La Passió d’Olesa de Montserrat torna a representar-se amb un nou espectacle consolidat (el 2022 es va produir una gran transformació del concepte de la representació) en l’escenari amb la boca més gran de tota Europa i en un teatre construït expressament per l’ocasió l’any 1987 que té prop de 1.500 persones d’aforament.
A Olesa La Passió s’entén com una obra que explica, més enllà de l’epopeia religiosa, un conflicte entre els poders fàctics i els polítics de l’època, un thriller per on hi passen Jesús, Maria, Magdalena, Judes i Ponç Pilat.
L’equip artístic de l’entitat que organitza La Passió d’Olesa ha posat molt d’esforç en fer una representació vàlida per espectadors d’avui dia, àgil (només dura dues hores i escaig, molt menys que la majoria d’espectacles d’aquesta tipologia), de gran qualitat i amb espectacularitat assegurada.
L’aspecte religiós, que hi és present, no és l’únic punt de vista amb que l’espectador es pot aproximar a l’espectacle. A La Passió d’Olesa hi ha tradició cultural, història de la cultura catalana i la llengua i un homenatge al teatre amateur de sempre.
El 2022 es va estrenar la nova Passió d’Olesa: un espectacle completament renovat, molt més curt, amb un nou concepte de tractament dramatúrgic, tècnic i escenogràfic sorgit la feina feta per l’equip de col·laboradors de l’entitat.
Les escenes ja no segueixen estrictament l’ordre cronològic (l’espectacle té diversos moments de flashback) i els quadres s’enllacen entre ells d’una manera fluïda i vibrant, a una velocitat que va suposar tot un repte logístic. Es van recuperar textos que feia dècades que no pujaven a escena, però que permetien entendre millor les motivacions dels personatges, i es van deixar enrere quadres que feia temps que formaven part de l’espectacle.
Tot plegat per fugir de l’estructura tradicional i rígida d’aquest tipus de representacions i acostar-se al llenguatge teatral actual.
Al capdavant de l’equip creatiu del nou muntatge hi son el tàndem format per Xavier Povill –net de l’autor del text- i Joan Gil.
Amb aquesta transformació la Passió d’Olesa s’humanitza. Els personatges principals mostren d’una manera diàfana els seus sentiments, dubtes, contradiccions i alegries, i també pors, odis i tristeses, perquè el públic pugui trobar-hi aquelles emocions que són compartides per tothom. Alhora, la nova dramatúrgia permet entendre l’espectacle a qualsevol persona, conegui o no la història que s’hi explica: en les primeres escenes els personatges principals es donen a conèixer amb les seves accions i apareix clarament quin és el conflicte principal de la història i que desencadenarà tota l’acció.
Hi haurà només 8 funcions del 12 de març a l’1 de maig amb una durada prevista de l’espectacle de 2 hores i 15 minuts (dues parts i entreacte) amb subtítols en castellà i anglès de forma simultània a l’espectacle.