Entrevista conjunta amb els representants de les AV Los Closos, La Central, Sant Bernat i La Rambla-Eixample.
P: La majoria d’associacions de veïns d’Olesa heu presentat al·legacions al POUM aprovat per l’Ajuntament. Quines son les principals?
R: Per un costat fem al·legacions al creixement urbanístic expansiu i desproporcionat que proposen, sobretot, de tres grans zones: la zona de darrere del Bon Preu fins a Can Singla (La Central), Cal Candi i cap a la Creu de Beca (Les Planes) i de Santa Oliva i el Collet cap a Can Llimona…, en total parlem d’uns 1300 habitatges entre cases i pisos.
D’altra banda hem presentat propostes per a solucionar problemes actuals, que nosaltres entenem que tenim, com és la mobilitat segura de les persones i infants amb carrers vianants, la creació de parcs i zones verdes, d’altres qüestions referents al gravíssim problema de l’habitatge o l’energia que tenim, o que es facin equipaments descentralitzats a tots els barris aprofitant espais emblemàtics (com les naus del Poble Sec, l’escola de Sant Bernat o l’antic Cementiri) perquè arribin a tothom. Bé, també demanem la obvietat que la via del tren s’ha de soterrar.
Aquest POUM, que no tot està malament i té alguna cosa positiva com reduir l’edificabilitat a l’Eixample o la regulació d’alguns carrers i cases i polígons industrials, té un gran problema de concepció: segueix la lògica del creixement, consumint territori, recursos…per obtenir ingressos. Nosaltres apostem per un altre model, que sigui racional, sostenible i que situï les persones i la natura al centre.
P: Com ha rebut les propostes l’Ajuntament? Us heu reunit per parlar-ne?
R: Hem tingut pressions amb trucades privades, interpretacions errònies insinuant que ens manipulava un partit polític, sent això totalment fals. S’han preocupat de ridiculitzar la nostra aportació amb un document públic, sembla que només poden opinar els tècnics o els que opinen com ells. La resposta a l’al·legació hauria de ser privada, i no amb un comunicat públic que sembla més un article de promoció de la feina feta.
Al cap i la fi, si som la representació d’una part del poble, el que no poden fer és ridiculitzar-nos d’aquesta manera, com si fóssim un “cero a la izquierda”. I més emprant els canals de l’Ajuntament. És poc ètic.
Vam fer una reunió amb l’Ajuntament on ens van dir no a tot, malgrat això, mantenim la lluita per una Olesa de les persones i la natura.
P: Vau participar abans? S’han fet molts tallers…
R: Si, hem participat en les entrevistes, en diversos tallers…, però si em permet la similitud amb l’esport, sempre amb aquesta sensació de participar asseguts a la banqueta, ells ens convoquen, però no ens deixen sortir a jugar. Per exemple, el Cinturó del Nord i les 250 cases cap a Can Llimona van en contra tant de les conclusions del taller de participació que és va fer, com dels resultats de la Consulta Ciutadana del 2017.
P: Què us sembla més greu del POUM?
R: El creixement urbà d’Olesa, sobretot de tres zones molt concretes: 1) A Les Planes es volen construir més cases dirigides cap a la creu de Beca, en principi amb 85 cases més, i 454 cases més a Cal Candi, amb el corresponent asfaltat d’una zona considerada com el pulmó verd d’Olesa de Montserrat. 2) A la Central es volen construir 525 habitatges més, havent com hi ha pisos buits a Can Dalmases. 3) I El Cinturó Nord i l’asfalt cap a Cant Llimona amb 250 cases unifamiliars: No volem canviar les oliveres per cases de luxe.
A més hi han d’altres problemes que encara estan per resoldre, com és el soterrament de la via del tren o la “macrorotonda” que es vol construir com a entrada a Olesa.
Volem una Olesa per a les persones, amb zones verdes i equipaments necessaris a tots els barris.
P: Quines propostes alternatives feu vosaltres?
R: Una proposta és preservar els dos grans espais interns que ens queden a Olesa sense edificar i convertir-lo en dues grans zones verdes. Parlem de Cal Candi i de la zona de La Central. Sabem que en alguna d’aquestes àrees hi han drets adquirits i és més complicat: caldrà negociar i primar l’interès i les necessitats del poble per davant del privat.
També proposem pacificar tot el centre de la vila per crear un gran eix vianant que arrenqui a la Rambla dels Closos, Parc Municipal, segueixi amb el Casc Antic i empalmi amb l’eix plaça de l’Oli – Rambla Catalunya – Parc de l’Estatut. Aquest gran eix i una bona xarxa de carrers que connectin els barri i les escoles ajudarien a potenciar anar a peu i canviar el model de mobilitat. Això sí, cal construir aparcaments soterrats dissuasius, perquè algun lloc hem de posar els cotxes!
Per exemple, volem que el POUM faciliti que les edificacions paralitzades siguin municipalitzades i es construeixi habitatge social o que faciliti la reconversió industrial per sectors productius amb valor afegit. O que es blindi i es potencií el comerç local i es dificulti l’entrada de grans superfícies o franquícies. Totes aquestes qüestions el POUM, encara que sigui un pla urbanístic, les ha de considerar i promoure d’alguna forma.
P: Què penseu a partir d’ara? S’aprovarà de totes maneres el POUM tal i com va ser presentat al ple? Hi haurà lloc per a les al·legacions?
R: Aquesta és la nostra preocupació, que el POUM pugui avançar sense negociació i rebutjant les al·legacions. Nosaltres hem d’explicar el que no veiem clar del POUM a la resta de veïns i veïnes per fer difusió i també mirar d’articular una resposta comunitària el màxim de conjunta possible per salvar Olesa.
Segur que hi han moltes persones i entitats que no saben el contingut del POUM, o que no tenien alguns dels detalls que hem estat comentant, perquè això no s’ha explicat.
Cal que ens posem d’acord més enllà d’interessos partidistes, d’eleccions, del govern de torn o dels «xiringuitos» que siguin. La qüestió és que dividits perdrem, només col·lectivament podem guanyar i fer una Olesa millor.
08640
NdelaR: Persones entrevistades: Alba Gonzalez Dani Ortiz, Francisca Artigas, Iván Galvez, Juanjo Fernández, Ramon Pintado, Ramon Sabarich, Susi Pardo i Oriol Francesch.