Intervenció al Mercat
Les entrades del Mercat Municipal llueixen diferents des del passat estiu. Segons els encarregats de la intervenció, “el motor d’aquesta col·laboració amb l’equip de la junta i paradistes del Mercat Municipal d’Olesa va néixer durant el confinament, amb l’objectiu d’utilitzar l’espai públic per intervencions creatives i dinamitzadores i apropar de nou a les persones després de mesos d’aïllament”. Segons l’equip productor “el Mercat juga un paper important en la nostra cultura i en la història d’un municipi. La memòria, les anècdotes, el pas del temps, les fotografies, les persones, les olors, els sorolls… Tots aquests ingredients fan l’experiència de Mercat única. L’objectiu era transportar al públic al passat i fer un viatge en el temps recordant les diferents etapes del mercat des de 1932, amb un ingredient contemporani, la llum, la qual sempre s’associa amb esperança i optimisme”.
Les fotos que il·lustren aquesta notícia son d’en Pere Grimau. Disseny i producció: Exhibeo Creative Retail Design & Visual Merchandising i Krea Lighting Studio. Material decoració: Foamland i Telopal. Lluminàries i instal·lació: Emotions Lighting design studio, Simon, Lampisteria Barra i Lluria. Col·laboradors: Ajuntament d’Olesa, Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, Atipic i Estudi fotogràfic Pere Grimau.
Pilates
Joseph H. Pilates deia: “El canvi es produeix a través del moviment i el moviment cura”, de la mateixa manera que afirmava que “els hàbits incorrectes no són responsables de la major part de les nostres dolències, sinó de totes elles”.
Amb aquestes dues frases, podem entendre, que practicant una disciplina com el Mètode Pilates, que li aporta al cos un moviment correcte, podem d’una banda prevenir possibles lesions, i de l’altra, aportar una eina de curació per a les que ja s’han produït.
Control, concentració, fluïdesa, precisió, respiració i centre. Quan els interioritzem, en cada moviment, aconseguim entrenar de manera més eficient. El Centre d’entrenament funcional, moviment eficient i Salut Pilates & You està al c/Anselm Clavé, 132 i els telèfons son: 93 778 5684 i 618 554 461.
Nueva merceria
“La tata màgica” es el nombre de la merceria que acaba de abrir sus puertas en Olesa, el pasado martes 1 de setembre. Allí podràs encontrar lanas de excelente calidad, hilos de coser, teles de algodón para hacer patchwork, hilos de bordar (marca DMC), mascarillas, agujas de tejer, de ganchillo y de coser, entre otros muchos complementos y artículos para trabajar tus ideas. Próximamente, Montse, a cargo de la tienda, lanzará cursos de Patchwork, Punto de cruz, Ganchillo, Punt de mitja i Manualidades para ninos y niñas.
La dirección es República Argentina, 7 y el teléfono es el 93 677 0132. El horario es: lunes, cerrado por la mañana y abierto de 17 a 20:30 horas; de martes a viernes, de 9 a 13:30 y de 17 a 20:30 horas, i los sábados, de 9 a 13:30 horas. Enhorabona!
Nou Club Boxa Olesa
El passat mes de juliol el primer club de boxa de la història d’Olesa de Montserrat va obrir una nova seu al carrer Margarida Biosca, al barri del Poble Sec. Des de feia dos anys, el club entrenava a les instal·lacions municipals del Pavelló Salvador Boada de les Planes. Durant aquest temps, van aconseguir 2 medalles d’or als campionats de Catalunya de Boxa Olímpica i una de plata, a les categories de boxa elit femenina i boxa masculina.
“És un esport que et permet alliberar tensions, posar-te en forma i treure’t unes riallades amb els companys”. “Un cop comproves que la violència o que et facin mal no són res més que prejudicis, la boxa es presenta com una alternativa que trenca la rutina diària, per això potser està tan de moda” ens comenta Carlos Cordero, l’entrenador i fundador del club.
