Perquè tinc contractures a l’esquena?

Des de la fisioteràpia sempre hem cregut que les contractures es donaven, sobretot per postures molt estàtiques o males postures i realment pot ser un agreujant, ja que l’ésser humà està dissenyat per a moure’s i és menys probable que la gent que fa exercici físic, pateixi de dolor per contractures a l’esquena. El sedentarisme i una mala alimentació va força lligat al fet de patir contractures i dolor d’esquena.

Avui dia sabem, que una de les coses que els hi pot estar passant als músculs que estan contracturats, és que es troben en un estat de manca energètica, és a dir, no els hi arriba suficient energia per a realitzar correctament la contracció i la relaxació.

Com? però si jo menjo molt!, perquè no els hi arriba energia als músculs? El teixit muscular (en repòs), igual que el teixit gras i el fetge, són teixits que depenen de la insulina. La insulina es fabrica al pàncrees i una de les seves funcions més importants és afavorir que la glucosa s’introdueixi en les cèl·lules, per ser utilitzada com energia. La glucosa és la font energètica que utilitzem amb major facilitat, però també podem funcionar amb greixos com a substrat energètic, que es el que utilitzen els músculs quan portem una estona fent exercici físic al exhaurir les reserves de glucosa.

Quan la nostra dieta és inadequada, rica en hidrats, sucres i greixos no saludables, i a més, ingerim més del que necessitem, tot el que no gastem, s’emmagatzema en forma de greix en l’Adipòcit (cèl·lula de greix). El teixit adipós, no sols ens serveix com a magatzem de greix, és considerat com un veritable òrgan endocrí, capaç de produir hormones que regulen el metabolisme i la remodelació dels teixits. L’excés de greix visceral, el que trobem a la zona abdominal, fa que aquests adipòcits funcionin de manera desordenada, produint unes molècules que ens inflamen (cytokines) en tot el cos, és el que se’n diu inflamació de baix grau (imatge).

Aquesta inflamació de baix grau produeix un augment en la formació de teixit al voltant de les cèl·lules, que condueix a majors barreres físiques per al transport d’insulina, entorpint l’arribada de glucosa a les cèl·lules, arribant a generar resistència a la insulina. Per tant, l’arribada d’energia al teixit muscular es veurà afectada, fent que el múscul no es pugui relaxar de manera adequada i es quedarà contracturat, provocant dolor.

Per tant, veiem aquesta relació entre, com ens alimentem, la inflamació i el dolor.

Què puc fer per millorar aquest estat? Moviment i bons aliments. En primer lloc, per mobilitzar aquest greix abdominal que genera inflamació t’has de moure, has de fer exercici físic i si ho fas amb la panxa buida molt millor, d’aquesta manera el magatzem de glucosa l’acabaràs abans i començaràs a mobilitzar el greix més ràpid. Al principi pot costar una mica si no tens flexibilitat metabòlica, però a poc a poc t’adonaràs que tens més capacitat física en dejú que no després d’haver menjat, perquè hauràs ensenyat al teu cos a ser més flexible metabòlicament.

En segon lloc, si estem molt per sobre del nostre pes ideal i ens sobra panxeta, sabem que tenim un magatzem de greix que genera inflamació. Per tant, una de les coses que haurem de tenir molt en compte, és la nostra dieta. Eliminar del nostre dia a dia els productes processats, amb farines, sucre i greixos trans, ens ajudarà a reduir la inflamació, no només perquè deixarem d’emmagatzemar més del compte, també evitarem la inflamació que per si generen aquests productes en el nostre intestí. Aposta per aliments frescos!

I per acabar, treu-te del cap la idea que menjar moltes vegades al dia i poca quantitat et dóna energia o t’ajuda a aprimar-te. Aquesta creença no se sustenta sobre cap evidència científica. El que sí que sabem és que cada cop que mengem, activem el nostre sistema immunitari i aquest sí que necessita molta energia per funcionar. Pot ser tens una fuga d’energia per aquest cantó. El ideal és arribar als àpats amb gana i saciar aquesta gana amb aliments i no amb productes processats.

 

Sílvia Garcia Aguilera

Fisioterapeuta col·legiada 7823

Experta en psico-neuro-immunologia clínica

www.integrafisioterapiaisalut.com

@silvia_garcia_fisio

@integrafisioterapiaisalut

 

 

 

 

Article anterior
Article següent

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

Música enregistrada

Fora de joc

Bon xut!

Tennis taula

Farmàcies de Guàrdia