Olesa reclama

L’Ajuntament ha reclamat a la Generalitat “total transparència i claredat” en les dades sobre el nombre d’afectats, hospitalitzats i defuncions per coronavirus al municipi. En una carta adreçada a consellera de Salut, Alba Vergés, l’alcalde olesà, Miquel Riera, lamenta les moltes dificultats que ha tingut fins ara l’Ajuntament per accedir a dades fiables sobre el nombre d’afectats al municipi, i reclama al Departament de Salut que en aquest aspecte sigui precís i transparent. L’Ajuntament també ha tornat a reclamar a la Generalitat que resolgui la manca de personal i material necessari a les residències, per tal que les plantilles puguin desenvolupar amb garanties la seva feina.

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha destacat que, tot i la manca evident de recursos materials de protecció i de personal que pateixen, les direccions de les residències geriàtriques, sobretot les afectades pel virus, Santa Oliva i Sant Agustí, “han aconseguit controlar la situació aplicant nous models organitzatius que suposen un esforç extra de la plantilla”. Riera ha lamentat un cop més que un dels principals problemes és que el personal no pugui treballar protegit “tal i com marquen els protocols per manca de material”, i per aquesta raó “des de l’Ajuntament s’ha treballat i es treballarà per intentar cobrir aquesta necessitat com sigui”.

L’alcalde ha insistit que si el personal de les residències no té des del principi el material necessari per treballar amb total protecció, és difícil evitar el contagi del virus, i ha remarcat que la situació “només es podrà reconduir quan arribi el material de protecció anunciat i promès als centres, així com els tests ràpids per detectar el coronavirus i així millorar el confinament”. Precisament, l’Ajuntament va ser dels primers en aixecar la veu d’alarma sobre les dificultats que patien les residències quant a manca de personal i de material, i que finalment ha hagut de ser l’Ajuntament qui, gràcies en gran part a la mobilització ciutadana, ha pogut cobrir algunes d’aquestes necessitats.

Miquel Riera també ha volgut manifestar el suport de tot l’Ajuntament al personal de les residències geriàtriques, especialment a les de Santa Oliva i Sant Agustí, “per l’esforç que estan fent durant aquestes setmanes per atendre les persones internes”.

Residència Santa Oliva

Segons dades de la direcció del centre, dels 18 interns de la residència ingressats a l’Hospital de Martorell i el Sagrat Cor, fins ara malauradament han perdut la vida 15 persones. La dada positiva és que, de les tres persones que restaven ingressades, una ha tornat a la residència el passat divendres 3 d’abril després de 19 dies ingressada. D’altra banda, s’han produït dins la residència 5 morts més, si bé en cap d’aquestes morts s’ha pogut provar que sigui a causa del coronavirus.

SONY DSC

De la resta d’interns de la residència, el Departament de Salut de la Generalitat va enviar proves PCR que s’han pogut fer a 7 persones que presentaven símptomes associats a la COVID-19. D’aquestes, 5 van donar positius i dos negatius. Amb tots s’ha seguit el mateix protocol de confinament decretat des del primer dia per a tots els casos sospitosos.

Residència Sant Agustí

Segons dades de la direcció del centre, els 4 interns que van ser ingressats a l’Hospital de Martorell malauradament han perdut la vida a causa del coronavirus. Durant aquests dies d’estat d’alarma han mort tres interns més de la residència, per altres patologies.

 

L’alcalde, Miquel Riera, remarca que tot apunta a una certa treva en el ritme de contagi a les residències, tot i que “s’ha de continuar amb un estricte control i seguiment dels protocols de seguretat davant de qualsevol simptomatologia per lleu que sigui”.

En aquest sentit, la directora de la residència Sant Agustí, Montserrat Jàcome, ha volgut transmetre un missatge positiu ja que “amb molts esforços i insistents trucades es van assolint algunes fites, com aconseguir que la UME vingui a la residència a desinfectar, el passat dimarts 31 de març; una actuació que esperem que contribueixi a la millora de la situació i del benestar dels residents”.

Per altra banda, la Montserrat en nom de tot el personal del centre ha destacat que la visita de dos cotxes de la Policia Local amb un clar missatge d’ànims i d’agraïment pels altaveus, “ha estat valorat molt positivament i el van rebre com una gran mostra de suport”.

Casos de contagis de coronavirus

Pel que fa al número de casos positius per coronavirus al municipi, el mapa interactiu que es pot consultar a aquas.gencat.cat eleva fins a 65 els casos registrats a Olesa de Montserrat. L’Ajuntament, però, descarta que aquesta xifra sigui real ja que només es fan proves a les persones que s’hospitalitzen, així com a interns amb símptomes de les residències. Per aquest motiu, l’alcalde remarca que “és molt important respectar les mesures de confinament per tal d’evitar la propagació del virus de persones amb simptomatologia molt lleu o que, fins i tot, són asimptomàtiques”.

Al marge d’aquestes xifres, l’Ajuntament té coneixement de defuncions produïdes al municipi que no estan comptabilitzades des del Departament de Salut de la Generalitat. En aquest sentit, Miquel Riera lamenta que les dades no estiguin centralitzades i que des de l’Ajuntament arribin “amb dificultat i de forma fragmentada”.

Per aquesta raó l’Ajuntament ha hagut d’acudir a l’empresa encarregada dels serveis funeraris, Exfun, per conèixer el número de defuncions al municipi del 14 de març. Segons les dades facilitades per la funerària, han estat un total de 22 defuncions, xifra que no quadra amb les que només s’han registrat a les residències (un total de 28), segurament perquè hi ha interns de les residències que són de fora d’Olesa i dels quals se n’han fet càrrec altres funeràries. Per a l’Alcalde, aquesta xifra, però, sí pot servir per tenir una orientació de l’impacte de la COVID-19 al municipi en aquestes primeres dues setmanes de crisi sanitària, ja que l’any passat, en el mateix període, només es van registrar 9 defuncions.

Davant la manca d’accés a xifres fiables, l’alcalde ha adreçat una carta de queixa a la consellera de Salut, Alba Vergés. Segons l’alcalde, “no és normal que haguem d’anar, com qui diu, pidolant les dades, quan aquestes haurien d’arribar degudament canalitzades, centralitzades i amb transparència per part de la Generalitat”.

En la carta, l’Alcalde reclama “total transparència i claredat” pel que fa a les dades d’afectació del COVID-19 a Olesa, tot destacant que “l’obligació que tenim a l’hora de reclamar tota aquesta informació és l’obligació que tenim d’informar la nostra ciutadania, que veu com el nostre ha estat un municipi fortament castigat pel COVID-19, sobretot pel que fa al nombre de defuncions. A ells ens devem. Una bona política informativa des de la més absoluta transparència aporta grans dosis de confiança i de serenitat”.

Comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles relacionats

Segueix-nos

1,740FansLike
2,596FollowersFollow
1,229FollowersFollow

Últimes entrades

“Tots som nets d’algú”

Màgia al Nadal

Campions!

Reconeixement

Farmàcies de Guàrdia