Tot i que és un club dedicat a l’ensenyament i perfeccionament tècnic de la boxa, el centre disposa de diferents activitats per complementar l’esport de contacte. Pels més petits disposen de boxa infantil, sense contacte i amb un mètode personal per ajudar als nens i nenes a millorar la seva coordinació i treball en grup.
Entre les diverses activitats destinades als adults, trobem entrenaments funcionals, estiraments, tècnica avançada; pels veterans a l’esport que vulguin aprendre recursos tècnics i teòrics del pugilisme, i ioga; per mantenir la musculatura i la ment sanes.
Però si una activitat és la reina del centre, aquesta és la boxa: les classes estan estructurades perquè pugui entrenar qualsevol persona independentment del seu nivell, forma física o edat. El seu mètode d’entrenament es caracteritza per la seva fusió entre l’entrenament físic i l’èmfasi en l’ensenyament tècnic i tàctic.
El club ofereix un ampli ventall d’hores per entrenar, tant al matí com a la tarda, i els clients s’ho poden combinar lliurement durant la setmana. Totes les classes de l’horari oficial són dirigides a grups, tot i que també és possible fer entrenaments personals individuals o en grups reduïts de quatre persones.
A més a més, com a complements pels seus esportistes, disposa d’una petita sala de musculació, servei d’assessoria nutricional -gratuïta pels abonats- i una botiga d’equipament esportiu i de moda amb les millors marques d’esports de contacte.
L’entrenador
Olesà de naixement, Carlos Cordero va decidir canviar el teatre per la boxa amb quinze anys, tot i les reticències inicials dels seus pares, els quals, com molts de nosaltres, tenien certs prejudicis amb l’esport de contacte per excel·lència. “Vaig descobrir la boxa com ho fa un nen, sense prejudicis, i vaig adonar-me de l’interessant que pot arribar a ser aquest esport si es practica de manera correcta i amb entrenadors ben formats” ens comenta Cordero durant l’entrevista. Amb vint-i-sis anys, ja acumula un total de quaranta combats de boxa olímpica, amb només 7 derrotes. Amb dinou anys va passar a ser membre de la Selecció Catalana de Boxa, arribant a representar a Catalunya als campionats d’Espanya 2016 a Galícia, fet que el col·loca com un dels millors pesos wèlters del panorama nacional de Boxa Olímpica. Com a entrenador, té més de vuit anys d’experiència, té les titulacions d’entrenador nacional de boxa i assessor nutricional, i està inscrit al ROPEC (Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya) com entrenador de boxa. Durant aquest temps, ha format a una dotzena de competidors, tant a Olesa com als diferents gimnasos on ha impartit classe.
Tot això sense deixar de banda els estudis, ja que està cursant l’últim curs del grau de Comunicació a la UOC i durant el confinament ha acabat els estudis de crítica cinematogràfica a l’ECIB.
“L’esport t’ensenya que si vols treure profit d’alguna cosa, has de dedicar-li molt temps sense esperar una gratificació immediata. Crec que els entrenadors hem d’inculcar als alumnes més joves la necessitat d’estudiar i no deixar mai de formar-se per poder disposar de recursos en situacions de crisi”.
Per altra banda i des de la seva apertura al juliol, el club ha hagut de gestionar les mesures de prevenció i control de riscos derivats de la COVID-19 des del primer dia. Fet pel qual té una política estricta de prevenció i seguretat per poder fer front de la millor manera possible a la crisi que torna a amenaçar la normalitat de les activitats.
La metodologia de les classes ha canviat, reduint els treballs en parella i fent-los totalment opcionals, introduint la mascareta com a company inseparable de l’entrenament i desinfectant diàriament les instal·lacions. A més, els entrenadors es fan un PCR mensual.
El club està situat al carrer Margarida Biosca, 59. Podeu consultar l’horari o demanar més informació a l’Instagram oficial del club: @clubboxaolesa o trucant al telèfon 678 216 852.
“Descobrint Olesa”
La Festa Major, La Passió, el Carnestoltes, Santa Oliva, els Misteris, la Festa dels Miquelets, el Nadal i Sant Jordi. El segell olesà Edicions Paper d’Estrassa ha publicat el llibre il·lustrat Descobrint Olesa, que reivindica les festes, les entitats i el patrimoni olesà a través de la mirada de vuit il·lustradors i d’un periodista veïns del municipi. El llibre ha estat un èxit: ha estat el llibre més venut a Olesa des del mes de maig.
