3 raons per no menjar 5 vegades al dia

Està molt estès a la població, que s’ha de menjar 5 cops al dia com a norma, cosa que pot arribar a ser un problema per processos molt importats que ha de dur a terme el cos fora de moments de digestió. El nostre sistema digestiu no només és un tub per on passa el menjar i s’absorbeixen els nutrients. Té una forma concreta de funcionar i en ell es troben multitud de microorganismes que tenen un paper molt rellevant per la nostra salut, l’anomenada microbiota intestinal. No només és important allò que mengem, també és important, en quin moment del dia, ja que el sistema digestiu té un rellotge que funciona a ple rendiment durant el dia, però no per la nit; i també serà important la freqüència, ja que menjar moltes vegades al dia ens fa estar en mode digestió constantment i no deixem que entrin en joc altres funcions, molt importants per gaudir d’una bona salut. En aquest article recollim 3 raons per no menjar 5 cops al dia.

1) L’intestí necessita netejar-se després de cada àpat. El sistema digestiu compta amb un mecanisme de neteja molt sofisticat anomenat “complex migratori motor”, que mitjançant unes contraccions porta les restes de menjà cap a l’intestí gruixut. El procés de neteja dura unes 4-5 hores. Com millor es porti a terme, millor serà la teva salut metabòlica. Ara bé, la ingesta d’aliments anul·la per complet l’activitat d’aquest mecanisme de neteja. Això significa que les persones que no deixen espais suficientment amplis entre menjars, com a mínim de 4-5 hores, no arriben a realitzar un treball efectiu de neteja en cap moment del dia.

2) El sistema immunitari necessita descansar. L’intestí es una gran barrera de protecció entre el que arriba de l’exterior i el nostre interior. És una barrera a on una de les peces clau és la microbiota, tots aquells microorganismes (bacteris, virus, fongs, paràsits…) que conviuen amb nosaltres i que formen un ecosistema intern que ha d’estar en equilibri per poder gaudir de bona salut. El fet de no deixar espais suficients entre àpats per activar el mecanisme que neteja les restes d’aliments als budells, farà que les bactèries tinguin per menjar sempre i sobre-creixin de manera excessiva a les parts altes de l’intestí prim -el que coneixem com a sobrecreixement bacterià a l’intestí prim o SIBO, per les sigles en anglès- i això fa que el nostre sistema immunitari estigui en alerta constantment. Si el nostre sistema immunitari està sempre actiu a la panxa, no estarà preparat per fer front a altres problemes externs. Aquesta activació constant del sistema immunitari ens pot fer anar més cansades i que apareguin dolorets inespecífics a diferents parts del cos.

3) Regeneració de teixits. Mentre mengem el sistema immunitari està actiu a la panxa, per evitar l’entrada de qualsevol agent extern no desitjat. Un cop acaba la digestió el sistema immune està lliure per anar allà a on se’l necessiti. Si jo em faig un tall al dit necessitaré que el meu sistema immune estigui present al dit per ajudar-me a fer front a una infecció, netejar la zona lesionada i que pugui començar el procés de regeneració i cicatrització. Si no deixo espai suficient entre àpats, el meu sistema immunitari estarà més present a l’intestí i deixarà els problemes de la perifèria per més tard. Això podria fer que la regeneració dels teixits no sigui adequada.

Dit tot això, recalcaré la importància de que quan tinguem gana i anem a menjar, escollim aliments saludables, es a dir: hortalisses, tubercles, fruita, peix, ous, carn de qualitat i fruits secs. Però quantes vegades hem de menjar al dia? En realitat quan tinguis gana, poden ser 3 o poden ser 2. En el cas de fer dos, pot ser estaríem parlant del famós dejú intermitent, però sempre fer-ho escoltant al cos. Si em llevo pel matí i tinc gana menjo d’aquells aliments dits abans, si no tinc gana m’espero. Doncs el cos té reservoris de greix, i per tant energia suficient per anar tirant fins al proper àpat. Aquesta es també una forma de flexibilitzar el metabolisme i evitar el sobrepès i les malalties del metabolisme.

Sílvia Garcia Aguilera

Fisioterapeuta experta en Psico-neuro-immunologia clínica

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Música enregistrada

Fora de joc

Bon xut!

Tennis taula

Farmàcies de Guàrdia