfons Sala número 33 i que fa cantonada amb el carrer d’Anselm Clavé.

Es tracta d’un edifici d’estil noucentista, construït a mitjans dels anys vint del segle XX, situat a una cantonada conformant tres façanes, una d’elles en xamfrà on es troba la porta d’accés. Està format per dos cossos, el principal de planta baixa, planta pis i terrat. El secundari només té una planta. Entre aquests hi ha un jardí. La porta està emmarcada i té un arc escarser. Sobre aquesta hi ha un balcó amb tres mènsules i barana de ferro forjat i una balconera de grans dimensions partida per dues columnes i coronada per una llinda ornamental amb una mènsula. A les cantonades la façana està decorada amb encoixinats.

A la façana del carrer d’Anselm Clavé hi ha una finestra emmarcada, amb barana de balustres i arc escarser i un balcó al pis superior amb barana de ferro i la mateixa decoració de llinda i mènsula. Aquest esquema es repeteix a la façana del carrer d’Alfons Sala però amb dues finestres i dos balcons. Damunt les finestres hi ha una imposta al damunt una franja decorada amb motius que representen garlandes. Per sobre hi ha una cornisa continua en tota la façana i per capçar l’edifici hi ha una barana cega d’obra amb pilarets.

La casa va ser construïda per la família Morgades de Terrassa per utilitzar-la com a residència d’estiu. L’any 1940 hi va establir la seva consulta el metge Josep Perpinyà Janer (Monistrol de Montserrat, 10/02/1911 – Matadepera, 03/06/1993).

El doctor Perpinyà va fer la carrera de medicina a la Universitat de Barcelona, el curs preparatori a la Facultat de Ciències (1926-1927) i el període de llicenciatura a la Facultat de Medicina (1927-1933). Va ser metge titular al Bruc durant un període de cinc o sis anys fins que va ser mobilitzat per la Guerra Civil. L’any 1940 es va instal·lar definitivament a Olesa, on va ser metge de capçalera: anava a les cases a visitar els malalts, tant de dia com de nit. Va exercir la seva professió més de 35 anys, ajudant sempre famílies necessitades. Va fer una gran tasca social i va deixar una gran empremta tant professional com humana. L’any 2007, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va reconèixer la tasca feta per aquest metge i va posar el seu nom a un carrer de la zona de la Flora.

Actualment, l’edifici de Cal Perpinyà es coneix com la Residència La Vil·la.

 

Antoni Pérez Solsona

Cronista de la vila

 

 

 

Fotografies: Arxiu Fotogràfic Municipal

 

 

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Costures

Nova geganta

Habitatge

Restaurat!

Solidaritat

Farmàcies de Guàrdia