“És un homenatge i un reconeixement a totes les persones que any rere any participen en les entitats culturals i que fan possible les festivitats del municipi”, explica Quim Moreno, editor de Paper d’Estrassa i artífex del projecte, que compta amb les il·lustracions de Martí Alcon, Joan Cascante, Montse Cascante, Rubén del Rincón, Núria Fandos, Maria Grimau, Biel Moreno i Ricardo Peregrina; i els textos de Marc Amat. “Alhora, amb Descobrint Olesa, hem volgut fer arribar el patrimoni olesà a nous públics a través d’un format que posa en valor també el talent d’artistes olesans”, afegeix l’editor.
L’àlbum, que està disponible a la Papereria Llibreria Núria, a la Llibreria Literator, i al Quiosc de la Plaça Catalunya, està pensat per al públic infantil, però joves i adults també poden gaudir-ne gràcies a la informació i al plaer de reconèixer, dins de les il·lustracions, alguns ciutadans d’Olesa que destaquen per la seva vinculació amb l’activitat associativa i cultural del municipi. “Hem fet un llibre didàctic que inclou humor i jocs pensat perquè tothom en pugui gaudir”, explica Quim Moreno. L’editorial també ha posat a la venda una edició limitada i numerada de làmines amb les il·lustracions del llibre, que es poden aconseguir a la Papereria Llibreria Núria.
Arran de l’èxit del llibre Descobrint Olesa, l’editorial ja està preparant un nou llibre il·lustrat, titulat “Dones Olesanes”. El llibre buscarà reivindicar les aportacions de quinze dones olesanes de diferents disciplines compromeses amb el municipi. Cada testimoni es presentarà amb una il·lustració realitzada per quinze il·lustradores locals i un text explicatiu, a càrrec d’una periodista local. Un llibre de dones, fet per dones. La selecció dels quinze testimonis la decidirà una comissió de dones creada per l’ocasió.
L’editorial ha fet una crida per trobar empreses d’Olesa que estiguin interessades en patrocinar la publicació de l’obra. En cas de voler col·laborar-hi, cal enviar un correu a info@paperdestrassa.cat
“Mare terra”
És el nom del nou restaurant al Casc Antic, que va obrir les seves portes el passat 11 de juny. Allí podràs trobar cuina “Fusión” Peruana-Nikkei i Peruana-Mediterrània, amb ceviche, tartares i tatakis, a més de cuina vegana i vegetariana. Està al carrer Salvador Casas, 8 i obren de dimarts a dissabtes, de 13 a 16 hores i de 20 a 23:30 hores. Els telèfons son: 93 042 2100 i 642 708 229.
“Una Olesa ben viscuda”
El passat 25 de juliol, la plataforma Moviment Veïnal d’Olesa va presentar el conte col·laboratiu “Una Olesa ben viscuda”, creat entre una vintena d’olesanes. Aquest conte, que pretén pintar de verd un poble, també és una reivindicació ciutadana i una denúncia a les constants pèrdues d’espais verds que aquesta vil·la ha sofert en els darrers vint-i-cinc anys. El conte ens acosta a una Olesa “dissenyada” per les ciutadanes i ciutadans de la vila, un fet simbòlic però alhora il·lusionant, i que pretén integrar la veu de la població als processos de canvis urbanístics, en una clara al·lusió als mètodes de participació ciutadana que s’han dut a terme per dissenyar el nou pla d’ordenació urbanístic municipal (POUM).
La primera part de l’acte es va centrar en la presentació del conte. Es van nomenar i fer entrega a les il·lustradores, escriptores, dissenyadores i a totes aquelles persones que d’alguna forma van participar en el procés de creació i se’ls hi va fer entrega d’un exemplar del conte. També es van reconèixer a les entitats col·laboradores i que l’han finançat com són la Comunitat Minera Olesana, la Fundació Agrícola Olesana i les Associacions de Veïnes de Les Planes, la Central, Els Closos, Sant Bernat i Rambla-Eixample. Entre reconeixements i breus parlaments, Magaly Castillo va representar dues il·lustracions i textos del conte, a través del seu personatge de “Doña Esterlina”, posant un toc creatiu a l’acte. La segona part de l’acte tenia com a objectiu presentar altres iniciatives i plataformes que, com el Moviment Veïnal, lluiten en l’actualitat per canviar un determinat model de creixement urbanístic, basat en el gris del ciment. Els pronunciaments dels membres de SOS Baix Llobregat i L’Hospitalet, Salvem el Pla de Bages, Entrepobles i la CONFAVC van anar seguits d’una breu actuació musical i un record a les persones que a causa de la Covid-19 no ens van poder acompanyar. D’aquesta manera es va acabar de donar forma i significat al conte i a un acte on es van repartir un miler d’exemplars d’aquest.
Destacar la bona acollida que l’acte va tenir entre les diverses persones representants del teixit associatiu del poble, com son la Plataforma Olesa Es Mou – POEM, Plataforma en Defensa del serveis públics, Marea Pensionista, Unió Lliure de Treballadors -ULT, Ariadna, Olesa Sardanista, Associació de Persones amb Capacitats Diverses – Cecscat, Plataforma d’Afectades per la Hipoteca -PAH, Olesa Ateneu, Unió Excursionista d’Olesa -UEC, Comissions Obreres i Animalistes d’Olesa. Moviment veïnal celebrarà la propera assemblea el pròxim 24 de setembre.
Projecte
“La vida és un viatge” ens comentava Carlos Mestanza (Mollet, 1980) actor amb una gran trajectòria en teatre i de pas per Olesa durant aquesta setmana. De la mà de la incombustible Jeny Poquet que el representa des de l’agència de representació La Klaketa, Carlos presenta la seva nova pel·lícula “8 años” que començarà a rodar a l’octubre i que el té com un dels protagonistes i com a productor al mateix temps.
A cavall entre Madrid, on va fundar la productora “American road films” i Los Ángeles on compta amb el seu equip de treball, aquest català està associat amb Miguel Angel Poveda (Gold Tower Producciones) amb qui realitzarà el primer projecte en conjunt, amb un pressupost de 1.3 milions d’euros i que esperen estrenar per a la primavera/estiu del 2021.
Rodar amb la Còvid-19 voltant no serà tasca fàcil “ja que hi haurà un metge en el set prenent temperatura a tot l’equip i a totes hores, el maquillatge i el menjar hauran d’estar esterilitzats, el que fa que la producció no sigui la tradicional; hi comptarem amb un equip tècnic i d’actors de reserva pels dubtes”, ressalta Carles.
De fet, el projecte encara no hi compta amb el repartiment definitiu perquè molts actors han vist posposats els seus projectes i s’han hagut de moure peces. “Realment quan comencem a rodar, veurem com encaixa el puzle”, diu Carles. I parlant de protagonistes, qui ho serà també serà l’illa de la Palma, que, segons l’actor “aquesta serà la primera o una de les poques pel·lícules rodades íntegrament en aquesta illa tan màgica. Té una vegetació espectacular, contrasta el paisatge àrid amb el verd, té platges de sorres negres i és un dels llocs juntament amb Hawaii, des d’on millor es veu la nostra galàxia del planeta. Veurem com aquesta illa salvatge farà als nostres protagonistes navegar per un món interior i els farà canviar definitivament”.
Pel que fa al gènere del film, Carles planteja que “no sé si és una història d’amor o de desamor, crec que en la vida en general falta amor però hi ha molt desamor. Crec que sorprendrà perquè hem volgut fugir dels estereotips tradicionals, és una pel·lícula d’éssers humans que s’estimen. Segurament les plataformes (Amazon, Netflix) la podrien enquadrar com a comèdia romàntica, també en “LGTBI”, per a mi el gènere seria una “road movie”. Aquesta pel·lícula és un reflex de la societat jove, de com porten avui dia les relacions personals, sense prejudicis, amb total llibertat”.
La història narra el retrobament de Jose i David a l’illa, després de 8 anys de relació i precisament en el lloc on s’havien conegut. Jose i David porten 7 anys de relació, ho han deixat i decideixen tornar a retrobar-se a l’illa on es van conèixer. En el viatge faran els 8 anys i efectivament ho celebraran. El pla és celebrar el seu vuitè aniversari recorrent els llocs de l’illa que encara no havien descobert junts.
El que no han estat capaços de planificar són les forces oposades que despertaran entre ells al llarg d’un viatge ple de personatges enigmàtics i paisatges sublims, fent-los replantejar-se la solidesa de la seva relació i els seus camins a la vida. Carlos confessa que hi ha alguna cosa de la seva història personal en el guió, encara que en realitat “va començar sent autobiogràfica del director que va tenir una relació que el va marcar moltíssim”. “Ell em va mostrar el guió mentre jo encara estava en parella -portava 9 anys, no 8 com a la pel·lícula- i em va agradar molt la idea; el personatge que interpreto (David) té moltíssim de mi, encara que difereix una mica en la forma de veure la vida”, finalitza Carles.
Moviment Veïnal
L’Associació contra l’abandonament i el maltractament animal, ACAIMA Olesa s’adhereix al Moviment Veïnal, buscant sumar esforços en les seves accions i denúncies.
L’acte de presentació del conte “Una vil·la ben viscuda”, que va comptar amb la participació de nombroses persones i entitats, va ser lloc on les entitats van poder reforçar vincles i un punt de trobada i reflexió crítica sobre els actuals models urbanístics.
En les darreres setmanes, s’han incrementat les veus de ciutadanes i entitats que es mostren crítiques davant les actuals pèrdues d’espais verds del poble. Precisament, la preocupació per l’impacte global que podrà tenir el nou POUM a Olesa, i com a exemple, Cal Candi, és un dels temes que ha portat a ACAIMA adherir-se al Moviment Veïnal. La fauna i la flora d’aquell espai ha quedat arrasada i ara que recentment l’Ajuntament ha posat en “venda” 3 solars de propietat municipal al poble, una part o la totalitat de la vida que aquell espai conservava, ben bé es podria haver reubicat d’alguna forma, tal com Moviment Veïnal va demanar prèviament, de forma oficial a l’Ajuntament, petició que no ha rebut resposta. Pels motius que sigui, l’increment d’espais grisos segueix sent una realitat a Olesa.
ACAIMA és una associació animalista que, juntament amb les altres disset entitats adherides al Moviment Veïnal, es mostren preocupades pel model de creixement urbanístic actual d’Olesa i la destrucció i pèrdua d’espais verds que aquest model comporta, i es mantenen fermes en demanar a l’Ajuntament que s’aturi l’aprovació definitiva del POUM fins a aconseguir una participació real de la ciutadania.
Com ja es va veure en l’acte de presentació del conte “Una vila ben viscuda” i la seva bona acollida entre la ciutadania i entitats, cada vegada són més les veus que demanen als partits polítics aturar aquest nou pla urbanístic.
Per aquest motiu, Moviment Veïnal ja treballa en les properes accions: una nova assemblea oberta a tota la població, prevista pel dijous 24 de setembre a les 19 hores, lloc per definir, a causa de la situació per la COVID. Per altre costat, es vol mirar de seguir amb la màxima participació possible de la ciutadania, i per aquest motiu, es treballa amb la possibilitat de realitzar possibles accions a cada barri, entre d’altres.
Moviment Veïnal
“Globo azul”
Aquest és el nom d’una nova associació que va néixer de la mà de Laura Rodríguez i Maria Cáliz, dues mares que tenim fills amb diagnòstic de TEA, el Nil de 4 anys i el David de 2 i mig, respectivament.
Vam coincidir una dia gràcies a un pediatra al que ambdues sempre li estarem molt agraïdes, el Dr. Holmann, del Centre Mèdic Integral d’Olesa. Una trucada de telèfon ho va canviar tot. Quan ens vàrem conèixer, ens vam assabentar de que totes dues teníem moltes preocupacions i dubtes a compartir, pràcticament en comú, els quals mai havíem pogut compartir amb ningú més. Som mares, emprenedores i lluitadores, que tenen un objectiu en comú: assolir la realitat de la vida i de tot el que a aquesta envolta d’una manera diferent i, sobretot, aconseguir una felicitat i una plenitud màxima en l’àmbit personal i professional.
Hem decidit impulsar aquesta idea com una associació sense ànim de lucre, pensant en famílies que estiguin passant per aquesta situació o una similar, que necessitin un recolzament emocional i simplement una forma de “desconnectar” amb altres famílies que estiguin passant pel mateix. Compartir preocupacions, dubtes, anècdotes, èxits, somriures, llàgrimes, etcètera. Senzillament, crear un grup de recolzament que els hi serveixi per millorar l’autoestima, els valors i la valentia, si escau. També hem pensat que seria una bona idea i una gran aportació, organitzar xerrades, sortides lúdiques, excursions, dinars, sopars, festes, etcétera, quan la situació ens ho permeti; perquè el que si que sabem i pensem fer possible és que tothom s’emporti un gran somriure i una sensació de satisfacció i felicitat que a vegades tant trobem a faltar en el nostre dia a dia.
Ens agradaria informar-vos, de que l’Associació ja compta amb quasi una trentena de famílies que han confiat en el nostre projecte. Això ens fa sentir molt orgulloses i ens alegra infinitament, ja que cada vegada estem més convençudes de que aquest espai era molt necessari al nostre municipi. Actualment a Olesa no hi ha cap altra entitat que estigui destinada als membres de les famílies amb TEA i derivats. El Globo Azul està en procés administratiu perquè el nostre objectiu és arribar el més lluny possible, i hi estem posant totes les ganes i la il·lusió del món, ja que tots aquests nens, mares i pares i famílies en general ens ho mereixem. Ara per ara, El Globo Azul ja té una Junta Directiva que compta amb cinc membres: Maria Cáliz (presidenta i fundadora), Laura Rodríguez (secretària i fundadora), Pilar Lafuente (tresorera) i Gardenia Ibarra i Noemí Cuenca que són les vocals. L’associació es va anomenar així des d’un primer moment per què, internacionalment, el Dia mundial de l’Autisme s’honora amb un globus blau i ens va semblar que el nom era molt adequat.
Les sigles TEA signifiquen “Trastorn d’Espectre Autista”. Es diu així perquè poden tenir una gran varietat de símptomes i manifestacions diferents, tot i que la base d’aquests és la mateixa (trastorn del desenvolupament). Afectarà en com una persona es comporta, interactua i es comunica amb altres i com aprèn. Per això, hi ha molts altres trastorns i síndromes que són derivats del TEA i com a tal ja contem amb famílies com a membres de “El Globo Azul” que tenen algun membre amb alguna d’aquestes variants.
El passat 2 de juliol es va celebrar la primera reunió amb moltes de les famílies que han confiat en nosaltres. Va ser molt emocionant! En aquesta primera trobada, totes les famílies que van poder assistir es van presentar una per una, explicant els seus casos personals, la qual cosa ens va permetre apropar-nos una miqueta més a aquestes famílies i poder conèixer quin era cada cas. Aquest fet el vam agrair enormement, ja que això ens va fer pensar que es van sentir bé i compreses i aquest era el nostre objectiu. Des de “El Globo Azul” vam explicar quina era la idea del projecte i les tasques que teníem pensades per a fer i van estar molt d’acord. La trobada va acabar amb una pluja d’idees molt interesant que s’estan estudiant des de la Junta Directiva.
Animem a totes les famílies que encara no hagin tingut l’oportunitat de conèixer aquest projecte a que es posin en contacte amb nosaltres si ho necessiten. Els hi prometem que serà, per tots i totes, una experiència memorable. El telèfon és el 631 968 742 i l’adreça electrònica, elgloboazul20@gmail.com
Laura i Maria